Dr. Andreea Rădeanu: Niciodată nu am văzut ceea ce fac ca pe o profesie, stomatologia mi se potrivește ca o mănușă


Când eram mică, mergeam la stomatolog pentru a-mi trata diferite afecțiuni dentare. Iar pe vremea aceea, stomatologia era de stat, nu era ca acum în mediul privat și, ca atare, nu exista un sistem de programări riguros. Mergeam cu o bună prietenă la medicul dentist și așteptam cuminți la rând, iar doamna doctor, o persoană extrem de drăguță, ne încânta și ne distrăgea atenția cu tot felul de lucruri până intram în cabinet. Pur și simplu m-a atras felul ei de a fi! 

De aceea, în timpul studenției, am mers în practică la cabinetul dânsei, mă uitam la ceea ce făcea, o ajutam atunci când avea nevoie și mereu îi adresam întrebări legate de profesie. 

Cu siguranță, ea a fost cea care mi-a insuflat dragostea pentru stomatologie.

Recunosc, totuși, că au existat și două momente în care mă atrăgea ideea de a fi învățătoare sau de a fi vânzătoare la un magazin de dulciuri, asta pentru că mi se părea că voi avea acces nelimitat la ele, în condițiile în care mama îmi raționaliza consumul de zahăruri.

Deși am terminat un liceu de filologie, meseria de stomatolog a fost cea de care am fost îndrăgostită de mică. Și consider că mi se potrivește. 

Iar dacă nu aș fi urmat stomatologia, mi-ar fi plăcut să fiu medic pediatru. Mereu am văzut în profesia de medic posibilitatea imediată de a ajuta cât mai mulți oameni, ești mai aproape de ei, îi ajuți cu o problemă acută. 

Ce îmi place foarte mult la profesia de stomatolog este faptul că pacientul vine, se vede într-un fel anume și poate vedea destul de repede rezultatele muncii mele. Iar satisfacția că i-am adus o schimbare în bine și că ceea ce am făcut eu îl mulțumește este extrem de motivantă. Orice pacient mulțumit face și medicul să fie mai încrezător și mai mulțumit. 

Sunt un om blând, calm, serios și înțelegător. Sunt conștiincioasă, dintotdeauna am fost așa, mama este profesor și tot timpul mi-a insuflat anumite valori legate de respectarea programului și a timpului, tratarea lucrurilor cu seriozitate și menținerea promisiunilor făcute.

 

SPECIALIZAREA

 

Mi se pare că estetica dentară (protetica) este o ramură mai frumoasă, mai fină și minuțioasă a stomatologiei. Nu m-aș fi văzut alegând o specializare chirurgicală, de exemplu. 

Trebuie să fii atent la detalii, să știi să îmbini formă, culoare, dimensiune a dinților cu aspectul facial pentru a crea zâmbetul ideal. 

De asemenea, trebuie să îi înțelegi pe pacienți, estetica este o disciplină mai subiectivă, ce unui pacient îi place, există posibilitatea să nu i se potrivească, să nu creeze acea armonie care să-l redefinească. De aceea, este important ca medicul să cunoască metodele și să aibă înțelepciunea de a-l ghida și de a-l face pe pacient să înțeleagă ce i se potrivește, dar într-o manieră blândă.

Fac din pasiune stomatologia, îmi place foarte mult interacțiunea cu oamenii, este clar că nu poți face la nesfârșit un lucru care nu îți place. Iar dacă o faci, să știi că pacienții simt. 

Niciodată nu am văzut ceea ce fac ca pe o profesie, stomatologia mi se potrivește ca o mănușă.

Îmi doresc să îmi extind aria cunoștințelor cât mai mult în sfera proteticii și a esteticii dentare. De aceea, merg cu regularitate la evenimente de profil, anul trecut chiar am urmat masterul prof. Fradeani. 

 

ECHIPA DENT ESTET

 

M-am alăturat echipei DENT ESTET în 2017, atunci când m-am mutat de la Iași la București. Înainte să lucrez aici, veneam în București și îmi imaginam mereu cum ar fi să lucrez aici și, cumva, este ca un vis devenit realitate. 

Îmi place foarte mult echipa, am colegi foarte săritori pe care pot să îi consult în orice problemă aș avea. 

Pentru mine este extrem de important faptul că mediul de lucru este foarte favorabil dezvoltării profesionale individuale, că pot lucra cu cele mai noi tehnologii în domeniu și că practic, zi de zi, găsesc contextele propice pentru a mă îmbunătăți, ca să zic așa. 

Sunt o persoană care a îmbrățișat rapid tehnologia. Pentru mine, ca protetician, un real ajutor îl reprezintă scannerul pentru că aproape în fiecare zi iau amprente și îmi facilitează extrem de mult munca și sporește confortul pacientului. 

Toate tehnologiile pe care le utilizez au ca scop final, dincolo de practica medicală, confortul pacientului, un aspect foarte important pentru o experiență pozitivă. 

 

RELAȚIA CU PACIENȚII

 

Dacă la prima vizită relația cu pacientul este mai serioasă, pe parcurs creăm o conexiune foarte bună. Îmi cunosc bine pacienții, discutăm despre serviciu, despre copii, despre călătorii și alte activități.

Încerc mereu să am o relație frumoasă cu fiecare persoană care îmi trece pragul cabinetului tocmai pentru a-i face să fie mai puțin anxioși, mai relaxați, să nu se focuseze doar pe ideea că vin la dentist și să fie stresați de proceduri, de consultația în sine. 

Îmi doresc să vadă în mine o persoană empatică și preocupată de binele lor. 

Mi-a plăcut să fiu grijulie și mereu atentă, în general, mă comport cu pacienții și cu oamenii din jur la fel cum mi-ar plăcea ca ceilalți să se comporte cu mine. 

Cu toate acestea, pacientul trebuie să înțeleagă, de la început, că în cabinet tu ești medicul și el este pacientul, că implicarea lui este până la un punct, că ceea ce își dorește el uneori poate fi realizabil, alteori, din păcate, nu este posibil. De multe ori, încerc să dau lucrurilor o alură mai blândă, fără a confunda empatia cu nesiguranța profesională. 

 

TIMPUL LIBER

 

Majoritatea timpului liber îl petrec cu familia. Îmi place să călătoresc, să citesc, să mă joc cu fetița mea. Facem lego împreună, desenăm și pentru că tocmai a învățat să citească, am inversat rolurile și îmi citește ea mie povești. Pentru mine, orice activitate pe care o desfășurăm împreună este un bum de energie și mă relaxează. 

Citesc ori de câte ori am ocazia, cititul mă relaxează și cred că Numele trandafirului, opera lui Umberto Eco, este una dintre cărțile mele preferate. 

 

SCURT BIO

Dr. Andreea Rădeanu s-a alăturat echipei DENT ESTET în anul 2017 și urmează specializarea în protetică și estetică dentară. Participă activ la cursuri de talie mondială în domeniul de activitate ales, în anul 2019 finalizând modulul II al masterului coordonat de renumitul profesor Fradeani, în cadrul ACE Institute Fradeani Education, din Pesaro, Italia.