Dr. Maria Taban: Lucrul cu copiii a venit ca o revelație

Dr. Maria Taban: Lucrul cu copiii a venit ca o revelație

Am avut-o model pe mama mea care era stomatolog și care își făcea meseria foarte bine, cunoscând astfel un mare succes în profesie. De când eram mică, mergeam des cu mama la cabinet, mai ales în vacanțele de vară. Mi-a plăcut tare mult perioada de practică la DENT ESTET, m-a ajutat să raționalizez calea pe care vreau să o urmez. Stomatologia, ramură a medicinei, este un mijloc prin care pot ajuta oamenii, prin care le pot. îmbunătăți calitatea vieții.

Specializarea

Cât am fost studentă, mi-am pus aparat dentar la dr. Iana Dilă. Mi-a plăcut foarte mult procesul, am fost un pacient care a integrat ușor în rutină tot ce implică un tratament ortodontic. Deși mi-a luat foarte mult timp să mă conving să îmi pun aparatul dentar, aproape 20 de ani, am văzut ce rezultate bune se pot obține și acest lucru m-a făcut să nu regret alegerea. Așa am ajuns să aleg ortodonția ca specializare.

Ortodonția implică multă analiză: înainte de a trece la partea practică, este esențial ce se întâmplă la nivel teoretic, adică diagnosticarea unui caz, respectiv planificarea tratamentului. Mi-a fost apropiată această abordare, în care nu manualitatea primează ca importanță.

Domeniul stomatologiei în România este destul de invidiat de alți medici dentiști din țări cu sisteme naționale de asigurare dezvoltate, care îți limitează opțiunile de tratament. Prin libertatea practică de care beneficiem, putem acorda atenție fiecărui caz în parte, deci personalizat, aspect ce este privit cu admirație de către colegii de peste meleaguri.

Întrucât avem acest potențial, stomatologia a avansat mult în România, sunt numeroase personalități din medicina dentară internațională care vin la noi la congrese și țin cursuri și mai aprofundate, aliniindu-ne astfel la cele mai înalte standarde de tratament.

Modele în profesie

Am două repere în ortodonție, Domingo Martin și Renato Cocconi, pe care i-am cunoscut atunci când am participat la cursul FACE. Din punctul meu de vedere, ei practică ortodonția la cel mai înalt nivel. Investigațiile amănunțite cu ajutorul cărora pun un diagnostic, documentarea minuțioasă a cazurilor pe parcursul tratării lor, follow up-ul pe mulți ani după finalizarea unui tratament sunt câteva din aspectele caracteristice practicii lor care mi-au inspirat încredere. Au o viziune de ansamblu asupra pacientului, iar rezultatele sunt cât mai aproape de ideal, nu lasă loc compromisului.

Lucrul cu copiii

Lucrul cu copiii a venit ca o revelație. Îmi place foarte mult comunicarea cu ei, este aspectul față de care am satisfacții cel puțin egale cu rezultatul concret al muncii mele.

În practica pediatrică, un aspect important este comunicarea, transferul de încredere copil-medic, care are efecte benefice nu doar imediate, dar și pe termen lung, în educația copiilor, respectiv în raportarea lor, ca indivizi, la sănătate. Nu de puține ori îmi spun părinții cum cei mici se duc singuri seara să se spele pe dinți “că așa le-a zis Maria”.

Este vorba de un schimb: tu vrei să îi ajuți, realizându-le tratamentele necesare, dar ai nevoie  la rândul tău de ajutorul lor, și anume de răbdare și cooperare. Obții această reciprocitate dacă transmiți ideea că faceți parte din aceeași echipă, dacă introduci elemente ludice în proces, dar mai ales dacă arăți empatie. De exemplu, când ți se spune “îmi este frică”, cred că este important să transmiți că asculți ce ți se comunică, și mai mult, că înțelegi - “e normal să îți fie teamă, e ceva nou, ce nu ai mai făcut până acum”, în loc de “nu ai de ce să îți fie frică”, sau mai rău, “x nu e așa fricos ca tine” etc. Deseori, le povestesc despre fratele meu, Carol, ajută să le dau exemple apropiate de ei și să îi fac să înțeleagă că nu trec singuri prin asta.

Acest schimb, care necesită toată implicarea și atenția mea, mă face să fiu prezentă în moment, lucru care de altfel este tot mai rar și dificil de obținut în zilele noastre. O altă bucurie trăită prin lucrul cu copii este că scot ce e mai bun din tine, deci îți desfășori serviciul cu latura ta cea mai blândă, răbdătoare, deschisă.

Copiii din noua generație sunt diferiți, au personalitatea conturată precoce, personalitatea mai puternică, “nu vreau” este la ordinea zilei. Eu nu aveam atât curaj de exprimare la vârsta lor, de aceea chiar îi admir pentru individualitate și poate că așa reușesc să mă împrietenesc chiar și cu cei care inițial opun rezistență :))

Echipa DENT ESTET 4 KIDS

Echipa DE4KIDS s-a conturat frumos. Eu sunt de aproximativ 3 ani coordonatorul ședințelor interne pe care le desfășurăm periodic. Ședințele acestea ajută, sunt interactive, fiecare dintre noi împărtășește cazurile întâlnite, articolele citite, materialele nou apărute. Astfel, ne bucurăm de “luxul” de a învăța din experiența celorlalți.

Sunt foarte apropiată de echipă, încerc să sprijin o comunicare cât mai liberă, să avem discuții cât mai interactive și mai bogate informațional.

Timpul liber

În afara serviciului, vreau să eficientizez cât de mult posibil timpul liber, să fac cât mai mult din lucrurile care îmi aduc bucurie.

Petrec timpul liber în natură, pe munți, încerc să fac cât mai multe drumeții. Am un “decalog” personal lipit pe frigider, iar printre “porunci” se află și “Să nu treacă nicio lună fără munte”. Natura este copleșitoare prin frumusețea ei simplă.

De asemenea, muzica este parte importantă din pasiunile mele. Mă bucur de ea pe toate căile, fie că este vorba de mini colecția de viniluri, de concerte, festivaluri sau contul de Spotify.

O altă bucurie la care m-am întors, și pe care o abandonasem de când profesia devenise parte centrală din viața mea, este cititul. Îmi plac atât cărțile nonfiction, care livrează informații valoroase ce îmi măresc perspectiva asupra lumii, dar și romanele în a căror atmosferă și subînțelesuri mă scufund.

Scurtă biografie

Dr. Maria Taban, absolventă a Facultății de Medicină Dentară “Carol Davila”, București, a urmat programul de rezidenţiat la Catedra de Protetică Dentară din cadrul aceleiaşi Universităţi şi, de asemenea, Masteratul în Ortodonţie la Universitatea Donau Universität-Krems, Austria. În prezent, este la finalul programului de rezidențiat în ortodonție la UMFST “George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Din anul 2007 face parte din echipa DENT ESTET, începând ca asistent de profilaxie, continuând ca medic stomatolog pediatru, iar în prezent este medic rezident în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială în cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS și DENT ESTET 4 TEENS.

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată
Metoda de comunicare preferată

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...