Diastema sau tremele dentare reprezintă un spațiu mai mare de 0,5 milimetri care apare între dinți atât la copii, cât și la adulți. Diastema este spațiul care se formează între dinții frontali superiori, fiind cunoscută cu denumirea populară de strungăreață, iar tremele dentare sunt spațiile care apar între oricare alți doi dinți.
Deși multe persoane consideră strungăreața ca având „un farmec aparte”, diastema este considerată o anomalie dento-maxilară, deoarece dinții nu sunt așezați corespunzător pe arcada maxilarului sau spațiul apare din cauza absenței congenitale a unui dinte (anodonția).
Potrivit specialiștilor, o diastemă mai mare de 2 milimetri în dentiția mixtă este puțin probabil să se închidă de la sine, astfel că va persista și după apariția dinților permanenți.
Un studiu efectuat în 2003 a raportat că prevalența diastemei variază între 1,6% și 25,4% la adulți, în funcție de grupa de vârstă și regiunea geografică.
Diastemele și tremele dentare pot fi cauzate, printre altele, de o nepotrivire între mărimea maxilarului și dimensiunea dinților, de un fren supradimensionat, dar și de boala parodontală.
Iată care sunt principalele cauze ale apariției diastemei:
Dacă dinții unei persoane sunt prea mici în raport cu dimensiunea osului maxilarului sau unii sunt mai mici decât alții, pot apărea tremele dentare. De exemplu, în cazul în care incisivii laterali superiori lipsesc sau sunt relativ mici, se poate dezvolta un spațiu între incisivii centrali - diastema.
Frenul labial este membrana care se întinde în mod normal din interiorul buzei superioare până la gingia de deasupra dinților incisivi centrali. Dacă acest țesut este supradimensionat, poate conduce la apariția diastemei.
Migrarea dinților poate fi un semn al infecției gingivale. Gingivita sau boala parodontală pot avea ca rezultat retracția osoasă sau pierderea osului care susține dinții, iar asta poate duce la un decalaj între dinți (treme dentare).
Diastema poate fi provocată și de obiceiuri vicioase precum deglutiția infantilă, suptul degetului sau suptul buzelor.
La sugar, deglutiția se face cu limba propulsată între arcadele dentare depărtate, în timp ce deglutiția adultă (care apare după 1 – 1,5 ani) se realizează cu arcadele în contact. Deglutiția devine un obicei vicios ce poate duce la dezvoltarea de treme dentare atunci când înghițirea de tip infantil (limba apasă pe dinții din față) persistă și după perioada în care ar trebui să treacă la deglutiția adultă.
Atunci când dinții de lapte cad, copiii pot dezvolta diasteme temporare, însă acestea vor fi acoperite odată cu apariția dinților permanenți.
Medicii stomatologi apreciază că este vorba despre un fenomen normal în dezvoltarea copiilor, astfel că, de obicei, nu este necesar un tratament.
Tratamentul eficient pentru diastemă necesită un diagnostic precis și o intervenție adecvată, în funcție de cauza apariției spațiului dintre dinți. Pentru a răspunde nevoilor pacienților, medicii pot recomanda o serie de tratamente ortodontice sau de restaurări protetice în urma controlului efectuat la o clinică stomatologică.
Astfel, în cazul în care diastema are drept cauză o nepotrivire între dimensiunea dinților și cea a maxilarului, strungăreața nu poate fi corectată fără tratamentul recomandat de medicul ortodont.
Cea mai recomandată metodă de tratament pentru diastemă este aparatul dentar.
Brackeții pun presiune pe dinți, reducând decalajul dintre aceștia în timp. Pentru că orice deplasare a dinților afectează în ansamblu arcadele dentare, medicul ortodont ar putea recomanda un set complet de aparat dentar și nu doar corectarea dinților spațiați.
Diastemele pot fi corectate și cu ajutorul aparatelor dentare mobile sau invizibile, cum ar fi Invisalign®, considerat unul dintre cele mai moderne tratamente de îndreptare a dinților.
În cazul în care incisivii laterali sunt prea mici, medicul stomatolog poate sugera fațetele dentare. Pentru acoperirea diastemei atunci când lipsesc dinți, ar putea fi nevoie de o intervenție stomatologică mai complexă, ce poate include implantul dentar sau coroanele dentare.
Dacă diastema apare ca urmare a unui fren supradimensionat, acesta poate fi redus printr-o intervenție chirurgicală numită frenectomie. În cazul în care intervenția se efectuează la un copil mic, diastema se poate închide singură. Dacă intervenția se face la un copil mai mare sau la un adult, medicul ortodont ar putea recomanda ca tratament adjuvant aparatul dentar, pentru corectarea diastemei.
În cazul în care diastema este cauzată de boala parodontală, pacientul trebuie să urmeze tratamentul recomandat de medicul specialist în parodontologie pentru a restabili sănătatea gingiilor și dinților înainte de a putea apela la ortodont în vederea corectării strungăreței.
Persoanele cu diasteme sau treme dentare trebuie să știe că este esențial să apeleze la un medic stomatolog pentru a primi sfaturi de specialitate în ceea ce privește metoda de tratament adecvată.
Vino la DENT ESTET și află de la specialiștii în ortodonție și ortopedie dento-facială sau specialiștii în estetică dentară care este opțiunea cea mai bună pentru tine.