Dr. Valentin Sava: “Energia copiilor mă motivează să fiu mai bun în fiecare zi”

Alegerea stomatologiei a fost a părinților mei. Trebuie să recunosc că nu am acceptat această opțiune de la început, dar, în timp, am realizat cât de bine s-a mulat pe calitățile și pe caracterul meu. Tot ce pot să spun este că nu regret deloc îndrumarea familiei către această profesie.

Munca mea în cabinet nu este niciodată o rutină. Fiecare copil te surprinde nu prin afecțiunile pentru care ajunge în cabinet, ci prin caracterul lui. Copiii te țin în priză și înveți, la rândul tău, multe lucruri despre limitele tale și despre potențialul lor.

 

Cred  că un medic stomatolog pediatru trebuie să fie, în primul rând, un bun psiholog, capabil să vadă anumite semne comportamentale  ale copilului și ale părinților pentru a calibra imediat comunicarea la ce ar reacționa pozitiv copilul de la prima interacțiune.

Apreciez tare mult la copii sinceritatea. Este un lucru foarte important și ceea ce transmit este sincer și curat. Nu ar putea să mintă în anumite situații.

 

SPECIALIZAREA

Fac stomatologie pediatrică de 7 ani deja și, sincer, chiar mă văd practicând în această ramură pentru mult timp de-acum încolo.

Lucrurile au venit de la sine, nu am vrut obligatoriu să fac stomatologie pediatrică. Am lucrat cu adulții, apoi, treptat, am început să am mai mulți pacienți copii decât adulți, iar trecerea la stomatologie pediatrică a fost naturală.

Energia copiilor mă motivează să fiu mai bun în fiecare zi. Faptul că am posibilitatea, prin natura meseriei mele, să le pun un zâmbet pe chip este un stimul extraordinar pentru mine. Mai ales atunci când, după un tratament, îi văd că revin mulțumiți și fără teamă la cabinet. Credeți-mă că lucrurile acestea chiar fac diferența și îți aduc o mulțumire personală pe care rareori știi cum să o exprimi în cuvinte.

 

Echipa DENT ESTET

 

La momentul în care am intrat în echipa DENT ESTET 4 KIDS era singura clinică dentară dedicată exclusiv copiilor, iar mediul profesional mi-a fost extrem de prielnic pentru a mă dezvolta în stomatologia pediatrică. A contat enorm și faptul că mereu am avut acces la tratamente, tehnologii și abordări moderne și noi în stomatologie. Îmi place foarte mult echipa, modul de a lucra în echipă, relaționarea cu ceilalți colegi medici și toate lucrurile acestea m-au făcut să rămân și să ajut la dezvoltarea stomatologiei pediatrice alături de colegii de la DENT ESTET 4 KIDS.

În prezent, fac un doctorat în stomatologie pediatrică ce ajută la redarea unei funcționalități regenerative a dinților copiilor și cred foarte mult că aceasta este o nișă pe care ar trebui să o luăm în calcul foarte mult deoarece copiii au o posibilitate de regenerare foarte mare, iar cu puțin ajutor am putea să facem lucruri foarte frumoase.

Ce mă încântă foarte tare, în ultima vreme, este faptul că observ că suntem din ce în ce mai aproape de stomatologia pediatrică europeană ca abordare, ca dotări și ca tehnologii. De multe ori, îi și depășim ca timp de lucru și ca inițiativă.
De obicei, copiii sunt mai ușor de controlat în situațiile în care sunt anxioși, părinții sunt mai greu de controlat și transmit copiilor această încărcătură emoțională. De aceea, noi le recomandăm, în afară de prima vizită, să lase copiii să urce singuri în cabinet cu noi.

 

TIMP LIBER SI PASIUNI

În puținul timp liber în care nu sunt la cabinet, petrec mult timp cu băiatul meu făcând activități recreative, jucăm baschet, mergem la film, ne plimbăm în natură. Mă dedic exclusiv familiei, îmi place să îmi petrec timpul cu soția și fiul meu.

Am făcut baschet de performanță, am fost vicecampion național cu CSS Focșani și cred că sportul te creează ca om pentru că te învață să fii disciplinat, mai responsabil, să ai mentalitate de învingător și, fiind un sport de echipă, îți dai seama că singur nu vei putea niciodată să câștigi. Cred că acest lucru m-a ajutat mult să înțeleg rolul meu într-o echipă și importanța acesteia pentru a atinge rezultatele dorite.

Partea de stomatologie m-a ajutat să mă dezvolt foarte mult profesional și să îmi doresc să fiu mai bun și mai performant ca medic. Iar faptul ca am facut sport de performanță în adolescență m-a învățat ca atunci când am un eșec să nu renunț, să încerc să răzbat și să reușesc. Și mărturisesc că, în primii ani de practică medicală, am avut și momente în care mi-am dorit să renunț.

 

 

SCURT BIO

Dr. Valentin Sava a ales stomatologia ca domeniu în care să profeseze din dorința de a aduce o schimbare în domeniu și de a schimba, în bine, tratamentele dentare.
Certificări profesionale:
•    Competență în implantologie
•    Certificare EZ PEDO Provider for Pediatric Zirconia Crowns, USA

Citește mai multe pe același subiect

Dr. Maria Taban: Lucrul cu copiii a venit ca o revelație

Dr. Maria Taban: Lucrul cu copiii a venit ca o revelație

Dr. Irina Morariu: “Cred că să zâmbești și să râzi este un prim contact important cu copiii”

Dr. Irina Morariu: “Cred că să zâmbești și să râzi este un prim contact important cu copiii”

De la jurnalist la medic ortodont

De la jurnalist la medic ortodont