Popularitatea tratamentului cu implant dentar a crescut exponențial în ultimii ani. Deși sunt mulți cei care se bucură de o sănătate orală bună, pierderea dinților afectează un număr semnificativ de persoane la nivel global.
Pentru că rata de succes a unui tratament cu implant dentar este de 95% sau mai mare, cererea pentru implanturi dentare a crescut continuu. Potrivit Asociației Americane de Implantologie Dentară (AAID), 3 milioane de americani au primit tratament cu implant dentar, cifră care crește anual cu 500.000 de persoane.
Ultimele inovații în implantologie atât în ceea ce privește tehnologiile, cât și materialele folosite au crescut predictibilitatea și încrederea în tratamentul cu implant dentar.
Scopul unui implant dentar este de a oferi funcționalitatea și estetica unui dinte natural. Atunci când implantul este introdus în os declanșează un răspuns biologic care reprezintă, de fapt, un schimb de informații între materialele folosite și os.
În funcție de anumiți factori, implantul dentar este fie acceptat, fie respins de către organism.
Există numeroși factori care pot influența respingerea unui implant dentar. Printre aceștia enumerăm: existența unor afecțiuni medicale (cum ar fi diabetul sau boli cardiovasculare), lipsa unei igiene orale corespunzătoare după efectuarea implantului, fumatul, bruxismul (o afecțiune caracterizată prin scâșnirea dinților), existența unor alergii, infecția gingivală, plasarea șurubului mai degrabă în maxilar decât în mandibulă, administrarea unor medicamente.
Implanturile dentare pot eșua într-un stadiu incipient sau mult mai târziu după intervenție. În primul caz, este vorba despre un eșec al procesului de osteointegrare. Există însă și situații în care eșecul poate apărea chiar și după 10 ani de la operația de implantare a șurubului.
“O intervenție cu implant dentar poate fi considerat un succes când depășește perioada de 1 an. De asemenea, eșecurile sunt fie premature, în cursul primelor 2 luni, fie târzii, până la 1 an. Garanția oferită pacientului este atât pentru mine ca medic, cât și pentru pacient, dovada siguranței unui tratament reușit”, afirmă dr. Dragoș Calangiu, medic specialist în implantologie dentară la DENT ESTET .
Unul dintre cele mai mari riscuri la care se expune un pacient care urmează un tratament cu implant dentar este eșecul fuziunii dintre implant și os, respectiv gradul de osteointegrare.
Potrivit specialiștilor, rata de eșec a tratamentului cu implant dentar este de până în 5%.
Medicul stomatolog este cel care va putea diagnostica eșecul unui implant, astfel că este important să mergeți la cabinetul stomatologic pentru a verifica gradul de osteointegrare al implantului și pentru a depista eventualele probleme.
Iată care sunt cele mai comune semne de respingere a unui implant:
Durere sau disconfort
Deși durerea face parte din procesul de vindecare a implanturilor dentare, nu ar trebui să persiste mult după procedură. Atunci când pacientul are senzația de durere sau disconfort după perioada necesară refacerii țesuturilor din jurul implantului, este bine să se adreseze medicului stomatolog, care va decide care sunt pașii de urmat.
Inflamație sau sângerări în zona implantului
Gingiile roșii și umflate sunt adesea un semn al unei infecții. Din punct de vedere clinic, un eșec al implantului dentar se poate caracteriza prin inflamație a țesuturilor moi sau prin mărimea spațiilor dintre dinte și implant. Modificările implică atât țesuturile dure, cât și cele moi din jurul unui implant.
Pentru a preveni acest efect secundar este necesară o bună igienă orală și respectarea recomandărilor medicului stomatolog pentru perioada post-operație. Dacă inflamația nu este tratată și se pierde mobilitatea, atunci ar putea rezulta pierderi osoase semnificative, ceea ce ar putea duce la eșecul tratamentului.
Mobilitatea implantului
Mobilitatea implantului este rezultatul inserării necorespunzătoare sau lipsa acceptării acestuia de către organism.
O radiografie dentară va indica zona în care au apărut probleme, deoarece este posibil ca mobilitatea să nu afecteze șurubul, ci bontul de vindecare sau lucrarea protetică, situație care poate fi rezolvată rapid de către medicul protetician.
În situația în care se impune, înlocuirea implantului dentar ar trebui să fie făcută cât mai curând posibil.
Un element cheie în decizia de a opta pentru un implant dentar îl reprezintă alegerea tipului de implant, dar și a medicului implantolog.
DENT ESTET a dezvoltat cel mai puternic centru de implantologie dentară din România, cu medici specializați în reconstrucții dentare complete.
Pacienții pot beneficia astfel de implanturi dentare cu un grad estetic deosebit, compatibile și ușor integrate în organism.
Printre soluțiile oferite de DENT ESTET se numără implanturile dentare:
Beneficiile acestor tratamente sunt îmbunătățirea sănătății dentare, dar și a sănătății generale a pacientului, cea mai bună investiție atunci când vorbim despre înlocuirea unui dintre sau a mai multor dinți lipsă, precum și creșterea nivelului de încredere în sine.