Conform directivelor din Ordonanța Militară nr. 2/21.03.2020, toate tratamentele stomatologice de rutină sunt amânate, cu excepția urgențelor. Această măsură este menită să limiteze răspândirea virusului și deplasările în afara locuinței.
Ghidul acesta vă ajuta să înțelegeți când să căutați ajutor dacă aveți probleme dentare în perioada aceasta și cum să ameliorați simptomatologia de intensitate redusă la domiciliu.
Se tratează acasă, sub îndrumarea medicului stomatolog:
Pentru următoarele simptome, apelați direct la medicul dumneavoastră stomatolog:
Pentru calmarea durerii recomandăm Paracetamol, de prima intenție, cu excepția persoanelor care nu îl tolerează.
Antiinflamatoarele precum Ibuprofenul, cu excepția persoanelor care nu îl tolerează, pot reduce sensibilitatea dentară. Combinația dintre Paracetamol și Ibuprofen poate fi de asemenea eficientă.
Daca nu aveți simptome de Coronavirus puteți lua Ibuprofen, nu există dovezi științifice asupra unei posibile influențe negative a Ibuprofenului la persoanele asimptomatice.
Toate medicamentele antialgice se administrează conform indicațiilor din prospect. O doză prea mare de antialgice NU VA AMELIORA MAI EFICIENT SIMPTOMELE. Dimpotrivă, va afecta ficatul și stomacul în mod sever!
Dacă dintele este extrem de sensibil la cald sau rece, acesta poate fi un semn de carie dentară, de aceea ANTIBIOTICELE nu vor ajuta. Următoarele recomandări pot fi de ajutor în ameliorarea durerii, până în momentul când veți putea fi consultat de un stomatolog:
Durerea produsă de molarii de minte este cauzată de obicei de inflamația și ulcerația gingiei care acoperă molarul aflat în erupție. Aceasta este agravată de trauma masticatorie, așadar adoptarea unei diete de consistență moale va preveni agravarea durerii.
Majoritatea puseelor dureroase de acest fel pot fi gestionate acasă cu rezultate bune și ar trebui să cedeze în 5-7 zile. Este important să aveți o igienă orală foarte riguroasa și să periați zona afectată, cu o periuță de consistență moale sau medie. Deși poate fi dureros, igienizarea atentă favorizează vindecarea.
Utilizarea unei ape de gură antiseptice precum Corsodyl ameliorează durerea, dar evitați să o folosiți mai mult de 2 săptămâni deoarece poate colora dinții (însă colorația este reversibilă, prin periaj și igienizare profesională).
Dacă aveți durere la deglutiție, dificultăți în deschiderea gurii sau vă umflați la nivelul feței, apelați la medicul stomatolog. Este posibil să aveți nevoie de tratament antibiotic, în cazul unei infecții asociate. Compresele reci la nivelul feței, pe zona afectată, reduc edemul și inflamația.
Deși sunt dureroase, majoritatea aftelor se vindecă în 7-10 zile. Un medic stomatolog ar trebui să evalueze ulcerațiile sau aftele care nu se vindecă timp de 3 săptămâni. Apelați la medicul dumneavoastră, dacă este necesar. Încercați să urmați și următoarele recomandări pentru acasă:
Continuați să luați antialgice uzuale timp de câteva zile după extracție, nu este anormal ca durerea să atingă un maxim în zilele 3-4.
Nu este recomandat să vă fie prescrise antibiotice după o extracție, în absența unei infecții sau unui risc de infecție. Dacă sunt necesare, vor fi recomandate după o evaluare a medicului.
O sângerare foarte redusă sau salivă roșiatică sunt obișnuite imediat după o extracție. Dacă alveola (zona extracției) sângerează mai abundent, doar aplicați presiune mușcând pe o compresă sterilă așezată pe zona respectivă. Dacă după 20 de minute de compresie sângerarea persistă, apelați la sfatul medicului.
Dacă vă clătiți cu presiune sau fumați în primele zile după o extracție dentară, riscați să se producă o alveolită uscată – deplasarea cheagului de sânge și expunerea alveolei mediului septic bucal. Aceasta poate fi foarte dureroasă, nu cedează la calmante uzuale sau la antibiotice. Apelați la medicul stomatolog, care va aplica local soluții anestezice pentru a calma zona de os alveolar expusă.
Sângerarile gingivale NU reprezintă o urgență stomatologică. Acestea sunt cauzate de gingivită sau de boala parodontală și nu se vor opri dacă tehnica și frecvența periajului nu sunt ideale.
Periați dinții de cel puțin 2 ori pe zi timp de 2 minute, folosiți pasta de dinți fluorizată, insistând asupra zonelor care sângerează. Nu uitați să folosiți ața dentară și periuța interdentară în fiecare zi!
Dacă gingiile sunt foarte dureroase și par infectate (culoare roșu aprins, cu zone vinete, gălbui, cenușii), realizați foarte atent periajul dentar, chiar dacă există sângerări. Urmați tratamentul cu antialgice și apă de gură antiseptică prescrisă de medicul dumneavoastră.
- atingeți doar partea albă a dintelui (coroana) – încercați să nu atingeți deloc rădăcina;
- dacă este murdar, spălați dintele sub jet de apă rece timp de 10 secunde;
- încercați să așezați dintele la loc în alveola sa;
- dacă nu este posibil să îl repozitionați, păstrați-l în lapte sau ser fiziologic (nu îl țineți în apă) până când ajungeți la cabinetul stomatologic. Îl puteți păstra chiar în gură, dacă nu a fost scăpat pe jos, între molari și obraz;
- programați un consult stomatologic de urgență.
Tratamentul ortodontic poate fi temporizat câteva luni fără probleme, ținând cont de următoarele recomandări:
Pacienții pot experimenta durere, arcuri dislocate și brackeți dezlipiți. Recomandabil este să evităm programările pentru aceste incidente, pentru a evita răspândirea virusului.
Dacă suspectați că ați înghițit sau inhalat un bracket, trebuie să apelați la medicul dumneavoastră.
Un bracket, fiind de dimensiune mică, nu ar trebui să producă nicio complicație, chiar dacă este înghițit.
Pentru orice fel de problemă legată de aparatele ortodontice, pacienții ar trebui să apeleze la medicul specialist, pentru recomandări și sfaturi legate de posibilele probleme apărute în această perioadă.