Tratamentul cariilor cu laserul stomatologic: avantaje și recomandări


dr. madalina udeci - dent estet sibiu

 

Laserul dentar a devenit un instrument indispensabil în stomatologie datorită progreselor incredibile realizate de-a lungul timpului în tratamentele orale și nu numai.

Această tehnologie asistată digital permite medicului stomatolog să execute proceduri la nivelul cavității orale care nu ar fi fost posibile cu ajutorul instrumentelor clasice, în timp ce pacientul se poate bucura de tratamente minim invazive, fără durere și cu sângerare minimă, dar și de un timp de recuperare postoperatoriu extrem de redus.
 

Cuprins:
 

 • Ce este laserul stomatologic?
 • Ce beneficii aduce Waterlase®?
 • Ce poate face Waterlase®?
 • Tratamentul cariei dentare cu laserul
 • Profilaxia cariei dentare
 • Dezavantajele terapiei laser

 

Ce este laserul stomatologic?
 

Laserul este un dispozitiv optic care generează un fascicul coerent de lumină. Așa cum în orice altă ramură medicală laserul și-a dovedit eficiența și a devenit indispensabil în variantele terapeutice, stomatologia beneficiază, la rândul său, de progresul și avantajele acestei tehnologii în domeniu.

Laserul stomatologic Waterlase® de la Biolase este ideal pentru intervențiile pe orice tip de țesut. Permite curățarea leziunilor carioase, tratamentul parodontopatiei și a multor altor afecțiuni.

Cu ajutorul său, medicul poate realiza, practic, orice tip de intervenție chirurgicală la nivelul cavității bucale.

 

Ce beneficii aduce Waterlase®?
 

waterlase - tratament carii cu laser

 

În primul rând, tratamentele laser sunt minim invazive; acest lucru înseamnă că sacrificiul de țesut sănătos este minim și că, de multe ori, se pot evita etape chirurgicale dificile atât pentru practician, cât și pentru pacient (în tratamentul parodontopatiei, de exemplu).

Laserul Waterlase® are o capacitate foarte mare de decontaminare a țesuturilor pe care acționează, astfel de cele mai multe ori nu mai este necesară prescrierea de antibiotice post-tratamente.

Eliminarea „frezei” în tratamentul leziunilor carioase, cu toate efectele sale negative (vibrație, efect termic, zgomot specific) fac din Waterlase® o variantă de tratament ideală și mult mai ușor acceptată de pacienți.

Timpul de vindecare post-chirurgie laser este mult redus în comparație cu intervențiile clasice, iar disconfortul resimțit de pacient pe perioada vindecării este substanțial diminuat.

De asemenea, copiii îl percep ca fiind o variantă mult mai prietenoasă de tratament și sunt mult mai relaxați în timpul intervențiilor.

 

La DENT ESTET Sibiu, te bucuri de toate avantajele WaterLase® și beneficiezi, în plus, de 50% REDUCERE la tratamentul cariilor cu laser, până pe 30 iunie 2022.

 

Programează-te online

 

Ce poate face Waterlase®?

 • Curățarea leziunilor carioase, cavitățile rezultate după preparația laser fiind perfect decontaminate
 • Chirurgia țesutului dur și moale, cu un control perfect asupra sângerării;
 • Terapia parodontală
 • Tratamentul periimplantitei
 • Adjuvant în tratamentul endodontic

Tratamentele dentare cu laser sunt sigure pentru orice tip de pacient (diabetic, cu patologie cardiacă, imunodeprimat etc) și de orice vârstă: de la nou-născuți (frenectomii) până la vârstnici.

 

Tratamentul cariei dentare cu laserul
 

Cariile dentare reprezintă distrucții ale țesutului dur al dintelui, mai exact ale smalțului, dentinei sau cementului. Apariţia cariilor este influenţată de stilul nostru de viaţă - ce mâncăm, cum ne îngrijim dantura, dacă apa potabilă este fluorurată suficient sau ce tip de pastă de dinţi folosim. Chiar și ereditatea joacă un rol în predispoziția de formare a cariilor dentare.

Deşi cariile dentare sunt mai frecvente la copii, şi adulţii sunt expuşi riscului.

Cariile dentare sunt de mai multe tipuri:

 • Carii coronare - tipul cel mai frecvent întâlnit, atât la copii cât şi la adulţi, localizate de obicei pe suprafaţa ocluzală sau interdentar
 • Carii radiculare - pe măsură ce înaintăm în vârstă, gingiile se retrag, lăsând rădăcina dintelui expusă. Rădăcina, nefiind acoperită de smalţ, se poate caria astfel foarte uşor
 • Cariile secundare sau recidivele de carii - se formează în jurul obturaţiilor şi coroanelor existente. Acestea sunt zone cu tendinţă de acumulare a plăcii bacteriene, ceea ce duce la formarea cariilor

Tendinţa mondială actuală este de a trece de la abordarea terapeutică chirurgicală „drill and fill’’ (adică, de a folosi freza şi apoi a pune obturația) la o abordare terapeutică minim invazivă, cu o pierdere redusă de ţesut dentar.

Laserul stomatologic acționează la nivelul țesuturilor într-o manieră noncontact. Aceasta se traduce prin lipsa frecării, adică fără căldură către nerv și, bineînțeles, fără vibrații, adică fără fisuri și microfracturi la nivelul smalțului și dentinei.

Laserul îmbunătătește adeziunea, deoarece cu ajutorul său putem crea microretenții în smalț și dentină, mici spații cavitare în care materialul de plombă va pătrunde prin presiune.

 

Descoperă lista Tarifelor

 

 

Profilaxia cariei dentare

 

dr. madalina udeci si pacient

 

Placa dentară influențează apariția cariei dentare, deci în profilaxia cariei vor fi utilizate toate mijloacele disponibile pentru stoparea, eliminarea sau controlul plăcii bacteriene.

Principalele mijloace de control al plăcii bacteriene sunt reprezentate de: alimentaţia cario-protectoare, mijloace fizice şi chimice de îndepărtare a bacteriilor plăcii, creşterea rezistenţei ţesuturilor dentare dure la atacul carios.

Atunci când se vorbeşte despre profilaxia cariei dentare prin alimentaţie, se vorbeşte, de fapt, despre conceptul de alimentaţie cario-protectoare care presupune:

 

 • Evitarea alimentelor care scad pH-ul bucal şi favorizează atacul acid asupra smalţului dentar
 • Evitarea alimentelor vâscoase sau care aderă pentru un timp mai îndelungat la smalţul dentar (de exemplu, caramelele etc)
 • Evitarea consumului de dulciuri și sucuri acidulate între mese
 • Acordarea unei preferinţe înlocuitorilor de zahăr, care spre deosebire de acesta, nu sunt cariogenici etc

 

Periajul manual individual al danturii - principii:

 • Periuța de dinţi personală nu trebuie să fie foarte dură şi trebuie înlocuită periodic, la maximum 3 luni
 • Tehnica de periaj trebuie să fie o tehnică mixtă, care să cureţe dinţii şi să maseze gingia
 • Curăţarea dinţilor se realizează prin mişcări unidirecţionale pe verticală, dinspre gingie spre dinte, dar şi circulare, pe feţele ocluzale ale dinţilor

 

Dezavantajele terapiei laser

 

 • Costul mare al echipamentului
 • Nu poate fi utilizat în tratamentul dinților deja plombați
 • Laserul nu poate fi folosit în orice tip de procedură stomatologică (de exemplu, nu poate fi folosit la obturarea spațiilor interdentare sau pentru îndepărtarea coroanelor dentare)

 

Tehnologia laser reprezintă o abordare mai blândă și mai eficientă de tratament a cariilor dentare, oferind o experiență relaxantă, sigură și minim-invazivă pacienților în timpul intervențiilor, cu minimum de anestezie. Chiar și părinții ai căror copii devin anxioși pot apela cu încredere la tratamentul cariilor cu laser stomatologic, timpul de intervenție fiind mult mai redus și astfel procedura mai prietenoasă pentru copil, spre deosebire de tratamentele clasice cu freza.