Dr. Erika Vasilescu - În endodonție, totul depinde de mine. Suntem eu, pacientul și afecțiunea pe care trebuie să o tratez


O bună perioadă din viața mea, voiam să mă fac speolog, pentru că aveam dorința de a cutreiera munții și de a explora peșterile. Tata m-a îndrumat către stomatologie, din motive practice, iar eu l-am ascultat. Și cred că este o meserie care mi se potrivește, cred că aș putea practica orice meserie în care trebuie să migălesc cu mâinile.

 

SPECIALIZAREA

 

Mai degrabă, aș zice că, specializarea m-a ales pe mine. Acum mulți ani, atunci când a venit vorba despre a urma o specializare, dr. Oana Taban m-a îndrumat către endodonție, mi-a plăcut și cu ea am evoluat mai departe. Mi-a plăcut atât de mult încât, în timp, am realizat că mi s-a potrivit ca o mănușă.

În endodonție, totul depinde de mine. Nu mai sunt intermediari între mine și pacient și depinde exclusiv de mine dacă pot rezolva afecțiunea medicală. Și atunci, cumva, rezultatul este rapid, văd că lucrurile se întâmplă și îmi evaluez foarte corect puterile ca profesionist.

 

CEA MAI MARE PROVOCARE


Cea mai mare provocare este, evident, lucrul cu oamenii. Și spun asta, nu prin prisma comunicării, ci pentru că suntem diferiți, pentru că abordarea este particulară și trebuie să găsești calea potrivită pentru fiecare.

Cred că de aici vine și provocarea: să-l faci pe pacient să înțeleagă că, uneori, este spre binele lui să urmeze o procedură mai laborioasă, că o intervenție chirurgicală poate fi în beneficiul său pe termen lung, sau, de exemplu, de ce este nevoie de o perioadă de un an pentru o vindecare a unei leziuni oase. Și atunci, este important să îi explici de la început tot tratamentul și să înțelegi care sunt așteptările sale.

De altfel, în ultimii ani, pacienții au început să înțeleagă importanța salvării dinților naturali și să fie mai receptivi la soluțiile pe care medicul endodont le propune.

 

Dintotdeauna, la prima întâlnire, îi întreb pe pacienți ce-și doresc. Nu încerc să conving pe cineva dacă nu își dorește lucrul acela. Pâna la urmă, dacă este o soluție pe care ei o agreează și și-o doresc, atunci lucrurile decurg ușor și comunicarea dintre noi merge mult mai bine.

 

 

ECHIPA DENT ESTET

Fac parte din echipa DENT ESTET din 2006. Am rămas pentru că mi-a fost bine. Oana mi-a permis și m-a stimulat să mă dezvolt și în alte laturi profesionale. Nu am simțit nicio clipă că am vreo constrângere. Am avut libertatea de a-mi face meseria la nivel profesionist. Și atunci, când ai condițiile optime pentru a lucra, te dedici complet și lucrurile ies exact așa cum trebuie. Iar rezultatele se observă și ele, în timp.

Colaborez foarte bine cu echipa. Astfel, am eliminat timpii morți și am eficientizat tratamentele și timpul de lucru. Discut mult cu ceilalți colegi, ne explicăm cazurile înainte, ne oferim feedback constructiv reciproc.

De asemenea, faptul că primesc feedback constant cu privire la vindecarea cazurilor și cu ajutorul tehnologiilor îi putem monitoriza constant și mult mai atent. Și noi le acordăm atenția necesară, nu doar în perioada în care vin la tratament, cât și în perioada de mentenanță.

 

Mă bucură foarte mult atunci când văd evoluția cazurilor și vindecările. Nu are cum să nu te bucure atunci când vezi că lucrurile evoluează așa cum trebuie, până la urmă te validează ca profesionist. Este o satisfacție profesională foarte mare!

 

Sunt o fire empatică și simt omul, înțeleg imediat ce vrea. Eu îl consider un dar, mai ales într-o meserie în care lucrezi cu oamenii. Eu încurajez pacienții să îmi vorbească, să îmi explice ce îi frământă și ce își doresc.

Consider vital să îi asiguri pacientului un nivel de confort psihic ca să simtă că, cel puțin profesional, este pe mâini bune. Chiar am un mare respect pentru oameni și pentru valoarea lor.

 

TIMPUL LIBER

Fac escaladă, via ferrata și practic mersul pe munte ori de câte ori am ocazia. Pentru mine, ieșitul în natură este ca o vindecare, mă deconectează fizic și psihic și mă reîncarcă în toate modurile posibile. Sunt o persoană dinamică și meticuloasă și în cabinet, și în afara cabinetului.


Natura mă echilibrează extrem de mult. Merg des cu bicicleta, fac stand up paddle, iar când sunt indoor mă ocup exclusiv de copii și citesc.

 

ACTIVITATE PROFESIONALĂ

Dr. Erika Vasilescu face parte din categoria specialiștilor pe care profesia i-a ales, și nu invers. A început să practice endodonția în anul 2007, îndrumată fiind de dr. Oana Taban, CEO & Fondator DENT ESTET, iar în prezent s-a supraspecializat și în chirurgie endodontică și deține certificare în tratamente endodontice la microscop.


Și-a completat studiile cu un master în Managementul bolilor pulpei dentare, în cadrul UMF Carol Davila.