HypnoTherapy

Hipnoza medicală aplicată în tratamente stomatologice

Potrivit unor studii, 75% dintre pacienții medicilor stomatologi simt teamă, 10-15% se simt anxioși și 20% raportează chiar simptome fizice care sunt legate de starea de disconfort resimțită atunci când sunt prezenți în cabinetul stomatologic.

HypnoTherapy reprezintă un plan de tratament destinat pacienților care suferă de anxietate (teamă) asociată cu tratamentul stomatologic, fobii, sensibilitate la zgomot, bruxism sau alte afecțiuni ce îi împiedică să urmeze un tratament stomatologic în cele mai bune condiții.

American Medical Association (AMA) a acceptat, în urmă cu 60 de ani, practicarea hipnozei în medicină datorită eficacității în controlul anxietății, durerii si stresului, iar în prezent hipnoza este aplicată în medicina dentară în țări precum Statele Unite, Marea Britanie și Franța.

Ce înseamnă HypnoTherapy

HypnoTherapy reprezintă un plan de tratament personalizat și etapizat realizat de psihologul DENT ESTET, în baza personalității pacientului și informațiilor furnizate de acesta, cu scopul de a-i oferi acestuia o stare de confort și relaxare în timpul tratamentului stomatologic.

Strategia specialistului DENT ESTET în hipnoză medicală este de a se folosi de tehnici, circumstanțe și simptome pentru a schimba comportamentul pacientului, într-o manieră relaxată și flexibilă.

Beneficiile tratamentului HypnoTherapy

Asigurarea unei stări de relaxare și control al anxietății înaintea și în timpul tratamentului stomatologic

Controlul obiceiurilor vicioase, de exemplu bruxismul

Controlul unor procese fiziologice, de exemplu: salivația, reflexul de vomă, sângerarea

Proiectarea mentală a procesului de vindecare

Desensibilizarea înaintea tratamentului

Anestezia hipnotică (care înlocuiește anestezia medicamentoasă)

Durata tratamentului

Tratamentul HypnoTherapy este recomandat să înceapă în general cu 2 săptămâni înainte de programarea la medicul stomatolog.

Numărul de sesiuni depinde de nivelul și tipurile de anxietăți pe care le are fiecare pacient.

Cum se realizează tratamentul HypnoTherapy

1. Hypno Plan
 • Hypno Plan este prima etapă a tratamentului
 • Specialistul în hipnoză medicală culege informațiile de care are nevoie pentru a identifica problema cu care se confruntă pacientul
 • În baza acestor informații, specialistul va propune planul de tratament
2. Hypno Zone
 • Hypno Zone este a doua etapă a tratamentului
 • Specialistul aplică tehnicile de hipnoză medicală în vederea inducerii unei stări de relaxare și de control al anxietății
3. Hypno Care
 • Hypno Care este etapa în care pacientul este acompaniat de specialist în cabinet în vederea aplicării tehnicilor de terapie în timpul ședinței de tratament

Tipuri de afecțiuni pentru care se poate aplica HypnoTherapy

 • Stări de anxietate legate de tratamentul stomatologic
 • Stări de disconfort
 • Teama de durere
 • Bruxism sau alte obiceiuri vicioase
 • Afecțiuni grave (boala Parkinson)
 • Alte disfuncționalități fizice
 • Alergii la medicamente
 • Alergie la substanțe anestezice

Bianca Radu – specialistul DENT ESTET în hipnoza medicală

Bianca Radu este psiholog în cadrul clinicilor DENT ESTET și DENT ESTET 4 KIDS, profesor psihopedagog, psihoterapeut, membru al Colegiului Psihologilor din România și membru al Asociației Române de Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană (ARHTE).

Psihologul Bianca Radu mentorează echipa de medici stomatologi din cadrul diviziei DE HypnoTherapy în vederea aplicării tehnicilor de hipnoză conversațională la pacienții care suferă de anxietate sau alte afecțiuni care i-ar putea determina să amâne tratamentele dentare de care au nevoie.

“În practicarea hipnozei, fie ea terapeutică sau medicală, creativitatea este atuul meu forte. De abilități fine, precum observarea, comunicarea verbală și nonverbală, de acceptarea și utilizarea a tot ceea ce aduce pacientul cu el în cabinet – combinate într-un mod creativ -, depinde practicarea cu succes a meseriei de hipnoterapeut. Și, desigur, cel care are de câștigat din această interacțiune/experiență este pacientul care este susținut și încurajat să își mute atenția departe de îngrijorările din realitatea imediată (teamă, anxietate, durere) și să se focuseze pe experiențele și resursele sale interne care să îi asigure o intervenție stomatologica confortabilă, percepută că fiind de scurtă durată și cu o vindecare mult mai rapid”, a declarat psihologul DENT ESTET Bianca Radu.

Tratamentul HypnoTherapy este disponibil momentan în clinicile DENT ESTET Sibiu, urmând ca în perioada următoare să devină disponibil și în clinicile din București.