Dr. Anamaria Ghiurcă: "Contează enorm să știi că ai făcut tot ce se putea pentru sănătatea și binele pacientului"

Am în minte și acum vizitele din copilărie la cabinetul dentar. Nu mai știu cu exactitate ce vârstă aveam, dar rețin perfect cum stăteam pe scaunul dentar și îmi plăcea foarte mult faptul că găseam reviste și jucării și pe mine mă atrăgeau lucrurile acestea.

Doamna doctor stomatolog la care mergeam pentru tratamente era foarte blândă, empatică și înțelegătoare. Îmi plăcea că era deopotrivă serioasă, elegantă și explica foarte bine fiecare pas pe care îl făcea.

 Iar atunci când am crescut, comparând-o cu alți oameni din viața mea, mi s-a părut un model bun de urmat și mă vedeam și eu în aceeași postură ca și ea.

Părinții mei m-au susținut întotdeauna și am știut că am un sprijin în ei, desi, specialitatea pe care mi-am ales-o li s-a părut mereu una mai dură comparativ cu felul în care ei mă percep, mai delicată. Cred că m-ar fi văzut mai degrabă lucrând cu copiii.

 

SPECIALIZAREA

Am ales parodontologia pentru că am considerat această specializarea ca o chirugie mult mai migăloasă, dar mai finuță. Iar eu sunt foarte meticuloasă și m-am văzut performând în această ramură pentru că implică lucruri de finețe.

De asemenea, m-a influențat și faptul că știam că boala parodontală afectează foarte mulți pacienți și, ca atare, faptul că puteam lucra cu pacienți din toate plajele de vârstă a reprezentat o motivație suplimentară în alegerea specializării.

Acum, spre exemplu, din ce în ce mai mulți pacienți tineri, care au în jurul vârstei de 30 de ani, vin la cabinet cu afecțiuni parodontale avansate, comparativ cu acum câțiva ani, atunci când termenul de boală parodontală era asociat cu persoane cu vârsta peste 50 de ani.

Cred că se întâmplă asta din cauza stilului de viață și a stresului. Acum timpul este împărțit altfel, suntem mai grăbiți, avem o alimentație mai haotică, mai săracă în nutrienți.

Și pentru că nu ne deranjeaza nimic, ajungem prea târziu la stomatolog. Și spun prea târziu pentru că boala parodontală nu doare, dar se descopera prin control la medicul stomatolog.

 

COMUNICAREA CU PACIENȚII

Este provocatoare, pentru ca tu ca medic trebuie să fii și un bun psiholog. Să îți aloci timpul necesar pentru a cunoaște fiecare pacient în parte, pentru că fiecare are problemele lui. Atunci când întră în cabinet, eu nu mă uit doar la dinții pacientului. Discutăm și despre istoricul medical, despre temeri și despre așteptări.

Sunt unii pacienți mai deschiși, de la care aflu multe lucruri care țin inclusiv de obiceiurile lor alimentare și de igienă orală, iar alții care sunt mai introvertiți și pentru care trebuie să găsesc o altă abordare pentru a-i face să colaboreze.

De aceea, în profesia asta trebuie să știi să te adaptazi diferitelor tipare de pacienți, celor prea comunicativi să știi cum să le dozezi informațiile astfel încât să descoperi ceea ce este relevant pentru tratament, iar pe cei care nu comunică și știi să îi stimulezi, prin întrebări extrem de precise.

 Am un program destul de dinamic, iar la finalul unei săptămâni de lucru cea mai mare satisfacție pe care o am este legată de cât de mult am putut să îi ajut pe oamenii care au nevoie de mine, inclusiv în ceea ce privește lucrurile mărunte, un sfat, un zâmbet, cuvintele potrivite.

Sunt foarte mulțumită atunci când revin pacienții în cabinet, după prima sau a doua vizită și îmi spun că văd rezultatele tratamentului, sunt încântați și afirmă că le-am schimbat viața. Cum să nu simți împlinire față de ceea ce faci?

 

STOMATOLOGIA LASER

Inițial, la începutul practicii medicale, făceam terapia parodontală clasică. Atunci când s-a ivit oportunitatea de a lucra cu dentare, mi-am dorit din prima clipă să realizez tratamente dentare cu ele. În primul rând pentru că știam că va îmbunătăți enorm experiența pacientului pe scaun, că va crește gradul de confort al tratamentului.

Dorința mea este de a mă perfecționa continuu prin învățare și prin practică și să fiu mereu cea mai bună versiune a mea. Ca atare, am o deschidere foarte mare către nou, către a lucra cu tehnologii și tehnici moderne în parodontologie.  

Și atunci, cumva, alegerea practicii cu laserul dentar a fost firească pentru dezvoltarea mea profesională și pentru a oferi pacienților un tratament cât mai eficient.

Dacă în terapia clasică, după un chiuretaj parodontal, pacienții îmi spuneau că resimt durere, disconfort sau sângerări, acum, de când folosesc laserul, nu mai vin să puncteze aspectele legate de disconfortul experienței.

În ceea ce privește beneficiile pe care le observ din punct de vedere medical, atașarea este mult mai bună, văd o reducere a pungilor parodontale mult mai mare decât în tratamentul clasic. Chiar săptămânile trecute, am citit un prim studiu realizat în această arie terapeutică în care spuneau că tratamentul cu laser, comparativ cu o abordare chirurgicală, oferă rezultate similare.

Și este un beneficiu pentru pacient deoarece, prin terapia cu laser dentar, pacientul are parte de un tratament mult mai confortabil și dispar câteva etape precum incizia, sângerarea, apariția tumefacției.

De asemenea, un alt beneficiu extraordinar al utilizării laserul este legat de eficientizarea timpului de tratament, se pot face tratamente pentru toată cavitatea bucală într-o singură ședință, laserul scade necesitatea unui tratament chirurgical parodontal în etapa a doua.

 

Contează enorm să știi, la final de program, că i-ai putut oferi pacientului cel mai bun tratament, că ai făcut tot ce se putea pentru sănătatea și binele lui.

 

 

ECHIPA DENT ESTET

Recunosc, ca în cazul oricărui lucru nou, la început mi-a fost greu pentru că am lucrat înainte într-un cabinet dentar cu un colectiv mai mic. Iar echipa DENT ESTET este mare, structurată și a trebuie să cunosc mult mai multe persoane și să le înțeleg rolul în echipă. Mi-a plăcut împărțirea pe discipline și tratarea interdisciplinară a cazurilor. Mi se pare un lucru extrem de important în dezvoltarea profesională individuală a unui medic. 

Dar, din primele zile am interacționat foarte plăcut cu toți colegii mei și mă bucur că am parte zi de zi de schimbul de experiență cu ceilalți medici. Fiecare are stilul său, experiențele și tehnici specifice de a aborda un caz și asta mi-a permis să am mai multe perspective din care să îmi extrag informațiile care mă completează pe mine, ca profesionist.

Îmi place echipa DENT ESTET și că ai posibilitatea de a-i oferi pacientului cel mai bun tratament în aria ta de expertiză. Îmi place că putem lucra împreună, că există deschidere, sprijin și comunicare între colegi. Nu cred să fie existat vreun moment în care să fi avut nevoie să discut cu cineva despre un caz și să nu fi primit ajutor.

Atunci când ești singur în cabinet și ești doar tu și faci de toate nu poți face totul la un nivel performant și nu poți cere niciun sfat de la altcineva. Iar la DENT ESTET am găsit tocmai asta, un mediu în care împărtășim experiențele pentru a ne ajuta să evoluăm profesional.

Am colegi prietenoși, deschiși, cu unii dintre ei am legat chiar prietenii.

 

TIMP LIBER

 Timpul liber mi-l petrec alături de fiul și de soțul meu. Călătorim ori de câte ori avem ocazia, îmi place să descopăr specificul locurilor și al culturii. Iubesc vara și marea, îmi dau o stare de spirit bună, mă încarcă pozitiv.

 

SCURT BIO

Dr. AnaMaria Ghiurcă este medic specialist în Parodontologie în echipa DENT ESTET. Află mai multe despre activitatea sa profesională de aici.

 

 

 

 

 

Citește mai multe pe același subiect

Comunicarea este lucrul care aduce succesul fiecărui tratament

Comunicarea este lucrul care aduce succesul fiecărui tratament

Stomatolog sau navigator? Ambele!

Stomatolog sau navigator? Ambele!

Dr. Dragoș Calangiu:

Dr. Dragoș Calangiu: "Stomatologia mi-a venit mănușă"