Urmezi un tratament ortodontic? Totul despre igienizarea aparatului dentar


Succesul unui tratament ortodontic depinde în mare măsură de modul în care pacientul respectă recomandările medicului ortodont referitoare la igienizarea aparatului dentar sau alimentație.

Este vital ca dinții să rămână sănătoși în timpul unui tratament ortodontic printr-o igienizare corectă a aparatului dentar, astfel încât, la final, pacientul să se bucure de o bună sănătate orală, fără carii sau leziuni care să-i pună în pericol starea de sănătate.

 

Când este recomandat tratamentul ortodontic

 

Tratamentul cu aparat dentar este recomandat de specialistul în ortodonție și ortopedie dento-facială atunci când pacientul are nevoie de o aliniere corectă a dinților, dacă aceștia sunt strâmbi sau înghesuiți, sau pentru a corecta forme mai severe de malocluzie dentară.

Cu ajutorul unui aparat dentar, dinții sunt deplasați în trei planuri, astfel încât pacientul să se poată bucura de o mușcătură sănătoasă pentru a evita eventuale probleme digestive cauzate de o masticație defectuoasă. În plus, tratamentul ortodontic are rol în prevenirea cariilor dentare și în asigurarea unui zâmbet estetic ce va contribui la creșterea încrederii în sine.

În ceea ce privește vârsta la care se poate recomanda un tratament ortodontic, atât copiii, cât și adulții pot beneficia de aparat dentar pentru a trata anumite afecțiuni, dar numai după un consult la medicul ortodont.

 

Ce presupune tratamentul ortodontic

 

Orice tratament ortodontic are la bază un examen clinic amănunțit. Pacientul se prezintă la medicul specialist în ortodonție pentru a primi un diagnostic.

După identificarea problemei cu care se confruntă pacientul, în baza unui examen oral riguros, și cu ajutorul informațiilor furnizate de alte explorări funcționale, de tipul radiografiilor dentare digitale, se vor efectua o serie de măsurători astfel încât medicul ortodont să calculeze forțele pe care le va aplica pe dinți prin intermediul aparatului dentar.

Urmează etapa montării aparatului dentar, care poate fi fix sau mobil, iar din punctul de vedere al materialului utilizat poate fi metalic, ceramic, safir, Incognito (se montează pe partea din spate a dinților) sau gutiere mobile (Invisalign).

 

Reguli pentru igienizarea aparatului dentar

 

În timpul tratamentului ortodontic, vizita la cabinetul stomatologic este foarte importantă. Medicul va verifica modul în care acționează aparatul dentar pentru corectarea anomaliilor dentare, dar și sănătatea orală care este influențată de igienizarea corectă a dinților.

Este important ca pacientul cu aparat dentar să acorde o atenție sporită igienei orale, potrivit recomandărilor făcute de medicul specialist.

Iată care sunt pașii de urmat pentru igienizarea aparatului dentar:

  • Este bine ca periajul dentar să se facă dimineața și seara, dar și după fiecare masă
  • Pentru o igienizare corectă pot fi folosite periuțe de dinți manuale sau electrice, periuțe interdentare, ață interdentară și duș bucal
  • Periajul se realizează cu mișcări ușoare pe, sub și deasupra brackeților. Perii periuțelor de dinți trebuie să intre pe sub arcul aparatului dentar, iar unghiul format de periuță și marginea gingivală trebuie să fie de aproximativ 45 de grade
  • Medicul va recomanda ca periajul să se facă pentru fiecare grup dentar timp de aproximativ 30 de secunde, cu mișcări repetitive, de la un capăt la altul
  • Se va acorda o atenție deosebită și suprafeței situate între brackeți și marginea gingivală pentru îndepărtarea tuturor resturilor alimentare și a plăcii bacteriene, astfel încât gingiile să nu fie inflamate și să sângereze la periaj
  • Ulterior, se vor folosi periuțele interdentare și ața dentară. Periuțele interdentare trebuie să pătrundă între arc și bracket, pentru ca acele suprafețe să fie curățate foarte bine
  • Ața dentară se trece pe sub arc cu ajutorul unui dispozitiv special și apoi se curăță suprafețele interproximale ale dinților
  • La finalul igienizării, se folosește dușul bucal, în rezervorul căruia se pune apă și un căpăcel de apă de gură sau numai apă.

În ultimii ani, tehnologia a contribuit la eficientizarea tratamentului ortodontic și reducerea duratei acestuia, prin apariția a numeroase tipuri de aparate dentare.

Unul dintre cele mai moderne tratamente ortodontice este aparatul dentar Invisalign, o alternativă la aparatele dentare cu brackeți.

Este un aparat inovator, invizibil, care ajută pacientul să corecteze malocluzii, spațieri sau înghesuiri dentare și să-și redobândească estetica și funcționalitatea zâmbetului.

Teodorina Secară, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială:

Impactul unui tratament ortodontic asupra sănătății orale a unui pacient, dar și asupra stării generale de sănătate și vieții acestuia este major. Cu ajutorul unui aparat dentar, poți avea dinți sănătoși, o masticație corectă și poți zâmbi din nou cu încredere. Un zâmbet frumos poate reprezenta, totodată, garanția succesului personal și profesional”.

Citește mai multe pe același subiect

Când este necesar aparatul dentar?

Când este necesar aparatul dentar?

Aparat dentar fix - tot ce trebuie să știi

Aparat dentar fix - tot ce trebuie să știi

 Aparat dentar ceramic – Avantaje și dezavantaje

Aparat dentar ceramic – Avantaje și dezavantaje