Protezele dentare: tipuri, etape și avantaje

Protezele dentare

Tipuri, etape și avantaje

,,O proteză dentară fixă înșurubată pe implanturi necesită o planificare meticuloasă a tratamentului, comparativ cu proteza totală convențională. Însă, impactul major pe care îl are această schimbare asupra calității vieții și a stimei de sine a pacienților, este împlinirea noastră.’’ - Dr. Cristina Păcurar, medic stomatolog, estetică și protetică dentară.

În acest articol:

  • Introducere;
  • Tipuri de proteze fixe;
  • Etapele protezelor fixe;
  • Protezele dentare clasice vs. Protezele fixe;
  • Avantaje și dezavantaje ale protezelor fixe;
  • Mentenanță.

Introducere

  • Protezele fixe oferă predictibilitate ridicată și satisfacție pacientului;
  • Protezele fixe oferă o satisfacție mai mare pacientului și o calitate a vieții mai ridicată în comparație cu alte opțiuni de tratament;
  • Distanța disponibilă între implanturile anterioare și posterioare determină lungimea în consolă a unei proteze;
  • Design-ul lucrărilor înșurubate oferă avantaje biologice și de întreținere în comparație cu design-ul lucrărilor cimentate.

O proteză fixă oferă beneficii atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere estetic și poate fi confundată cu ușurință cu dentiția naturală a pacientului, în comparație cu opțiunile alternative de tratament, cum ar fi protezele complete sau cele mobilizabile de pe implant. Există un volum semnificativ redus la o lucrare fixă, care este percepută a fi mai confortabilă și, deoarece nu este nevoie de suport pentru mucoase, pacienții pot mesteca cu mai multă forță și pot mânca o gamă mai largă de alimente.

Protezele fixe determină o creștere a osului mandibular posterior datorita adaptării la forțele de mestecat mai mari, în timp ce protezele convenționale duc la o pierdere osoasă în regiunile posterioare.

Ca urmare, pacienții raportează o încredere socială sporită, iar scorurile de satisfacție a calității vieții sunt cele mai mari la pacienții cu o proteză cu implant fix. La toate protezele fixe, conturul trebuie modelat cu atenție pentru a permite accesul la igiena orală, deoarece aceste proteze nu pot fi îndepărtate de pacient pentru curățare. Când o proteză fixă este aproape de mucoasa bucală, suprafața protezei trebuie să fie netedă și foarte lustruită.

Ce sunt protezele dentare?

Când unui pacient îi lipsesc toți dinții din partea superioară sau inferioară, acesta are câteva opțiuni la dispoziție pentru a înlocui dinții restanți. Unii pacienți preferă protezele convenționale care se așează direct pe gingie, în timp ce alții preferă implanturile dentare, respectiv protezele dentare înșurubate pe aceste implanturi. Protezele dentare înșurubate pe implanturi sunt ideale pentru acei pacienți care își doresc confort și un nivel crescut al funcționalității.


Protezele dentare clasice

Protezele clasice sunt dispozitive mobilizabile care sunt confecționate pentru a imita dinții și gingia lipsă. Acestea se poziționează pe gingia remanentă și, de regulă, sunt ținute pe loc datorită fenomenului de succiune creat de buna lor adaptare. Dacă adaptarea naturală nu este suficientă, se pot utiliza și adezivi. Protezele dentare clasice sunt o abordare testată în timp. Cu toate aceste, ele provoacă în cele din urmă pierderi musculare și osoase în maxilar. Acest aspect modifica fizionomia pacientului, făcându-l să pară mai îmbătrânit. Din păcate, neplăcerile cauzate de neadaptarea protezelor la gingie sunt foarte comune.


Protezele dentare fixe

Persoanele cu mai mulți sau toți dinții lipsă înțeleg lupta cu protezele care alunecă în timpul vorbirii sau ce se slăbesc în timp ce râd. O proteză dentară fixă este o proteză care elimină problemele asociate protezelor tradiționale, convenționale.

O supraproteză este o proteză dentară susținută de implanturi, astfel încât aceasta să rămână stabilă și pe loc. Oferă un zâmbet natural care îi permite pacientului să se alimenteze confortabil, să râdă, să zâmbească fără grija că proteza se mișcă. O supraproteză poate îmbunătăți în cele din urmă calitatea vieții unei persoane, înlocuind cu succes funcția dinților naturali.  

Precum protezele convenționale, acestea se pot îndepărta la nevoie de pe câmpul protetic și sunt realizate din dinți și gingie falsă, dar sunt fixate de implanturi și doar medicul specialist are acces în acest sens. În timpul somnului, pacientul nu este nevoit să o îndepărteze, de asemenea nici în timpul igienizării. Astfel, periajul dinților se face la fel ca în cazul dinților naturali.  

În funcție de cazul clinic, medicul specialist stabilește numărul de implanturi necesare.

’’All-on-4®’’ este conceptul de tratament care a deschis drumul către tratamentele crestelor edentate încă de când a devenit un pionier în domeniu, în urmă cu aproape 20 de ani.

În urma studiilor, s-a demonstrat științific că sistemul All-on-4® este considerat cea mai bună opțiune disponibilă pe piață, prin care se reabilitează întreaga cavitate orală pe un număr redus de implanturi. Conceptul All-on-4® este o soluție minim invazivă pentru reabilitarea protetică fixă, cu o perioadă redusă de vindecare și cu o rată de succes de 98% după 7 ani și jumătate, conform studiilor.

Prin obținerea unui nou zâmbet într-o singură zi, dar și a rezultatelor estetice de excepție, acest concept aduce un grad maxim de satisfacție pacientului.

De ce să alegi tratamentul All-on-4®? Doar 4 implanturi, dar cu nenumărate beneficii!

,,Tehnologia All-on-4® vine ca o soluție la o provocare importantă, aceea de a reabilita oral persoanele edentate și îndeosebi pe cele fără dinți și fără os. Succesul este imens numai imaginându-vă cum este să îi spui unui pacient, căruia i s-a oferit ca alternativă pe viață proteza dentară, că îi poți oferi dinți ficși în aproximativ o zi și că putem face asta fără adiție osoasă și cu o rată de reușită mult mai mare decât în cazul grefei osoase’’, susține Dr. Cristian Csapo Martinescu, medic stomatolog estetică dentară și implantologie în cadrul DENT ESTET.

Sistemul All-on-4® oferă pacienților o îmbunătățire a funcției imediate, a esteticii și foneticii.

  • Un timp mai scurt de tratament și un cost mai redus în comparație cu alte modalități convenționale de tratament cu implanturi;
  • Un nivel favorabil de os pentru implanturile axiale și înclinate;
  • Rată mai mare de supraviețuire: 98% după 7 ani și jumătate, potrivit studiilor;
  • Oferă o maximizare a spațiului anterior/posterior în timp ce sunt evitate structurile anatomice importante;
  • Ajută la evitarea procedurilor de grefare complexe și nesigure, crescând rata de acceptare a implantului dentar de organism;
  • Stabilitate foarte ridicată cu doar 4 implanturi.

„Conceptul de tratament All-on-4® ne permite să oferim speranță multor pacienți care până acum nu aveau prea multe opțiuni încurajatoare. Acum le putem schimba viața în bine în mod considerabil.

Și pentru că acest tratament este mai accesibil pentru pacienți, un număr foarte mare de oameni devin candidați pentru inserarea implanturilor. Pentru noi, conceptul de tratament All-on-4® a creat o nouă piață.

Recomandăm medicilor stomatologi să învețe acest concept cu o minte deschisă! Există, practic, milioane de pacienți care pot beneficia de pe urma acestui tratament. Nobel Biocare are un flux de lucru predictibil, cu un sistem extraordinar de suport, care îți garantează succesul.

Sunt disponibile câteva tipuri de lucrări protetice finale pe implanturi (sistemul All-on-4®). Avantajul este că pacienții, împreună cu medicul specialist, pot alege varianta care se potrivește cel mai bine nevoilor lor.

Protezele fixe pe implanturi au următoarele beneficii:

  • Confort - proteza fixă pe implanturi rămâne pe loc și va fi confortabilă;
  • Încredere - pacientul nu trebuie să fie îngrijorat că proteza se va deplasa;
  • Sănătate - protezele pe implanturi permit pacientului să mănânce normal. Pacienții pot continua să consume mâncare sănătoasă și variată, fără să fie îngrijorați de dificultățile de masticație;
  • Aspect - aceste dispozitive previn pierderea osoasă și musculară, așadar fizionomia pacientului nu va suferi modificări;
  • Ușor de întreținut - igienizarea acestora este similară cu cea a dinților naturali, realizată zilnic, controale periodice și radiografie de control la medicul specialist;
  • Fiabilitate - aceste lucrări sunt durabile și pe termen lung.

Tipuri de proteze fixe

Protezele fixe pe implanturi pot fi fixe sau mobilizabile în funcție de cazul clinic și de nevoile pacientului. Ambele tipuri sunt semnificativ mai confortabile și mai estetice decât o proteză convențională și ajută la îmbunătățirea sănătății orale a unei persoane, prevenind pierderea ulterioară a osului și susținând nevoile nutriționale.


Proteza dentară fixă metalo-acrilică

Acest tip de proteză prezintă rezultate clinice excelente pe termen lung și până de curând a fost tipul principal de proteză cu implant fix oferit pacienților. Este fabricată cu un cadru metalic care se atașează de implanturi și care a fost proiectat pentru a încorpora elemente mecanice, cu scopul de a ajuta la retenția rășinii acrilice și a dinților artificiali. Tehnologia actuală folosește, de asemenea, CAD/CAM pentru a fabrica structuri de precizie. Proteza finală este de obicei înșurubată și este relativ ușor de recuperat dacă dinții sau rășina acrilică trebuie reparate.


Proteza dentară fixă metalo-ceramică

Această proteză simulează o punte tipică de metalo-ceramică realizată pentru dinții naturali, în sensul că o substructură este fabricată pentru a asigura atât atașarea la implanturile de bază, cât și o grosime ideală pe ceramică pentru durabilitate pe termen lung. Se face wax-up cu contur complet al cadrului, apoi este tăiat pentru a crea grosimea ideală a ceramicii de furnir și apoi este scanat. Imaginea scanată este utilizată întru-un proces CAM pentru a crea un cadru metalic dintr-un aliaj ceramic compatibil. În unele situații, wax-up-ul poate fi turnat într-un aliaj metalo-ceramic, dar precizia de potrivire a arcului complet este mai dificil de obținut decât o substructură CAM. O proteză metalo-ceramică prezintă o estetică foarte bună, deoarece ceramica este mai reală decât rășina acrilică. Un dezavantaj al protezei metalo-ceramice este că pot apărea ciobiri sau fracturi ceramice care pot fi dificil de reparat. Ocluzia opusă trebuie luată în considerare în mod invariabil și conștiincios, mai ales dacă se suspectează un obicei parafuncțional. Dacă este cazul, se poate lua în considerare proiectarea unei protecții ocluzale pentru protecția suplimentară a materialelor dentare aplicate.


Proteza dentară fixă integral ceramică

Acest tip de proteză este conceptual similar cu proteza metalo-ceramică, cu excepția faptului că substructura este realizată din zirconiu în loc de metal. Ceramica de furnir este apoi aplicată pe zirconiu. Pacienții care solicită o proteză fară metal și/sau cer un rezultat estetic excelent, pot fi gestionați mai bine cu o proteză integral-ceramică în care culoarea gri a metalului nu trebuie mascată. Și aici, ciobirea sau fracturarea ceramicii pot fi dificil de reparat, iar considerentele ocluzale, în special cele parafuncționale, trebuie luate în considerare cu mare atenție.


Protezele dentare fixe înșurubate pe implant versus protezele cimentate pe implant

Ambele tipuri de retenție de proteză pot da rezultate excelente pe termen lung, deși recuperabilitatea oferită de protezele înșurubate oferă în mod clar opțiunea mai sigură și cea mai versatilă. Cu toate acestea, unii stomatologi preferă protocolul de cimentare, deoarece această abordare exclude vizibilitatea orificiilor de acces în suprafețele ocluzale sau vestibulare ale dinților artificiali. Cu toate acestea, trebuie subliniat că orice extensie submucoasă a unei proteze ar putea predispune la o inflamație iatrogenă periimplantară cu pierdere osoasă marginală concomitentă, dacă nu sunt îndepărtate toate resturile de ciment. Pentru protezele cu arcada completă se recomandă un design prin înșurubare deoarece orice procedură de întreținere sau tratament ulterior poate fi efectuată mai eficient prin îndepărtarea protezei; de exemplu, în cazul problemelor tehnice precum fracturarea materialului de fațetare, a șuruburilor de bont sau tratamentul mucozitei și periimplantitelor. Problema în zona căilor de acces la șuruburi, să fie situate în zone relevante din punct de vedere estetic, poate fi rezolvată prin utilizarea unor bonturi angulate (adică bonturi cu mai multe unități) sau canale angulate pentru șuruburi.


Considerații estetice și fonetice

Cerințele estetice ale pacientului trebuie discutate cu mare atenție înainte de tratament, în special atunci când este planificată o punte fixă maxilară la un pacient care poartă proteze dentare. Ar trebui încercat un duplicat al protezei dentare, iar acest lucru ajută la dezvăluirea suportului buzelor oferit doar de dinți.

În plus, vorbirea poate fi o provocare pentru cei care poartă proteze fixe maxilare. În special, sunetul S este cel mai greșit sunet de vorbire. Este o consoană fricativă care este creată prin modificarea fluxului de aer pe calea de la plămâni prin tractul vocal. Fluxul de aer trebuie să fie netulburat în zona palatinară anterioară, curgând peste concavitatea palatinară a dinților anteriori și trecând între marginile incizale ale dinților anteriori, superiori și inferiori. Pozițiile alineat originale ale dinților ar trebui reproduse cât mai exact posibil, deoarece fiecare schimbare a înclinării lor ar duce la o distorsiune a sunetului S.

Etapele protezelor fixe

Medicul stomatolog va revizui toți pașii procesului de inserare a implanturilor și a realizării protezei fixe. Așa cum ar fi nevoie și la inserarea unui singur implant, o proteză fixa are inițial aceiași pași premergători etapei protetice.

  1. Consultația

    Medicul trebuie să cunoască toate nevoile și preocupările pacientului.

    Acesta va efectua o examinare detaliată și va revizui amănunțit istoricul medical și dentar. În mod obișnuit, fotografiile digitale, amprentele inițiale și radiografiile digitale (OPG, CT) sunt realizate pentru a determina dimensiunea oaselor și dacă este nevoie de intervenții chirurgicale suplimentare, cum ar fi grefarea osoasă.

  2. Plasarea implanturilor

    Medicul specialist va folosi un anestezic local pentru a amorți zonele vizate inserării implanturilor. În cazul pacienților anxioși, se recomandă sedarea conștientă asistată de un medic specialist ATI.

  3. Procesul de vindecare

    Timpul de vindecare este de aproximativ 4 luni înainte ca implanturile să poate fi încărcate cu lucrarea protetică finală. În tot acest timp de vindecare, pacientul va purta o proteză dentară fixă provizorie, folosind un material moale, de obicei, acrilat.

  4. Amprentarea

    Scanarea sau amprentarea tradițională ajută specialistul la fabricarea lucrării finale. Aceasta va fi trimisă în laborator pentru realizarea structurii protezei și a dinților artificiali – partea estetică.

  5. Inserția

    Odată ce proteza dentară fixă este realizată, medicul va face proba lucrării, iar la nevoie modificările necesare. Dacă aceasta nu are nevoie de modificări, se va fixa permanent cu ajutorul unor șuruburi de implanturile inserate cu 4 luni în urmă. La final, pacientul va primi instrucțiuni de îngrijire, de asemenea este recomandat ca acesta să se prezinte la fiecare 6 luni pentru control și igienizarea periodică.

Protezele dentare clasice vs. protezele dentare fixe

O proteză dentară clasică și o proteză dentară fixă sunt două tipuri foarte diferite de proteză. Singurul lor numitor comun este că înlocuiesc dinții lipsă.

Protezele standard sunt soluții detașabile, accesibile și rapide pentru a înlocui dinții lipsă. Proteza acrilică ajută la restabilirea funcției și esteticii și este folosită atunci când oamenii doresc să mănânce altceva. O proteză completă se va potrivi peste creasta osoasă, dar se poate slăbi în timp din cauza deteriorării osoase.

De-a lungul timpului, un maxilar inferior fără dinți se confruntă cu resorbția osoasă. Acest aspect determină ca un purtător de proteză dentară să experimenteze o proteză dentară slăbită, care are nevoie de rebazare și reparații frecvente. Atunci când alegem să plasăm implanturi, acestea fac ca proteza să rămână stabilă și să îmbunătățească satisfacția pacientului.

Protezele dentare fixe sunt, de obicei, permanente și nu se pot disloca ușor. Sunt stabile și oferă mult mai multă încredere și control decât o proteză standard. Protezele dentare fixe reprezintă o investiție excelentă pe tot parcursul vieții, în sănătatea orală și generală.

Spre deosebire de proteza clasică, o proteză dentară fixă ajută la reținerea osului maxilar și la întărirea acestuia. De asemenea, contribuie la un aspect mai tineresc decât o proteză convențională și încurajează regenerarea osoasă în loc de deteriorarea ei.

Avantaje ale protezelor dentare fixe

Avantajele unei proteze dentare fixe sunt nelimitate. Mulți pacienți optează pentru o proteză convențională ca primă opțiune pentru că nu cunosc avantajele celei fixe.

Cele mai comune beneficii includ:

  • O soluție permanentă a dinților lipsă;
  • Mai multă încredere în funcția masticatorie, zâmbet și râs;
  • Păstrează osul maxilarului și oferă un aspect tineresc;
  • Fără risc de dislocare, precum în cazul unei proteze convenționale;
  • Redă un aspect mai natural;
  • Igiena orală este mult îmbunătățită.

Mentenanță

Pacienții observă imediat cât de incredibil de stabile și naturale sunt protezele dentare fixe. Igienizarea lucrărilor se realizează zilnic, acasă. De asemenea, pacientului i se recomandă să respecte controalele periodice și igienizările profesionale o dată la 6 luni.

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată
Metoda de comunicare preferată

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...