Măseaua de minte

Despre extracție molar de minte, tratament și recuperare

Măseaua de minte cu siguranță nu te face mai deștept sau mai înțelept. Îți poate da, însă, serioase bătăi de cap dacă nu îi acorzi atenția cuvenită. Ca să eviți complicațiile este important să știi dacă ea trebuie extrasă sau nu, ce complicații pot să apară dacă ignori anumite simptome, ce presupune o operație de extracție și cum te recuperezi după o astfel de intervenție.

Despre măseaua de minte – ce este, când iese, ce rol are

Măseaua de minte este al treilea molar și apare în cea mai îndepărtată zonă a maxilarului, respectiv a mandibulei. Acești molari au nevoie de spațiu pe arcada dentară matură pentru a erupe normal. Este motivul pentru care erup la o vârstă mai înaintată decât ceilalți dinți permanenți, adică atunci când arcadele dentare s-au dezvoltat complet.

În general, măselele de minte apar între 17 și 21 de ani. Există, însă, și excepții. De pildă, în Cartea Recordurilor, este înregistrat cazul unui băiețel care la 9 ani a avut prima extracție a unui molar de minte, în vreme ce un bărbat de 94 de ani a descoperit, în urma unui control de rutină, că la această vârstă îi erupea o măsea de minte. Prin urmare, măselele de minte pot să apară, practic, la orice vârstă.

În mod normal sunt patru astfel de molari, doi superiori și doi inferiori, care au rolul de a mesteca, a tăia și a fărâmița alimentele consumate. Sunt, însă, persoane care nu au patru măsele de minte, ci numai câteva. Molarii de minte sunt folositori numai în condițiile în care ei se dezvoltă corect și sunt sănătoși. În caz contrar pot duce la infecții ale gingiilor, deteriorarea celorlalți dinți și alte probleme, situații în care este nevoie de extracție.

De ce trebuie extrasă măseaua de minte – cauze, simptome

Decizia îndepărtării măselelor de minte nu e întotdeauna foarte ușor de luat. Este recomandat să apelezi la un medic stomatolog sau chiar la un chirurg care să examineze poziția și sănătatea molarilor, astfel încât să poată hotărî ce e mai bine pentru tine, în funcție de situația cu care te confrunți. Cum paza bună trece primejdia rea, ca să eviți complicațiile, poți considera că măseaua de minte este un motiv în sine pentru care nu ar fi rău deloc să mergi la dentist pentru controale periodice.
 

Cauze pentru care măseaua de minte trebuie scoasă 

Problemele care pot să apară în cazul molarilor de minte se referă, în special, la poziția în care ei se dezvoltă și la modul în care erup. Din acest punct de vedere, următoarele situații sunt motive serioase pentru care extracția ar putea fi recomandată sau chiar obligatorie: 

  • Erup parțial (o parte din măsea rămâne în gingie). Pentru că erup în zona cea mai din spate a cavității bucale, este greu să vezi exact ce se petrece acolo și nici periajul nu e tocmai facil. Prin urmare, măselele de minte care erup parțial pot fi, practic, culoare deschise pentru retenția resturilor alimentare. Acestea pot cauza boli ale gingiei și alte infecții orale.
  • Nu au suficient spațiu să se dezvolte. Atunci când măselele de minte nu au suficient spațiu să se dezvolte normal, pot să-și facă loc cu forța. Practic, se împing în molarii lângă care cresc. Astfel pot să apară așa-numiții dinți încălecați sau se poate ajunge chiar la deteriorarea molarilor din apropiere; pot să apară înghesuiri dentare un un efect de domino generalizat.
     

Simptome

Asociația Dentară Americană recomandă extracția măselelor de minte dacă în zona acestor molari apar anumite simptome sau manifestări, cum ar fi:

  • dureri gingivale;
  • sângerări ale gingiei;
  • chisturi, umflături în zona molarului;
  • infecții repetate ale țesutului moale din spatele măselei de minte;
  • tumori;
  • deteriorarea dinților din vecinătate;
  • boli gingivale;
  • carii dentare extinse;
     

Când nu trebuie scoasă măseaua de minte

Nu întotdeauna, însă, extracția măselei de minte este absolut necesară. Dacă ea este sănătoasă, a ieșit complet din gingie, are o poziție corectă, face contact bine cu ceilalți dinți în timpul masticației și dacă poate fi curățată ușor atunci când te speli pe dinți, atunci nu este neapărată extracția. De asemenea, extracția măselelor de minte nu este necesară dacă acestea sunt înglobate în os și nu afectează cu nimic masticația.

Un aspect foarte important este că unii medici stomatologi recomandă extracția măselelor de minte ca măsură de prevenție, pentru că ele pot cauza, după cum ai văzut, nenumărate probleme odată ce au fost lăsate să se dezvolte. Mulți cercetători și experți în sănătate publică nu sunt, însă, de acord cu această abordare, mai ales dacă măseaua de minte este sănătoasă. Prin urmare, dacă dentistul tău îți sugerează extracția preventivă și nu ești sigur că ar trebui să faci asta, ar fi indicat să ceri și o a doua opinie.

Ce complicații apar dacă măseaua de minte nu e extrasă

Măseaua de minte nu te doare și îți spui că nu ai niciun motiv să o scoți. Ei bine, s-ar putea să greșești. Dacă medicul îți recomandă extracția și tu îi ignori sfatul, pentru simplul motiv că nu te deranjează fizic, e bine să știi că pot să apară complicații și s-ar putea să ai probleme după operație, de la sângerări masive și dinți rupți, până la amorțeli sau pierderea ușoară a capacității de mișcare a maxilarului. Unele dintre problemele acestea pot să se rezolve în câteva zile, altele, însă, te pot afecta pe termen lung.

Pe lângă faptul că pot să rămână blocate în gingie sau să erupă parțial, măselele de minte sunt poziționate de așa natură încât sunt greu de curățat. Toate aceste lucruri pot duce la câteva probleme pe care nu ar trebui să le ignori atunci când ai de ales să urmezi sfatul medicului de a face extracția sau nu:

  • Infecția gingiilor din jurul molarilor de minte (pericoronarita) – este una dintre cauzele principale pentru care măselele de minte trebuie scoase. Este o infecție care poate deveni gravă și care provoacă durere și umflături. Uneori, însă, manifestările pot fi mai blânde.
  • Carii - pot să apară pe molarul de minte sau pe dintele de lângă el. Cariile pot să nu reprezinte o urgență, dar dacă ajung să afecteze nervul dintelui, atunci se poate forma un abces. Acesta va veni la pachet cu durerea.
  • Boala periodontală - măselele de minte pot fi afectate de o boală periodontală sau pot contribui la dezvoltarea ei pe dintele de lângă. Poți să nu ai niciun simptom, dar în timp, din cauza bacteriilor, pot să apară complicații.
  • Formarea chisturilor – se întâmplă destul de rar, în cazul în care molarul nu a străpuns gingia, ca să erupă. Toți dinții se dezvoltă într-un fel de săculeț și, câteodată, acesta se extinde ca un balon. Cu timpul, el se poate mări și trebuie îndepărtat.

Acestea sunt cele mai frecvente complicații care pot să apară dacă molarii de minte nu sunt sănătoși și extracția nu este făcută la timp. Pot fi, însă, și alte probleme pe care un chirurg ți le poate explica, în funcție de caz.

Ce presupune operația de extracție

Operația de extracție este o procedură chirurgicală de îndepărtare a unuia sau mai multor molari de minte. Cele mai multe astfel de intervenții nu implică riscuri mari și nici complicații pe termen lung, dar depinde foarte mult de tehnica folosită. Cu toate acestea, în cazul dinților care cresc în gingie, e posibil să fie nevoie de o incizie și de îndepărtarea osului. Foarte rar, complicațiile care pot să apară sunt infecțiile cauzate de bacterii sau resturi alimentare necurățate cum trebuie, deteriorarea dinților învecinați, a nervilor, a sinusurilor sau a maxilarului.

Prin urmare, chiar dacă în aparență este o operație ușoară, este bine să te informezi foarte atent cu privire la cabinetul unde îți faci intervenția, pentru că tehnologia poate asigura condiții mai sigure de intervenție și te poate ajuta să te recuperezi mai repede. Durata operației depinde de dinte și de dificultatea intervenției.
 

Radiografia

La un simplu control de rutină, stomatologul tău poate observa că ceva nu este în regulă, dar nu își poate da seama ce este înăuntrul gingiilor tale. Prin urmare, îți va recomanda o radiografie dentară în stabilirea unui diagnostic și, mai apoi, în pașii de urmat în timpul operației. Este posibil ca gura ta să fie prea mică pentru ca molarii de minte să se dezvolte normal sau măselele să crească în gingie într-o direcție greșită, afectând rădăcina altor dinți sau chiar osul arcadei.

Se poate întâmpla ca decizia medicului de a face extracția să nu vină foarte repede, pentru că sunt situații în care este nevoie de monitorizarea evoluției molarilor de minte. Uneori poate dura și câteva luni. Dacă între timp începi să ai dureri, observi umflături sau simți un miros neplăcut din zona în care se află măseaua, nu ezita să-i spui stomatologului tău.
 

Extracția chirurgicală 

Înainte de operație chirurgul va opta pentru un tip de anestezie, în funcție de complexitatea extracției și nivelul tău de confort. Prin urmare, îți va face anestezie locală ori te va seda intravenos și îți va face și anestezie locală, fie va apela la anestezia generală.

Ca să înțelegi, în mare, ce îți face chirurgul în timpul extracției, iată, pe scurt, care sunt pașii:

  • face o incizie în țesutul gingiei ca să ajungă la dinte sau la os, în cazul molarilor incluși sau semiincluși;
  • îndepărtează osul care blochează accesul la rădăcina dintelui;
  • taie molarul în două secțiuni dacă e mai ușor să-l scoată pe bucăți;
  • îndepărtează măseaua;
  • curăță locul extracției de orice rest de dinte sau os;
  • coase rana, deși asta nu e neapărat necesar;
  • pune pansament steril ca să prevină sângerările și să ajute la formarea cheagurilor de sânge. Acestea sunt foarte importante în procesul de recuperare pentru că previn sângerarea în exces, protejează rana de infecții și osul expus, ajută la creșterea țesuturilor noi. 

Recuperarea după extracție

Extracția măselelor de minte este una dintre cele mai comune intervenții chirurgicale dentare. Recuperarea poate dura până la două săptămâni. Îngrijirea postoperatorie este foarte importantă și te ajută să îți revii mai repede.
 

Durata recuperării

Uneori este nevoie de cusătură, pentru ca rana să se închidă. Chirurgul va îndepărta firele după o săptămână de la intervenție, de regulă. Este posibil ca în urma operației să apară răni, umflături și durere, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de ceva mai mult timp pentru recuperarea completă. Indiferent de situație, îți vei reveni la normal treptat, observând o ameliorare în fiecare zi. Timpul de recuperare este diferit de la pacient la pacient. Dacă apar infecții sau sângerări, atunci e posibil să dureze mai mult.

Pe scurt, procesul de recuperare ar putea fi schițat astfel, în ceea ce privește perioada după care îți revii complet:

  • primele 24 de ore – se formează cheagurile de sânge;
  • 2-3 zile – umflăturile de la nivelul gurii și al obrajilor ar trebui să se amelioreze;
  • 7 zile – dentistul poate scoate firele;
  • 7-10 zile – rigiditatea și durerea de la nivelul maxilarului ar trebui să dispară;
  • 2 săptămâni – vânătăile ușoare de la nivelul feței ar trebui să se vindece.
     

Îngrijirea postoperatorie 

Pentru o recuperare eficientă și rapidă este bine să ții cont de sfaturile medicului. Acestea se pot referi la mai multe aspecte, cum ar fi:

  • Sângerarea - e posibil ca în prima zi să sângerezi un pic. Încearcă să eviți să scuipi prea des, pentru că cheagurile de sânge se pot disloca. Scoate pansamentul numai după cum ți-a indicat medicul;
  • Durerea – medicul îți poate prescrie un analgezic, mai ales dacă a fost nevoie de îndepărtarea unei bucăți osoase. Poți să-ți pui și o pungă cu gheață pe obraz, pentru a ameliora durerea;
  • Umflăturile și vânătăile – folosește o pungă cu gheață, la indicațiile medicului. Orice umflătură de la nivelul obrazului ar trebui să treacă în 2-3 zile. Vânătăile au nevoie de mai mult timp până dispar;
  • Cât de activ ai voie să fii - după extracție, încearcă să te odihnești toată ziua. Chiar și în zilele care urmează e bine să eviți activitățile care ar putea duce la dislocarea cheagurilor de sânge, care, după cum ai văzut mai sus, sunt foarte importante pentru vindecarea rănii;
  • Ce ai voie să bei - este recomandat să bei multă apă. În primele 24 de ore nu consuma alcool, băuturi carbogazoase, fierbinți sau care conțin cofeină. Nu folosi paiul pentru cel puțin o săptămână, ca să eviți distrugerea cheagurilor;
  • Ce ai voie să mănânci – în primele 24 de ore fă-ți un meniu cu alimente moi, ca iaurtul sau sucul de mere. Începi să consumi alimente un pic mai tari abia când vezi că le poți tolera. Evită să mănânci preparate care necesită masticație intensă, prea fierbinți sau prea picante, pentru că acestea pot să pătrundă în locul proaspăt operat sau să irite rana;
  • Curățarea gurii -  e foarte important să te speli corect pe dinți și să faci asta de trei ori pe zi, dar în cazul unei extracții de molar de minte este recomandat ca, în primele 24 de ore, să renunți la periaj, să eviți să-ți clătești gura prea energic sau să scuipi. După 24 de ore, curăță-ți dinții, dar cu grijă, mai ales în locul operat, clătește foarte ușor cu apă sărată călduță o dată la fiecare două ore sau după mese, timp de o săptămână;
  • Dacă ești fumător – evită să fumezi cel puțin 72 de ore după operație. Dacă mesteci tutun, încearcă să nu faci asta pentru cel puțin o săptămână;
  • Firele - pot fi fire care să se dizolve în câteva săptămâni sau să nu fi fost nevoie de așa ceva. Dacă e nevoie de îndepărtarea firelor, nu face asta acasă, pe cont propriu, ci du-te la doctor.

Așadar, măseaua de minte necesită o atenție ceva mai specială decât ceilalți 28 de dinți. Aceasta pentru că au o poziție dificilă și nu poți controla ușor nici modificarea aspectului lor, nici curățarea. Prin urmare, este esențial să mergi regulat la dentist, ca să previi din timp eventualele complicații din cauza lor, iar dacă ai ajuns, totuși, în faza unei extracții, să ții cont de sfaturile chirurgului ca să te poți recupera cât mai repede. 

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată
Metoda de comunicare preferată

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...