GHID PRACTIC: Cum procedăm dacă apare durerea de dinți și nu putem ajunge la medicul specialist

GHID PRACTIC: Cum procedăm dacă apare durerea de dinți și nu putem ajunge la medicul specialist

GHID PRACTIC PENTRU URGENȚE DENTARE ATUNCI CÂND SUNTEM IZOLAȚI LA DOMICILIU

În fiecare zi, organismul nostru este expus la numeroși factori care ar putea altera pe durată scurtă sau pe termen lung starea generală de sănătate. De aceea, este important, ca indiferent dacă ne aflăm în izolare la domiciliu sau în carantină pentru virusul Covid-19 sau altă formă de gripă, să ne menținem obiceiurile de igienă la domiciliu și să le realizăm în mod corect, conform recomandărilor medicului dentist sau a altui medic specialist.

Aceleași recomandări sunt valabile și în ceea ce privește sănătatea dentară. Rutina de igienizarea a dinților practicată adecvat, zi de zi, ne ajută să ne menținem o stare optimă a dinților și să prevenim apariția afecțiunilor dentare care necesită tratamente mai complexe și mai costisitoare.

Pentru că suntem într-un context de pandemie de coronavirus în care grija pentru sănătate trebuie să fie realmente prioritatea noastră, dr. Alexandru Georgescu și dr. Alice Gavrilescu, medici dentiști specialiști la DENT ESTET, vă oferă câteva recomandări. Acestea vă vor fi folositoarea în situațiile în care resimțiți durere la nivelul dinților dar vă aflați în imposibilitatea de a ajunge la dentist deoarece vă aflați în carantină și nu puteți părăsi domiciliul.

Contactați imediat medicul dentist ( DOAR telefonic sau online)

Primul pas pentru a beneficia de o îngrijire corespunzătoare este să luați legătura cu medicul dentist la telefon sau pe e-mail și să îi sesizați problema pe care o aveți. Urgențele dentare pot fi de mai multe feluri, de la infecția pulpei dentare, sensibilitate dentară crescută, abces parodontal, până la stomatită virală sau deteriorarea unei lucrări protetice (căderea unei lucrări dentare provizorii și expunerea zonei recent tratate la bacterii și resturi alimentare). De aceea, neputând beneficia imediat de o radiografie dentară și de o consultație de specialitate, prin comunicarea cu medicul dentist acesta poate face cea mai optimă recomandare pe termen scurt pentru durerea pe care o resimțiți.

Evitați automedicația

Chiar dacă sunteți în situația în care nu puteți ajunge la medicul dentist din motive obiective și durerea de dinți devine greu de suportat, specialiștii recomandă să NU luați medicație analgetică (antiinflamatoare sau antibiotice) decât dacă aceasta v-a fost recomandată de către medicul stomatolog pentru situația în care vă aflați în prezent. 

Abcesul dentar - un risc ce poate fi evitat

Abcesul dentar este un risc ce poate să apară ca o complicație a unei urgențe dentare netratată. Acesta se poate extinde și poate afecta și sănătatea generală. Pentru a evita apariția unei astfel de complicații dentare, trebuie să urmăm recomandările medicilor dentiști cu privire la igiena dentară zilnică la domiciliu:

  • Periajul dentar realizat corect de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de minim 2 minute pentru fiecare periaj
  • Nu omiteți periajul de seară. Este important să îndepărtăm de pe dinți pelicula de placă bacteriană formată pe parcursul zilei, astfel încât dinții să fie curați pe parcursul nopții și să nu permitem formarea de acizi care pot ataca smalțul
  • Folosirea pastei şi a periuţei de dinţi, fie manuală sau electrică nu este suficientă pentru un zâmbet sănătos. Metodele adiţionale de igienizare orală (aţa dentară, apa de gură, periuţa interdentară, duşul bucal) reduc riscul apariţiei cariilor cu până la 80% și minimizează riscul apariției urgențelor dentare

Dacă nu aveți un medic care vă cunoaște cazul, contactați cu încredere autoritatea care a impus izolarea dvs la domiciliu (Direcția de Sănătate Publică - DSP) iar aceasta vă va indica pașii pe care ar trebui să îi urmați. De asemenea, urgența poate fi semnalată la numărul de telefon 112. În cazul în care vă confruntați cu atacuri de panică sau anxietate puteți contacta gratuit helpline-ul 0374 456 420 unde voluntari de la Facultatea de Psihologie vă vor oferi suport pentru anxietatea generată de criza COVID-19.

De asemenea, în situația în care, chiar dacă nu vă aflați în izolare la domiciliu, dar aveți febră, vă recomandăm să aveți o atitudine preventivă și să vă prezentați la medic după finalizarea cu succes a episodului febril sau să sunați medicul dentist și să îi oferiți detalii complete despre starea dvs. Un specialist în sănătate vă va îndruma către acțiunile corecte!

Credem cu tărie că un pacient informat este întotdeauna cu un pas mai aproape de a fi o persoană responsabilă față de propria sănătate și a celor din jurul său. 

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată
Metoda de comunicare preferată

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...