Chirurgia orală este una dintre cele mai importante specializări ale stomatologiei, cu mari progrese de-a lungul timpului. În prezent, medicii stomatologi specializați în chirurgie orală și maxilo-facială se ocupă de patologia extrem de vastă a structurilor capului și gâtului (structuri cranio-faciale).
Intervenția chirurgicală stomatologică urmărește să restabilească întreaga funcționalitate a aparatului dento-maxilar. Chirurgia dentară este într-o continuă dezvoltare. Specialiștii din domeniu, chirurgii maxilo-faciali și dento-alveolari își împărtășesc expertiza și cooperează pentru a oferi pacienților tratamente la cel mai înalt nivel.
Intervențiile stomatologice pe care le efectuează chirurgii maxilo-faciali și dento-alveolari pot fi simple (extracția dinților mobili afectați de boala parodontală, extracția dintilor incluși în diferite angulații (unghiuri) față de structurile anatomice) sau complexe (intervenții ce îmbunătățesc estetica dento-facială, precum chirurgia ortognată).
Este de dorit ca planul de tratament să fie realizat de întreaga echipă medicală, astfel încât fiecare specializare stomatologică să contribuie la realizarea de tratamente complete. Fiecare caz este unic prin diversitatea patologiilor orale, astfel că interacțiunea specialiștilor din diversele domenii ajută în realizarea planului de tratament optim.
Pe lângă atenția deosebită din timpul intervenției, chirurgul are experiența adecvată în a depista precoce orice abatere de la normal prezentă la nivelul cavității orale, abatere ce pe viitor ar putea să avanseze în mod accelerat. De exemplu, specialistul în chirurgie orală poate constata deschideri limitate ale gurii, fracturi radiculare sau morfologiile atipice, precum și prezența fenomenelor inflamatorii la nivelul oaselor maxilare.
Extracția dentară este una dintre cele mai întâlnite intervenții chirurgicale stomatologie. Înainte de procedura propriu-zisă pacientul trebuie informat cu privire la pașii ce vor fi urmați în cadrul intervenției stomatologice, potențialele complicații și indicațiile perioadei postextracționale.
Cunoștințele temeinice teoretice și pregătirea clinică adecvată sunt esențiale pentru realizarea intervențiilor într-un mod cât mai sigur și confortabil pentru pacient. Un studiu din 1995 realizat de Berge a arătat că există o creștere de 4 ori a incidenței complicațiilor atunci când intervenția chirurgicală a fost efectuată de un medic generalist în comparație cu cea efectuată de chirurgul maxilo-facial.
Chirurgul posedă calitățile, aptitudinile și abilitățile necesare de a pune un diagnostic concret și de a previzualiza pașii intervenției stomatologice. Are responsabilitatea de a oferi îngrijiri la cel mai înalt standard, manipulând țesuturile cu grijă în vederea tratării patologiei și a prevenirii complicațiilor.
Complicațiile postextracționale precum durerea, trismusul sau tumefacția au efecte adverse asupra calității vieții, în perioada imediat următoare îndepărtării molarilor incluși. O bună cunoaștere a posibilelor complicații ne ajută să prevenim și să le diagnosticăm precoce, pentru a oferi tratamente adecvate pacienților.
„Incidența molarilor de minte incluși este din ce în ce mai ridicată, din cauza spațiului redus, a obstrucției sau a poziției anormale. Aceștia pot provoca fenomene inflamatorii însoțite de durere, care lăsate netrate pot cauza răspândirea către ceilalți dinți învecinați sau către țesutul osos adiacent”, explică Dr. Bianca Spătaru, Medic Stomatolog și Rezident Chirurgie Stomatologică și Maxilo-Facială.
Mare parte dintre stomatologii generaliști încearcă să își limiteze manoperele la efectuarea extracțiilor simple, însă este dificil de previzionat că nu pot apărea complicații în timpul intervenției. Fractura radiculară poate transforma extracția simplă într-una complicată. O statistică realizată pentru publicația “Dental Clinics of North America” arată că evaluarea prechirurgicală atentă oferă o precizie de aproximativ 80%, prin urmare 2 din 10 cazuri se pot complica în timpul intervenției, necesitând efectuarea de lambouri sau osteotomie.
1. “Diversity and Practice Patterns of International Craniomaxillofacial Surgeons”- Blum Jessica-Septembrie 2022-Journal of Craniofacial Surgery
2. “Simple and Surgical Exodontia”-Linda J.DeBowes-June 2005
3. “The History of facial plastic surgeons”- Meller Catherine-January 2024-Australian Journal of Otolaryngology
4. “Surgical Extractions” -James R.Hooley-Dental Clinics of North America
5. “Fractured root tips during dental extraction and retained root fragments” - J.Nayyar- British Dental Journal
6. “Postoperative interventions to reduce inflammatory complications after third molar surgery: review of the current evidence” -H.Cho-Dec 2017- School of Medicine, The University of Queensland,Australia
7. “Impacted wisdow teeth” -Thomas Dodson 2014- University of Washington School of Dentistry,Seattle,US.
8.”A practical guide to the Management of Impacted Teeth”-K George Varghese
9.”Complications in Cranio-Maxillofacial and Oral Surgery”-Robert Gassner