Problemele dentare care nu sunt tratate la timp sau care nu beneficiază de un tratament corespunzător duc la anumite complicații. Astfel, unii pacienți se prezintă la medic cu noi probleme după un tratament endodontic deja efectuat. Aceștia acuză dureri în timpul masticației, semnalează prezența unui abces dentar accentuat sau radiografia scoate în evidență o pungă de puroi la rădăcina dintelui. În cazul în care această pungă își mărește dimensiunile, intervenția chirurgicală este inevitabilă.
Problemele de la rădăcina dintelui pot fi tratate și fără chirurgia periapicală, dacă se reîncearcă un tratament endodontic atunci când leziunea periapicală este de mici dimensiuni. Infecția de la rădăcina dintelui necesită toată atenția medicului stomatolog specialist, astfel încât să nu afecteze ceilalți dinți.
Rezecția apicală se referă la îndepărtarea vârfului rădăcinii și chiuretajul leziunilor periapicale necrotice, granulomatoase, inflamatorii sau chistice. Chiar dacă tratamentul endodontic este corect, dar leziunea periapicală nu dispare, se apelează la chirurgia periradiculară. Formele apicectomie, chirurgie apicală, chirurgie endodontică, amputație radiculară sau rezecție apicală sunt folosiți pentru chirurgia apicală a rădăcinilor dintelui pentru a trata infecția.
În cazul în care se recomandă intervenția chirurgicală trebuie respectați anumiți pași care să asigure un tratament sigur și eficient. De asemenea, pacientul, la rândul său, trebuie să fie foarte atent la indicațiile medicului pentru un tratament cu o rată de succes de 100%.
Dr. Vlad Platon, medic stomatolog endodont la DENT ESTET, a explicat în detaliu ce presupune rezecția apicală atunci când infecția își face apariția la rădăcina dintelui.
„După ce s-a stabilit diagnosticul și știm unde trebuie să intervenim, ne luăm mai multe măsuri. Intraoperator avem grijă la tehnica aseptică, tipul lamboului, manevrarea țesutului, hemostaza, managementul „spațiului mort”, decontaminarea și debridarea, sutura. Postoperator avem grijă de controlul edemului, controlul infecției, sănătatea generală a pacientului și nutriția, dar și controalele periodice la medicul stomatolog specialist”, a precizat dr. Vlad Platon.
Recomandările medicului DENT ESTET pentru pacienți țin, în primul rând, de igiena orală pentru a se evita infectarea danturii.
„Este foarte important să nu se ridice buza pentru a se expune sutura, iar la fiecare jumătate de oră se plasează gheață, câte 20 de minute, în prima zi a intervenției. Pacientul trebuie să clătească cu clorhexidină de 3 ori pe zi, preferabil după mese, și să evite alimentele dure timp de o săptămână. Este de preferat ca în primele 4 zile să se consume alimente moi. Nu se periază zona chirurgicală timp de o săptămână, dar se va acorda atenție deosebită igienei orale zilnice corecte”, a spus dr. Vlad Platon.
Imediat după intervenție se observă și primele rezultate, iar „capacitatea de vindecare a țesuturilor implicate este una bună”, a conchis dr. Platon Vlad. Problemele vor fi rezolvate complet în majoritatea cazurilor, dacă se respectă diagnosticul, planul de tratament și procedurile chirurgicale.