Sensibilitatea dentară este o afecțiune des întâlnită, care are impact asupra calității vieții, în special în ceea ce privește dieta alimentară, menținerea unei bune igiene orale, dar și aspecte legate de estetică.
Un studiu publicat în 2013, în Statele Unite, indică o incidență de 12,3% în ceea ce privește hipersensibilitatea dentinară (sensibilitatea dinților) printre pacienții care s-au prezentat la cabinetul stomatologic.
Astfel, pacienții cu vârste cuprinse 18 și 44 de ani s-au plâns de sensibilitate dentară mai mult decât cei cu vârsta de peste 65 de ani. De asemenea, numărul femeilor afectate de sensibilitatea dinților a fost mai mare decât cel al bărbaților, iar cei care au efectuat tratamente de albire a dinților acasă s-au plâns de sensibilitate dentară mai mult decât cei care au urmat un astfel de tratament la cabinetele stomatologice.
Sensibilitatea dentară este definită ca o durere scurtă și ascuțită care apare atunci când straturile exterioare de protecție ale dintelui, smalțul sau cementul, sunt eliminate, și dentina este expusă la stimuli exteriori.
Vorbim de sensibilitate dentară în momentul în care simțim durere la temperaturi extreme (rece sau fierbinte), la stimuli tactili sau chimici, iar starea de disconfort nu poate fi atribuită niciunei alte patologii dentare.
Afecțiunile dentare ce trebuie excluse, pentru a avea diagnosticul de sensibilitate dentară, sunt cariile dentare, pulpita, traumatisme dentare, lucrări protetice fracturate, sensibilitate după tratamentul cu implant dentar sau alte lucrări protetice, infecții gingivale sau boala parodontală.
Există mai multe cauze care pot favoriza sau determina sensibilitatea dinților:
Periajul agresiv și frecvent al dinților și tratamentele de albire dentară sunt menționate ca posibile cauze ale sensibilității dinților, însă prevalența sensibilității dinților determinată de acești factori nu a fost stabilită clar.
În stabilirea diagnosticului pentru sensibilitatea dinților, medicul stomatolog trebuie să țină cont și de factorii de risc, cum ar fi:
Sensibilitatea dentară poate fi diagnosticată doar de medicul stomatolog, fiind nevoie de un control amănunțit în acest sens.
Medicul va determina dacă este vorba despre sensibilitate dentară după ce va investiga istoricul medical al pacientului și după ce va afla răspunsurile la întrebări precum intensitatea durerii, când a apărut starea de disconfort și factorii care contribuie la creșterea sau scăderea intensității durerii.
Pacientul va fi apoi examinat de către medicul stomatolog, care va reconstitui factorii stimulatori ai sensibilității dentare pentru a determina gradul de durere resimțit de acesta.
În stabilirea tratamentului, medicul stomatolog trebuie să ia în calcul, mai întâi, eliminarea sau tratarea cauzelor care declanșează sensibilitatea dinților.
Astfel, dacă periajul agresiv sau incorect este una dintre cauzele sensibilității dentare, medicul stomatolog poate recomanda utilizarea unor periuțe de dinți cu perii moi, pastă de dinți sau pulberi dentare, precum și tehnici de periaj adecvate.
Pasta de dinți cu fluor sau pastele de dinți special concepute pentru desensibilizarea dinților reprezintă o metodă de tratament pentru hipersensibilitatea dentară.
Potrivit studiilor, aceste paste de dinți conțin săruri de potasiu care au un efect pozitiv asupra reducerii sensibilității dinților. Aceste paste sau pudre trebuie utilizate cu periuțe de dinți cu perii moi. În plus, recomandarea medicului stomatolog este ca pacientul să folosească o cantitate mică de apă, pentru un efect pozitiv de lungă durată.
Mai multe studii au arătat, de asemenea, că pastele de dinți remineralizante ar putea reduce drastic sensibilitatea dentară.
Fluorizarea în cabinetul medicului stomatolog poate fi una dintre metodele de tratament recomandate.
Tratamentul cu laser reprezintă o opțiune pentru pacienții cu sensibilitate dentară. În funcție de tipul de laser și parametri terapeutici, eficacitatea laserului poate fi până la 100%.
Concluzia unei analize din 2013, care a studiat articole publicate în perioada 2000-2010 cu privire la efectele terapiei cu laser asupra sensibilității dentare, este că acest tip de tratament este preferabil altor terapii locale.
Potrivit studiului citat, tratamentul cu laser nu are efecte negative și este accesibil pentru pacienți.
Studiile au demonstrat, de asemenea, rezultate bune în ceea ce privește sensibilitatea dentară atunci când este utilizată apa de gură ce conține azotat de potasiu și fluor.
Azotatul de potasiu poate fi folosit ca metodă de tratament și în cabinetul medicului stomatolog. Disponibil în două variante, soluție apoasă și gel adeziv, numărul ionilor de potasiu scade excitabilitatea nervilor care transmite durerea.
Dacă retracția gingivală este cauza sensibilității dinților, recomandarea dentistului va fi o consultație la medicul parodontolog, singurul în măsură să stabilească tratamentul în acest caz.
Pacienții cu sensibilitate dentară trebuie să acorde o atenție deosebită dietei alimentare. Astfel, potrivit specialiștilor, băuturile carbogazoase, citricele, băuturile alcoolice, dar și anumite produse lactate (iaurt) pot acționa drept agenți erozivi și pot provoca disconfort sau dureri la nivelul dinților.
Pentru remedierea acestui aspect, medicul stomatolog poate recomanda consumul de apă sau lapte după alimente sau băuturi acide sau periajul dentar după fiecare masă.
În concluzie, sensibilitatea dentară este o afecțiune cronică din ce în ce mai răspândită în rândul adulților, care apare în momentul expunerii dentinei ca urmare a pierderii smalțului sau cementului dentar.
Gradul de sensibilitate depinde de mai mulți factori, medicul stomatolog fiind cel care va stabili diagnosticul și care va recomanda metoda optimă de tratament.
În cazurile de sensibilitate ușoară până la moderată, medicul stomatolog DENT ESTET va recomanda tehnicile corecte de periaj și utilizarea de paste de dinți sau alte produse și agenți de desensibilizare.
În cazurile de sensibilitate severă se recomandă tratament în cabinetul medicului stomatolog, precum și vizitele regulate pentru monitorizarea situației.