Implant dentar diabetici. Tot ce trebuie să știi despre tratamentul cu implant dentar la diabetici

Implant dentar diabetici

Tot ce trebuie să știi despre tratamentul cu implant dentar la diabetici

Dacă ai unul sau mai mulți dinți lipsă sau dacă lucrările tale protetice îți creează probleme, tratamentul cu implant dentar ar putea fi soluția potrivită pentru tine.

Implanturile dentare reprezintă o alternativă practică, eficientă și sigură la metodele tradiționale de înlocuire a dinților lipsă, precum protezele dentare, rata de succes fiind de peste 95%, potrivit studiilor realizate pe o perioadă de cinci ani.

Popularitatea acestui tratament a crescut exponențial în ultimii ani, ca urmare a numeroaselor beneficii pe care implantul dentar le are:

  • Stabilitate sporită datorită faptului că este inserat direct în os;
  • Previne atrofierea osoasă și reduce la minimum resorbția osului, condiții ce pot cauza îmbătrânirea prematură a aspectului feței;
  • Arată și funcționează ca un dinte natural;
  • Îmbunătățește sănătatea generală a organismului.

Însă, decizia de a apela la tratamentul cu implant dentar poate fi uneori condiționată de mai mulți factori, unul dintre aceștia fiind existența unor boli sistemice precum insuficiență cardiacă, tumori, diabet sau osteoporoză.

Ce trebuie să știi despre tratamentul cu implant dentar la diabetici

Diabetul este o boala cronică, ce afectează capacitatea organismului de a produce suficientă insulină sau de a o folosi așa cum trebuie. Ca urmare, un pacient diabetic va avea nivelul glucozei în sânge ridicat, ceea ce poate cauza o serie de probleme, inclusiv în ceea ce privește sănătatea orală.

Un studiu realizat în 2018 privind legătura dintre cariile dentare și diabet, a relevat faptul că persoanele care suferă de diabet sunt mai predispuse la apariția cariilor.

În consecință, diabeticii sunt expuși riscului pierderii dinților, mai ales în condițiile în care nu este respectat ritualul de igienă orală zilnică și nu sunt efectuate periodic controale la medicul stomatolog.


Implant dentar diabetici. Este recomandat acest tip de tratament?

Mulți pacienți care suferă de diabet se întreabă dacă pot beneficia de un tratament cu implant dentar pentru a-și recăpăta zâmbetul.

Răspunsul este simplu: da, tratamentul cu implant dentar este o soluție pentru diabetici.

Implanturile dentare nu sunt restricționate pentru diabetici, dar ceea ce este important de menționat este că pacienții care suferă de anumite afecțiuni trebuie să fie supuși unor evaluări clinici și paraclinici amănunțite înainte de intervenție, așa cum se întâmplă, de fapt, în cazul oricăror operații chirurgicale.

 

Implant dentar diabetici. Care sunt riscurile?

Unul dintre cele mai mari riscuri în ceea ce privește tratamentul cu implant dentar la diabetici este eșecul acestuia.

Potrivit studiilor, pacienții adulți cu diabet prezintă un risc de 2,8 până la 3,4 mai mare de a se confrunta cu boala parodontală, dar și de apariție a periimplantitei, care afectează calitatea osului în care urmează să fie plasat implantul dentar.

Acest lucru nu înseamnă, însă, că pacienții diabetici nu pot alege un astfel de tratament, ci doar că trebuie să aleagă corect implantul dentar, medicul specialist care efectuează intervenția și clinica stomatologică potrivită nevoilor lor.

Noile cercetări în implantologie și tehnologie dentară digitală confirmă faptul tratamentul cu implant dentar la diabetici are o rată mai mare de succes  decât se credea anterior.

Potrivit studiului citat, care a analizat 227 de implanturi realizate pe un număr de 34 de pacienți cu diabet, rata de succes a tratamentului a fost de 94,3%.

În consecință, diabeticii au șanse aproximativ egale cu persoanele care nu diabet în ceea ce privește rata de succes a implanturilor, singura diferență fiind că perioada necesară pentru vindecare după realizarea intervențiilor este mai mare, înainte de plasare lucrărilor protetice.


Implant dentar diabetici. Implanturile ceramice - soluția ideală pentru pacienții cu diabet

Unul dintre criteriile esențiale în succesul tratamentului cu implant dentar la diabetici este osteointegrarea, respectiv capacitatea acestuia de a adera la os, iar implanturile ceramice au reprezentat soluția cea mai potrivită.

Specialiștii din cadrul renumitei companii Straumann și-au dorit un implant dentar care să fie biocompatibil cu organismul și, în același timp, să se adapteze rapid în os. Astfel că, Straumann a creat suprafața SLA® și SLActive® pentru implanturi ceramice, cu o performanță clinică remarcabilă chiar și în protocoale de tratament foarte dificile și pacienți cu afecțiuni mai grave.

Straumann a ridicat apoi ștacheta și a dezvoltat o nouă suprafață, ZLA®, pentru implantul de ceramică Straumann® PURE, folosit și în cadrul DENT ESTET.

Astfel, în cazul pacienților cu diabet, medicii specialiști implantologi DENT ESTET folosesc implantul dentar Straumann SLActive®, care are un diametru îngust și se fixează bine în os, oferind rezistență îndelungată. De asemenea, implantul cu suprafață SLActive® are marele avantaj de a contribui la vindecarea rapidă după tratament. Perioada de osteointegrare este redusă de la 6-8 săptămâni la 3-4 săptămâni, accelerând vindecarea țesutului.

„Este un implant care are o afinitate mai mare pentru țesutul biologic în care este implantat, țesutul se vindecă mai ușor și se integrează mai rapid, extrem de important în cazul persoanelor care suferă de diabet. Ca medic, dacă într-adevăr ești preocupat de sănătatea pacientului tău, cauți întotdeauna cele mai bune soluții pentru acesta. Noi tratăm cavitatea orală a pacienților, dar rezultatele tratamentelor noastre au adesea implicații asupra întregului organism” – dr. Alexandru Georgescu, medic primar implantologie și parodontologie DENT ESTET.

Implantul dentar la diabetici - sfatul specialistului

Persoanele cu diabet pot opta pentru oricare dintre procedurile de implant dentar existente, respectiv All-on-4, Fast&Fixed, mini-implanturi sau implant individual.  

Din acest motiv, experiența medicului care efectuează intervenția este un element cheie. Un medic dentist certificat pentru a realiza aceste tratamente, care se pregătește permanent la cursuri internaționale tocmai pentru a găsi soluții inovative și sigure de tratament pentru pacienții aflați în situații speciale, va alege întotdeauna un implant dentar care să îi ofere siguranță și încredere în rezultatele procedurii pe termen lung.

Atunci când vorbim despre diabetici, este bine ca, în luarea deciziei, să fie consultat și medicul curant al acestora.

Iată care sunt sfaturile specialiștilor în ceea ce privește implanturile dentare la diabetici:

  • Tratarea afecțiunilor parodontale, în cazul în care există, înainte de inserarea implanturilor;
  • Tratarea cariilor dentare;
  • Îndepărtarea efectelor fumatului asupra danturii;
  • stabilizarea controlului glicemic (HbA (1c) la aproximativ 7% înainte de tratament;
  • efectuarea de controale de specialitate și de ședințe de profilaxie periodic, după realizarea tratamentului.

În concluzie, dacă diabetul zaharat a fost considerat o contraindicație în trecut pentru realizarea de implanturi, datorită noilor descoperiri în implantologie și tehnologie, dar și noilor tehnici de control al diabetului, acest tratament este din ce în ce mai frecvent în rândul pacienților diabetici.

Este important să menționăm faptul că, în luarea deciziei de a efectua un tratament cu implant dentar de către diabetici, un element cheie îl constituie consultarea în prealabil cu medicul specialist. Pacientul trebuie să înțeleagă foarte bine care sunt riscurile și care este rata de succes în funcție de situația medicală specifică, astfel încât să se poată obține rezultate maxime.

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată*
Metoda de comunicare preferată*

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...