Durerile dentare pot avea multiple cauze, iar două dintre acestea sunt infectarea pulpei și cariile radiculare, respectiv cele care afectează rădăcina dintelui. Obturația de canal reprezintă cea mai simplă modalitate de a rezolva astfel de afecțiuni și de a salva dintele natural de la extracție.
Obturația de canal este o etapă a tratamentului endodontic care se efectuează pentru a putea salva un dinte afectat de o carie profundă sau de o infecție radiculară gravă.
Datorită progreselor înregistrate în stomatologie, în prezent, obturația de canal este o soluție nedureroasă, astfel că nu trebuie să fim îngrijorați atunci când medicul stomatolog sau specialistul în endodonție ne recomandă să efectuăm un tratament de canal. Potrivit unui articol publicat în European Journal of Dentistry, obturația de canal este un tratament previzibil și eficient, cu o rată de succes de 86% până la 98%.
Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă de fapt un tratament de canal, trebuie să cunoaștem mai bine anatomia unui dinte. În interiorul dintelui, sub smalț (cel mai dur țesut din organism) și dentină se află un țesut moale - pulpa dentară, denumită popular și nerv. Aceasta este formată, pe lângă nerv, din vase de sânge și țesut conjunctiv. Pulpa este extrem de importantă în timpul creșterii unui dinte. Însă, odată ce un dinte devine complet matur, acesta poate supraviețui fără pulpă, deoarece el continuă să fie hrănit de țesuturile înconjurătoare.
Atunci când pulpa dentară este infectată de bacteriile ce pătrund până în camera pulpară, se impune tratamentul endodontic, pentru a menține dintele pe arcadă și pentru a ne bucura de o bună sănătate orală.
Practic, procedura implică curățarea canalelor din interiorul rădăcinii unui dinte și devitalizarea acestuia, prin îndepărtarea țesutului conjunctiv și a pulpei infectate.
O obturație de canal este bine să fie realizată de un medic specialist endodont, deoarece experiența acestuia garantează succesul tratamentului de canal. În general, tratamentul endodontic presupune 1-2 ședințe în cabinetul stomatologic, dacă nu intervin și alte complicații.
Există mai multe tehnici utilizate atunci când vorbim despre obturație canal, însă, de cele mai multe ori, medicul endodont va folosi o combinație a acestora. În cadrul clinicilor DENT ESTET, tratamentele de canal se realizează cu ajutorul microscopului endodontic, deoarece acesta asigură o rată de succes de peste 90%. Microscopul endodontic permite eliminarea întregului țesut afectat și curățarea canalelor cu cea mai mare precizie.
Ceea ce este important de știut este că, la finalul tratamentului endodontic, trebuie realizată o radiografie dentară pentru a verifica dacă obturația dentară a fost realizată corespunzător, respectiv canalul radicular și camera pulpară au fost curățate de infecție și sigilate ermetic cu ajutorul materialelor folosite în obturațiile radiculare.
Materialele de obturație ale canalului radicular pot fi împărțite în trei categorii:
Gutaperca este o substanță plastică și izolantă folosită pentru a umple un dinte după tratamentul de canal.
În timpul procedurii de obturație de canal, zona deteriorată a dintelui, mai exact pulpa, este îndepărtată, iar canalele dintelui sunt curățate și dezinfectate înainte de a fi umplute și sigilate. Gutaperca este materialul de obturație termoplastic încălzit și comprimat în canalul dintelui, apoi este etanșat cu ciment adeziv.
Alte tipuri material obturație canal sunt sealeri apicali, cimenturi sau alte materiale active care au rolul de a umple golurile rămase în urma introducerii gutapercii. Pentru ermetizarea completă a canalului radicular, medicul endodont va folosi ace de canal, realizate din oțel inoxidabil.
Un tratament de canal este necesar atunci când bacteriile din interiorul cavității orale invadează pulpa dentară. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când o carie este lăsată netratată pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, nervul dintelui poate fi afectat și dacă acesta se deteriorează sau apar fisuri în urma unui traumatism dentar.
Printre cele mai frecvente semne că infecția s-a răspândit în interiorul dintelui se numără:
Înainte de a efectua o obturație dentară, medicul specialist endodont va avea nevoie de o radiografie, pentru a determina gradul de deteriorare și a se asigura că tratamentul de canal este într-adevăr necesar.
Iată, așadar, care sunt principalii pași în realizarea unei obturații radiculare:
Îngrijirea ulterioară tratamentului de canal trebuie împărțită în trei etape: imediat după procedură, în următoarele zile și în viitor.
Imediat după o obturație de canal, pacientul își poate simți gura amorțită pentru câteva ore. De aceea, este important să nu se consume alimente care trebuie mestecate sau băuturi prea calde sau prea reci.
În următoarele zile, trebuie să continuați să mâncați alimente mai moi, să mestecați pe acea parte a gurii unde nu s-a intervenit și să periați dintele cu grijă. Durerea după tratamentul de canal, deși este minimă, ar trebui să dispară după câteva zile.
Este important să nu neglijați vizitele periodice la medicul stomatolog. Cu o îngrijire adecvată, sănătatea dinților tratați cu o obturație de canal poate fi una de lungă durată.
Scopul principal al unei obturații de canal este de a salva dintele. Uneori, însă, dintele poate fi prea deteriorat sau smalțul prea fragil pentru a rezista tratamentului de canal. Acești factori pot duce, în cele din urmă, la pierderea dintelui.
Dacă intervenția nu a fost efectuată corespunzător, există riscul reapariției infecției la nivelul rădăcinii dintelui. De asemenea, atunci când situația o impune, este important să existe o restaurare finală a dintelui, cu ajutorul unei coroane dentare, pentru a evita pătrunderea bacteriilor în interior și reinfectarea acestuia.
În urma unui tratament de canal există și un risc de decolorare a dintelui tratat. Acest lucru se întâmplă deoarece pulpa dentară a fost îndepărtată, pentru a opri răspândirea infecției. Totuși, acest lucru se întâmplă într-un procent foarte mic de cazuri.
Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este extrem de importantă după ce pacientul a suferit o obturație de canal. Dinții se vor peria de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de două minute și se vor folosi mijloace auxiliare de curățare, precum ața dentară și o apă de gură cu rol antiseptic.
Dacă te întrebi cât costă o obturație de canal, atunci trebuie să știi că prețul variază în funcție de complexitatea cazului fiecărui pacient, de tipul de tratament sau de tipul de materiale alese.
Timpul de recuperare al pacientului în urma efectuării unui tratament de canal durează mai puțin de o săptămână, în timp ce disconfortul minim resimțit poate fi gestionat cu medicamente antiinflamatoare.