Gestionarea acasă a problemelor stomatologice în contextul pandemiei Covid-19

Conform directivelor din Ordonanța Militară nr. 2/21.03.2020,  toate tratamentele stomatologice de rutină sunt amânate, cu excepția urgențelor. Această măsură este menită să limiteze răspândirea virusului și deplasările în afara locuinței.
Ghidul acesta vă ajuta să înțelegeți când să căutați ajutor dacă aveți probleme dentare în perioada aceasta și cum să ameliorați simptomatologia de intensitate redusă la domiciliu.


Ce se înțelege prin urgență stomatologică?


Non-urgențe dentare


Se tratează acasă, sub îndrumarea medicului stomatolog:


•    Coroane, punți dentare sau fațete decimentate
•    Proteze dentare fracturate, instabile, incorect adaptate
•    Sângerări gingivale
•    Obturații dentare fracturate, căzute, mobile
•    Dinți ciobiți sau fracturați, fără durere
•    Arcuri ortodontice desprinse


Urgențe dentare


Pentru următoarele simptome, apelați direct la medicul dumneavoastră stomatolog:


•    Edem (umflatură) la nivelul feței care se extinde spre ochi sau gât
•    Hemoragie (sângerare) după o extracție dentară, care persistă mai mult de 20 de minute, chiar și după pansament compresiv. O hemoragie redusă, precum aceea produsă de o zgârietură pe piele, este normală
•    Hemoragie consecutivă unui traumatism
•    Traumatism care produce avulsia (pierderea) dinților
•    Traumatism care produce o fractură sau durere severă
•    Durere dentară severă, care împiedică alimentația și somnul, asociate cu edem semnificativ și febră, care nu cedează la antialgice și antiinflamatoare uzuale

 

Consult la un spital de urgență de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială


•    Edem facial care afectează vederea sau respirația, care împiedică deschiderea gurii mai mult de 2 degete
•    Traumatism cu pierderea stării de conștiență, vedere dublă sau vărsături

 

Durerea în sfera oro-maxilo-facială


Pentru calmarea durerii recomandăm Paracetamol, de prima intenție, cu excepția persoanelor care nu îl tolerează.


Antiinflamatoarele precum Ibuprofenul, cu excepția persoanelor care nu îl tolerează, pot reduce sensibilitatea dentară. Combinația dintre Paracetamol și Ibuprofen poate fi de asemenea eficientă.


Daca nu aveți simptome de Coronavirus puteți lua Ibuprofen, nu există dovezi științifice asupra unei posibile influențe negative a Ibuprofenului la persoanele asimptomatice.


Toate medicamentele antialgice se administrează conform indicațiilor din prospect. O doză prea mare de antialgice NU VA AMELIORA MAI EFICIENT SIMPTOMELE. Dimpotrivă, va afecta ficatul și stomacul în mod sever!

 

Durerea dentară


Dacă dintele este extrem de sensibil la cald sau rece, acesta poate fi un semn de carie dentară, de aceea ANTIBIOTICELE nu vor ajuta. Următoarele recomandări pot fi de ajutor în ameliorarea durerii, până în momentul când veți putea fi consultat de un stomatolog:

 

 • Periajul dentar atent cu paste de dinți cu fluor și limitarea aportului de zahăr vor stopa evoluția și agravarea cariei
 • Dacă dintele are o cavitate sau este fisurat și sensibil, un material de obturație temporară cum ar fi ceara ortodontică, poate ameliora durerea. Aceasta este disponibilă în farmacii sau supermarket-uri
 • Pasta de dinți pentru sensibilitate dentară, precum Sensodyne Repair sau Protect sau gelurile anestezice pentru copii, precum Orajel, aplicate direct pe zona dureroasă și lăsate să actioneze, fără clătire, pot reduce sensibilitatea
 • Evitarea alimentelor și băuturilor la temperaturi extreme (prea reci sau prea fierbinți)
   

 

Molarii de minte


Durerea produsă de molarii de minte este cauzată de obicei de inflamația și ulcerația gingiei care acoperă molarul aflat în erupție. Aceasta este agravată de trauma masticatorie, așadar adoptarea unei diete de consistență moale va preveni agravarea durerii.


Majoritatea puseelor dureroase de acest fel pot fi gestionate acasă cu rezultate bune și ar trebui să cedeze în 5-7 zile. Este important să aveți o igienă orală foarte riguroasa și să periați zona afectată, cu o periuță de consistență moale sau medie. Deși poate fi dureros, igienizarea atentă favorizează vindecarea.


Utilizarea unei ape de gură antiseptice precum Corsodyl ameliorează durerea, dar evitați să o folosiți mai mult de 2 săptămâni deoarece poate colora dinții (însă colorația este reversibilă, prin periaj și igienizare profesională).

Dacă aveți durere la deglutiție, dificultăți în deschiderea gurii sau vă umflați la nivelul feței, apelați la medicul stomatolog. Este posibil să aveți nevoie de tratament antibiotic, în cazul unei infecții asociate. Compresele reci la nivelul feței, pe zona afectată, reduc edemul și inflamația. 
 

 

Aftele bucale

 

Deși sunt dureroase, majoritatea aftelor se vindecă în 7-10 zile. Un medic stomatolog ar trebui să evalueze ulcerațiile sau aftele care nu se vindecă timp de 3 săptămâni. Apelați la medicul dumneavoastră, dacă este necesar. Încercați să urmați și următoarele recomandări pentru acasă:

 

 • Ape de gură sărate, călduțe (apă sărată ușor încălzită) 
 • Igiena orală excelentă (chiar dacă periajul este dureros, zona ulcerată trebuie curățată pentru a se vindeca și a preveni formarea altor afte; periați cu blândețe, folosind o periuță moale/pentru copii)
 • Apă de gură antiseptică – Corsodyl
 • Gengigel
 • Hexoral - spray
 • Dietă moale, semi-lichidă - alimentele moi reduc trauma masticatorie
 • Antialgice – Paracetamol, Ibuprofen
 • Adezivi pentru proteză – dacă acestea au zone care deranjează și produc leziuni ulcerative

 

Durerea și hemoragia post-extracțională


Continuați să luați antialgice uzuale timp de câteva zile după extracție, nu este anormal ca durerea să atingă un maxim în zilele 3-4.


Nu este recomandat să vă fie prescrise antibiotice după o extracție, în absența unei infecții sau unui risc de infecție. Dacă sunt necesare, vor fi recomandate după o evaluare a medicului.


O sângerare foarte redusă  sau salivă roșiatică sunt obișnuite imediat după o extracție. Dacă alveola (zona extracției) sângerează mai abundent, doar aplicați presiune mușcând pe o compresă sterilă așezată pe zona respectivă. Dacă după 20 de minute de compresie sângerarea persistă, apelați la sfatul medicului.


Dacă vă clătiți cu presiune sau fumați în primele zile după o extracție dentară, riscați să se producă o alveolită uscată – deplasarea cheagului de sânge și expunerea alveolei mediului septic bucal. Aceasta poate fi foarte dureroasă, nu cedează la calmante uzuale sau la antibiotice. Apelați la medicul stomatolog, care va aplica local soluții anestezice pentru a calma zona de os alveolar expusă.

 

Sângerările gingivale


Sângerarile gingivale NU reprezintă o urgență stomatologică. Acestea sunt cauzate de gingivită sau de boala parodontală și nu se vor opri dacă tehnica și frecvența periajului nu sunt ideale.


Periați dinții de cel puțin 2 ori pe zi timp de 2 minute, folosiți pasta de dinți fluorizată, insistând asupra zonelor care sângerează. Nu uitați să folosiți ața dentară și periuța interdentară în fiecare zi!


Dacă gingiile sunt foarte dureroase și par infectate (culoare roșu aprins, cu zone vinete, gălbui, cenușii), realizați foarte atent periajul dentar, chiar dacă există sângerări. Urmați tratamentul cu antialgice și apă de gură antiseptică prescrisă de medicul dumneavoastră.
 

Coroană decimentată

 

 • Curățați și evaluați cu atenție interiorul coroanei. După ce este curățată și dezinfectată, o puteți recimenta folosind un adeziv dentar  (Fixodent, Corega)
 • Îndepărtați toate resturile de ciment din coroană și de pe dinte – puteți folosi ulei esențial de portocale pe un bețisor de vată. Antiseptizați apoi coroana cu alcool sanitar și clătiți cavitatea bucală cu apă de gură.
 • Verificați fixarea coroanei pe dinte, întâi fără adeziv. Verificați muscătura. Nu încercați să forțați coroana dacă simțiți că este înaltă! Verificați să fie îndepărtate toate resturile de ciment sau alte particule. Dacă nu se potrivește perfect, păstrati dintele cât mai curat până la vizita la medicul stomatolog. Riscați să îl fracturați dacă nu reușiți să așezați corect coroana.

 

Avulsie sau Fractură dentară

 

 • Dacă un dinte este fisurat sau fracturat, aplicați pasta de dinți desensibilizantă sau gel anestezic
 • Dacă un dinte temporar este avulsionat, nu încercați să îl puneți la loc. Curățați zona, copilul va mușca pe un servețel curat sau o compresă sterilă timp de 20 de minute dacă sângerează. Administrați copilului antialgicul specific vârstei și limitați alimentele la cele de consistență moale până când se vindecă zona.
 • Dacă un dinte permanent este avulsionat:

- atingeți doar partea albă a dintelui (coroana) – încercați să nu atingeți deloc rădăcina

- dacă este murdar, spălați dintele sub jet de apă rece timp de 10 secunde

- încercați să așezați dintele la loc în alveola sa

- dacă nu este posibil să îl repozitionați, păstrați-l în lapte sau ser fiziologic (nu îl țineți în apă) până când ajungeți la cabinetul stomatologic. Îl puteți păstra chiar în gură, dacă nu a fost scăpat pe jos, între molari și obraz

- programați un consult stomatologic de urgență

 

Probleme ortodontice


Tratamentul ortodontic poate fi temporizat câteva luni fără probleme, ținând cont de următoarele recomandări:


•   Igiena orală excelentă – periaj de 3 ori pe zi cu periuța de dinți și periuța interdentară, plus apă de gură fluorizată (225 ppm) o dată pe zi
•   Dieta saracă în dulciuri – evitați gustările și băuturile acidulate cu zahăr adăugat
•   Evitați alimentele dure și lipicioase care pot rupe arcurile și dezlipi brackeții de pe dinți.


Pacienții pot experimenta durere, arcuri dislocate și brackeți dezlipiți. Recomandabil este să evităm programările pentru aceste incidente, pentru a evita răspândirea virusului.


Dacă suspectați că ați înghițit sau inhalat un bracket, trebuie să apelați la medicul dumneavoastră.


Un bracket, fiind de dimensiune mică, nu ar trebui să producă nicio complicație, chiar dacă este înghițit. 


Pentru orice fel de problemă legată de aparatele ortodontice, pacienții ar trebui să apeleze la medicul specialist, pentru recomandări și sfaturi legate de posibilele probleme apărute în această perioadă.
 

 

Citește mai multe pe același subiect

DENT ESTET - Prima clinică dentară din România care introduce testarea pentru depistarea Covid-19 pentru personalul medical și pacienți

DENT ESTET - Prima clinică dentară din România care introduce testarea pentru depistarea Covid-19 pentru personalul medical și pacienți

Întrebări frecvente despre urgențe ortodontice în contextul Covid-19

Întrebări frecvente despre urgențe ortodontice în contextul Covid-19

Reguli pentru diminuarea riscului de contaminare cu virusul COVID-19

Reguli pentru diminuarea riscului de contaminare cu virusul COVID-19