Tratamentul cu aparat dentar a devenit în țara noastră din ce în ce mai popular. Majoritatea oamenilor se întreabă dacă ei sau copiii lor ar trebui să poarte aparat dentar, de cele mai multe ori, doar din considerente estetice. Există însă cazuri când aparatul dentar este recomandat de către medicul specialist ortodont pentru îmbunătățirea sănătății orale pe termen lung.
Tratamentul cu aparat dentar poate fi realizat doar în urma unui control amănunțit. Medicul ortodont va pune întrebări despre sănătatea dvs., va efectua un examen clinic, va face un set de analize în scop ortodontic constând într-o scanare digitală a dinților (radiografie dentară digitală), fotografii cu fața și dinții și teleradiografii. Pe baza acestor informații, se realizează planul de tratament personalizat.
Există foarte multe cazuri în care pacienții descoperă că au probleme legate de mușcătura incorectă abia atunci când se prezintă la cabinetul dentar. În acel moment, tratamentul cu aparat dentar devine necesar din considerente funcționale.
Beneficiile purtării aparatului dentar sunt numeroase, cu implicații directe asupra sănătății generale. Tratamentul ortodontic corectează dinții malpoziționați și malocluzia, îmbunătățește masticația și estetica zâmbetului, previne durerile și disfuncțiile articulare și crește stima de sine.
Copiii și adulții care au dinții înghesuiți sau strâmbi au adesea problemele legate de corectitudinea periajului dentar și de folosirea aței dentare. Deoarece perii periuței de dinți și ața dentară nu pot curăța spațiile interdentare, acestea dezvoltă bacterii care pe termen lung formează carii dentare, gingivită sau duc la apariția halitozei.
Montarea aparatului ortodontic, indiferent de tipul aparatului dentar, duce la ghidarea dinților către zona corectă fâcând astfel îngrijirea zâmbetului pe termen lung mult mai ușoară.
Copilul dvs. are dificultăți la pronunție? Acestea ar putea fi cauzate de incapacitatea acestuia de a deschide gura în poziția corectă. Dinții care nu sunt corect aliniați pe arcadă pot cauza probleme atunci când încercați să vă mișcați gura. La copii, dacă terapia logopedă nu ajută, alinierea dinților și corectarea mușcăturii sau a maxilarului pot duce la îmbunătățirea vorbirii.
Atunci când mușcați dintr-un aliment, alinierea dinților este un factor decisiv în succesul acțiunii. Amplasarea acestora pe arcadă determină forțele care acționează asupra maxilarului și a anumitor dinți specifici. În urma tratamentului cu aparat dentar veți putea mușca mai ușor și evita astfel dureri asupra maxilarului.
Persoanele care au dinții incorect aliniați pe arcada dentară pot suferi de diferite dureri dentare. Acestea își pot mușca din greșeală limba sau chiar pereții laterali ai cavității bucale. În funcție de gravitatea cazului, se instalează un disconfort la înghițire (deglutiție) și alterarea calității vieții, în general. De aceea, tratamentul cu aparat dentar poate să îmbunătățească considerabil viața persoanelor care suferă de dureri zilnice de dinți.
Desigur, aparatele dentare sunt folosite în scop estetic și pentru a vă îmbunătăți aspectul fizic și implicit, stima de sine.
Dacă v-ați hotărât să urmați un tratament ortodontic, medicul vă va recomanda tipul de aparat dentar potrivit dvs. Aparatele dentare pot fi fixe (cu sârmă și brackeți) sau mobile, de tip gutieră.
Aparatele dentare disponibile în clinicile DENT ESTET:
Indiferent de modelul ales, durata tratamentului și numărul controalelor diferă de la caz la caz. Vă sfătuim să discutați, încă de la început, cu medicul ortodont așteptările și nevoile dvs. Specialiștii DENT ESTET vă garantează transparența actului medical, susținere și înțelegere pe tot parcursul tratamentului.