Aparat dentar ceramic – Avantaje și dezavantaje

Aparat dentar ceramic

Aparatele dentare din ceramică sunt similare cu aparatele dentare metalice, cu deosebirea că elementele principale ale aparatului (brackeții) sunt albi sau similari culorii dinților, față de ceilalți care sunt gri, metalici. Componentele active ale aparatului, arcurile, pot fi și ele în variantă estetică, albe. Mulți oameni optează pentru aparatul dentar ceramic, deoarece este mai puțin vizibil pe dinți decât cel metalic.

Acesta poate fi un avantaj foarte mare mai ales pentru persoanele care lucrează cu publicul și s-ar putea simți jenate de vizibilitatea brackeților metalici. Cu toate acestea, aparatul dentar ceramic are și câteva dezavantaje, despre care puteți citi mai departe, alături de comparația cu aparatul dentar metalic, eficiența tratamentului, costurile aferente precum și întreținerea igienei orale.

Avantaje și dezavantaje aparat dentar ceramic

Iată o listă a avantajelor și a dezavantajelor aparatelor ceramice, în comparație în special cu aparatele dentare metalice tradiționale.


Avantaje aparat dentar ceramic

  • Este mai puțin vizibil decât aparatele metalice. Materialul ceramic utilizat pentru brackeți poate fi alb, similar culorii dinților, sau cu diferite grade de transparență. Datorită acestui avantaj aparatul dentar ceramic este preferat, în special, de pacienții adulți;
  • Aparatul dentar ceramic poziționează corect dinții mai repede decât aliniatoarele transparente precum Invisalign®. Brackeții din ceramică au nevoie de aproximativ 18 până la 36 de luni pentru a îndrepta dinții. În cazul aparatelor Invisalign mișcările dentare se realizează mai greu iar rezultate vizibile apar după mai mult timp. Eficiența tratamentului este condiționată de purtarea de către pacient a gutierelor ( care se îndepartează și se reaplică de către pacient, fiind practic un aparat mobil, spre deosebire de brackeți care sunt lipiți de dinți și se îndepărtează doar la finalul tratamentului). Totodată, tratamentul cu Invisalign nu se recomandă tuturor pacienților, mai ales celor cu înghesuiri accentuate și cu probleme mari de mușcătură;
  • Pacienții găsesc, în general, aparatul dentar ceramic mai confortabil de purtat decât cel metalic. Materialele de înaltă calitate nu sunt abrazive, astfel încât nu irită gingiile sau părțile laterale ale gurii la fel de tare cum o fac brackeții metalici. După aproximativ o lună dispare disconfortul creat de prezența aparatului dentar în cavitatea bucală;
  • Îți poți alege culorile. Brackeții metalici au o singură culoare: gri (sau argintiu metalic lucios, dacă este disponibil). Elasticele pe care aparatul dentar din ceramică îi folosește sunt disponibile în aproape orice culoare;
  • Nu interferă cu examenele imagistice. Brackeții metalici pot perturba semnalele la testele imagistice, în schimb brackeții ceramici produc o interferență mult mai mică a semnalului.


Dezavantaje aparat dentar ceramic

  • Este mai scump decât aparatul dentar metalic. Deși diferența nu este semnificativă, un aparat dentar ceramic poate ajunge la 4800 lei iar un aparat dentar metalic la 4000 lei;
  • Nu este la fel de rezistent precum aparatul dentar metalic. Ceramica este un material casant, de aceea brackeții de ceramică sunt mult mai predispuși să se fractureze, comparativ cu cei metalici. De asemenea, îndepărtarea brackeților de pe suprafața smalțului poate duce la apariția unor mici fisuri/fracturi în smalț;
  • Mișcă dinții mai lent decât aparatul dentar metalic. Deoarece sunt mai fragili, brackeții ceramici sparți au nevoie de înlocuire la fiecare ședință iar acest lucru poate întârzia procesul de îndreptare a dinților;
  • Se poate păta. Brackeții ceramici se pot colora atunci când consumăm băuturi precum vin roșu, cafea, sucuri cu coloranți.  Elasticele care fixează brackeții de arc se pot colora și ele ușor și rămân pătate până când sunt înlocuite.

Ești candidat pentru aparat dentar ceramic?

Aparatul dentar ceramic este recomandat adulților și copiilor cu erupția dentară definitivată sau aproape de finalizare. Acest lucru asigură o corecție rapidă și o șansă mai mică de rupere a brackeților datorită mișcării dinților.

Aparatul dentar din ceramică este o alegere bună dacă îți dorești ca brackeții să fie cât mai puțin vizibili. Deoarece sunt de obicei albi sau în culoarea dinților, aceștia se observă mai puțin. Acest lucru face ca aparatul dentar ceramic să fie ideal pentru a îndrepta dinții în timp ce mergeți la un loc de muncă cu normă întreagă sau la facultate și nu doriți să atrageți atenția asupra lui.

Conform cercetărilor, oamenii sunt mai susceptibili să se simtă nesiguri cu privire la dinții lor decât orice altă trăsătură fizică, în afară de greutate. Având în vedere acest lucru, nu este de mirare că aceștia - în special adulții - sunt dornici să aleagă aparatele dentare care sunt aproape invizibile.

Aparatul dentar ceramic se pătează?

Aparatele dentare din ceramică nu se pătează ușor, dar legăturile elastice folosite pentru a fixa brackeții de arc pot. Iată câteva sfaturi pentru a evita colorarea elasticelor aparatului tău dentar din ceramică:

  • Periați și folosiți ața dentară după fiecare masă. Acest lucru ajută la eliminarea resturilor alimentare care ar putea provoca pete;
  • Evitați alimentele și băuturile care lasă pete sau provoacă decolorare. Roșiile, vinul, cafeaua, ceaiul, băuturile carbogazoase sau sosurile precum ketchup și muștar sunt alimente cunoscute pentru colorarea elasticelor aparatului dentar și a dinților;
  • Nu fuma. Fumatul poate lăsa pete galbene pe dinți și toate componentele aparatului tău dentar;
  • Nu folosiți pasta de dinți pentru albire. Agenții de albire pot determina suprafața expusă a dintelui să devină mai albă decât cea a dintelui de sub bracket;
  • Consultați medicul specialist ortodont în mod regulat. Acesta poate înlocui brackeții ceramici sau legăturile elastice pătate, după caz.

Ce culori pot alege pentru aparatul dentar ceramic?

Culoarea fiecărei componente a aparatului tău dentar ceramic poate fi modificată pe parcursul tratamentului. Componentele includ:

Brackeții -  Aceștia se lipesc de dinți și sunt de obicei disponibili în alb sau diverse nuanțe apropiate de cea a dinților naturali.

Arcurile - Aceste fire se curbează în jurul dinților, conectând toți brackeții și aplicând presiune pe dinți pentru a-i îndrepta. Sunt adesea disponibile în culorile argintiu, alb sau sidef pentru a se potrivi cu brackeții de culoare deschisă.

Benzile elastice - Benzile elastice se atașează de aripioarele brackeților. Ele păstrează arcul pe loc contribuind astfel la reglarea poziției dinților datorită presiunii generate de arc. Poți opta pentru aceste elastice în aproape orice culoare imaginabilă. Poți alege culori care se potrivesc cu nuanța pielii sau poți deveni creativ și selecta un model de curcubeu pe tot zâmbetul.

Aparatul dentar din ceramică poate fi o alegere excelentă dacă îți dorești ca acesta să nu se vadă pe dinți. Deși nu este la fel de rezistent precum aparatul metalic și poate dura mai mult pentru a-ți corecta mușcătura, un aparat dentar ceramic este mult mai confortabil și plăcut din punct de vedere estetic.

Vorbește cu dentistul tău sau cu ortodontul înainte de a opta pentru aparat dentar ceramic sau metalic - s-ar putea să fie mai eficient pentru dinții tăi, chiar dacă nu este prima ta alegere.

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată
Metoda de comunicare preferată

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...