Aftele bucale: cauze, simptome și soluții de tratament

Ce sunt aftele bucale?

Aftele bucale sunt cele mai comune leziuni la nivelul cavității orale. Acestea sunt, de fapt, ulcerații dureroase, necontagioase, care apar pe mucoasa bucală, inclusiv pe limbă, obraji sau gingii. Au o formă rotundă sau ovală și sunt de culoare albă sau galbenă, cu margini roșii, inflamate. Deși, de obicei, se vindecă de la sine, aftele pot determina un disconfort, mai ales în timpul alimentației sau vorbirii. 
 

Tipuri de afte bucale:

Aftele minore

Sunt cele mai întalnite forme a aftelor bucale (80-85% la nivelul populației globale). Dimensiunea lor este cuprinsă între 3 și 10 mm și apar pe mucoasa obrazului, limbii și planșeul cavității bucale. 
 

Aftele majore

Aftele majore sunt o formă mai rar întâlnită, cu o incidență de doar 10% la nivelul populației globale. Aceste leziuni sunt mai profunde și mai mari, perioada lor de vindecare este mai îndelungată și există riscul ca acestea să se cicatrizeze.

Cauzele aftelor bucale

Cauzele pot fi de ordin genetic, adică există o predispoziție genetică a individului, sau pot fi un semn al unei boli sistemice. De cele mai multe ori, există numeroși factori care pot duce la apariția acestor leziuni:
o    deficite nutriționale;
o    sistem imunitar deficitar, organismul fiind vulnerabil; 
o    schimbări hormonale în timpul perioadei menstruației, sarcinii sau menopauzei;
o    consumul de alimente care irită mucoasele, cum ar fi alimentele picante, acide;
o    oboseala sau perioadele de stres fizic și psihic.
 

Simptomele aftelor bucale

Primele simptome apar cu până la 24 de ore înainte de apariția leziunii vizibile în cavitate bucală. Zona în care apare afta se poate simți mai dură, sensibilă sau se poate simți chiar o ușoară durere. Dupa această perioadă, apar modificări la nivelul mucoasei orale și se poate observa leziunea rotundă sau de formă ovală, de culoare albă sau galbenă, cu marginile roșii, inflamate.
Perioada de vindecare, cuprinsă între 4 si 35 de zile, vine cu durere care apare în timpul vorbirii, masticației, la contactul cu alimente calde, condimentate sau acide.
 

Cum se tratează aftele bucale

Deși aftele bucale se vindecă de la sine, există soluții pentru a accelera procesul de vindecare, dar și pentru a diminuarea disconfortul. Sunt recomandate geluri și creme cu substanțe active pentru reducerea inflamației, precum și folosirea apei de gură cu clorhexidină, care favorizează vindecarea. De asemenea, dacă aftele bucale apar pe fondul unui sistem imunitar deprimat sau al unei deficiențe nutriționale, se recomadă suplimente alimentare.
 

Soluțiile DENT ESTET pentru tratamentul aftelor bucale

În cadrul clinicilor DENT ESTET, avem o abordare modernă pentru tratamentul aftelor bucale, prin utilizarea stomatologiei laser.
„În cazul pacienților care se prezintă în cabinet cu dureri din cauza apariției aftelor bucale, realizăm un tratament cu laserul. Este uimitor cum doar după câteva secunde de la aplicare a luminii laser, pacientul scapă de durere și de disconfort. Laserul nu doar că suprimă durerea cauzată de aceste leziuni, dar și accelerează vindecarea, fără să mai fie nevoie să folosim alte substanțe medicamentoase”, explică Dr. Diana Guțiu, Medic Specialist în Parodontologie.
 

Terapia laser este o procedură folosită pe scară largă în afecțiunile patologice, cum ar fi vindecarea țesuturilor lezate, inflamate. Lumina laser accelerează metabolismul celular, potențialul de regenerare al țesuturilor, neovascularizația și formarea țesutului de reparație. Numeroase studii demostrează capacitatea antiinflamatoare a luminii laser, de asemenea și reducerea durerii și stimularea vindecarii.


Capacitatea antiinflamatoare și analgezică a laserului se datorează modificării metabolismului celular, dar si modificării secreției hormonale care schimbă transmisia neuronală, reducând astfel durerea. A fost demonstrată o prevalență de până la 70% a leziunilor aftoase, care  apar ca un răspuns al organismului la stimulii exteriori.   Datorită opțiunii minim invazive de tratament, realizat cu laserul, procesul de vindecare este accelerat, iar simptomatologia dispare. 


La DENT ESTET, tehnologia și tehnicile moderne de abordare a problemelor orale ne ajută să evităm stresul emoțional și disconfortul provocat de acestea, oferind pacienților o alternativă sigură și eficientă la metodele tradiționale, fiind o soluție din ce în ce mai preferată de pacienți.

 

    Surse bibliografice:

  1. Clinical Evaluation of Low-Level Laser Treatment for Recurring Aphthous Stomatitis Thaı´s Oricchio Fedri De Souza, D.D.S.,1 Marco Antonio Trevizani Martins, D.D.S., Ph.D.,1,2 Sandra Kalil Bussadori, D.D.S., Ph.D.,1 Kristianne Porta Santos Fernandes, Ph.D.,1 Edgar Yuji Tanji, D.D.S., Ph.D.,2 Raquel Agnelli Mesquita-Ferrari, Ph.D.,1 and Manoela Domingues Martins, D.D.S., Ph.D.1,  Photomedicine and Laser Surgery Volume 28, Supplement 2, 2010
  2. Oral aphthous-like lesions, PFAPA syndrome: a review Felice Femiano, Alessandro Lanza, Curzio Buonaiuto, Fernando Gombos, Nicola Cirillo II University of Medicines and Surgery, Naples, Italy, J Oral Pathol Med (2008)
  3. Aphthous lesions Harold R. Stanley, D.D.S., B.S., M.S.,’ Gainesville, Pla. COLLEGE OF DENTISTRY, UNIVERSITY OF FLORIDA
  4. Guidelines for Diagnosis and Management of Aphthous Stomatitis Felice Femiano, MD, PhD, Alessandro Lanza, DD, Curzio Buonaiuto, MD, Fernando Gombos, MD, Monica Nunziata, DD, Silvia Piccolo, DD, and Nicola Cirillo, DD
     

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată
Metoda de comunicare preferată

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...