Sănătatea orală este fereastra către starea generală de sănătate, iar un zâmbet frumos și sănătos ne oferă încrederea de care avem nevoie în viața de zi cu zi.
Anumite afecțiuni orale pot avea un impact major asupra stării generale de sănătate, deoarece ele pot influența modul în care creștem, în care arătăm, vorbim, mâncăm sau socializăm
Medicul specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială este specialistul care te poate ajuta să-ți recapeți funcționalitatea și frumusețea zâmbetului, în deplină armonie cu aspectul feței.
Tratamentul ortodontic asigură, astfel, funcționalitatea aparatului dentar, prin corectarea acelor afecțiuni sau anomalii dento-maxilare ce pot influența în mod negativ sănătatea orală și, implicit, sănătatea generală.
Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă de monitorizarea și ghidarea creșterii și dezvoltării structurilor dento-faciale, precum și de prevenția, diagnosticarea și tratarea unor afecțiuni și anomalii dento-maxilare.
Principalul instrument folosit de medicul ortodont în corectarea afecțiunilor depistate în urma controlului de specialitate este tratamentul cu aparat dentar (aparat ortodontic).
În general, tratamentul ortodontic este recomandat pentru gestionarea malocluziilor dentare, însă, într-o abordare multisiciplinară, aparatul dentar are rolul de a îmbunătăți rezultatele altor tratamente dentare și chirurgicale.
Tratamentul ortodontic nu este o soluție rapidă. Este un proces biologic complex, care implică modificări ale oaselor maxilarului, ale oaselor feței și ale țesuturilor moi pe măsură ce dinții sunt mutați în noile lor poziții. Ortodontul este specialistul căruia trebuie să ne adresăm pentru corectarea acelor afecțiuni sau anomalii dento-maxilare ce pot influența dezvoltarea armonioasă a copilului sau adolescentului, atunci când vizita la cabinet este realizată timpuriu, dar și pentru corectarea problemelor cu care se confruntă pacienții adulți în ceea ce privește funcționalitatea aparatului dentar.
În baza examenului clinic și a investigațiilor suplimentare, medicul ortodont va stabili diagnosticul şi va încadra ocluzia, după care va stabili planul de tratament. Stabilirea planului de tratament pentru diversele tipuri de anomalii ortodontice şi dentofaciale include evoluţia etapelor de tratament, previziunea rezultatelor, a duratei tratamentului şi a contenţiei.
Așadar, înainte de a începe un tratament ortodontic, este important să ne asigurăm că am ales un medic cu expertiza necesară pentru a ne oferi cele mai bune rezultate.
Tratamentul cu aparat dentar este recomandat pentru corectarea poziției dinților pe arcadele dentare, influențarea creșterii maxilarelor în mod corespunzător, crearea de spațiu pe arcadă pentru dinții permanenți, corectarea mușcăturii și a diferitelor tipuri de malocluzii. În categoria anomaliilor dento-faciale pe care le tratează un medic ortodont intră supraocluzia verticală (overbite), ocluzia inversă (underbite), ocluzia (mușcătura) încrucișată, înghesuirea dentară, prognatismul mandibular, dar și alte afecțiuni. Descoperiți mai jos care sunt principalele tipuri de anomalii ce pot fi corectate cu ajutorul tratamentului cu aparat ortodontic.
Dinții înghesuiți sunt inestetici și pot influența estetica zâmbetului, însă pot cauza și numeroase probleme de sănătate. Înghesuirea dentară este o formă de malocluzie dentară (malocluzie de clasa I), la fel cum sunt și spațiile interdentare mari.
Deoarece nu se aliniază corect, dinții înghesuiți sunt mai greu de curățat. În cazul înghesuirilor dentare, perii periuței de dinți și ața dentară nu pot curăța spațiile dintre dinți, ceea ce poate spori riscul apariției cariilor, în special a cariilor interdentare, dar și a gingivitei sau chiar a bolii parodontale.
Dinții sunt poziționați pe arcada dentară în anumite unghiuri care îi ajută să facă față forțelor apărute în procesul de masticație. Dacă aceste unghiuri sunt modificate din cauza înghesuirii dentare, rezistența dinților scade și, în acest context, pot apărea abfracții (leziuni care apar aproape de marginea gingivală din cauza presiunii).
Pentru corectarea acestei anomalii dento-maxilare, medicul ortodont va recomanda tratamentul cu aparatul dentar, care poate fi de mai multe tipuri. Aparatul dentar fix, realizat din brackeți metalici care se cimentează pe suprafața exterioară a dinților, este considerat a fi o soluție optimă pentru înghesuirile dentare, deoarece repoziționarea dinților se face într-o manieră foarte precisă.
Spațiile interdentare mari, considerate o formă de malocluzie de clasa I, pot apărea între incisivii centrali (diastemă sau strungăreață) sau doar între dinții laterali, caz în care se numesc treme. Spațiile interdentare mari sunt inestetice, dar pot provoca și dificultăți de pronunție. Un aparat dentar va ajuta la repoziționarea danturii în așa fel încât spațiile interdentare foarte mari să fie eliminate.
Malocluziile dentare sunt cauzate, de obicei, de probleme legate de forma și dimensiunea maxilarului sau a dinților. Supraocluzia verticală este o formă de malocluzie dentară clasa II, diagnosticată atunci când dinții frontali superiori ies cu mult în fața celor inferiori (maxilarul s-a dezvoltat mai mult decât mandibula). Supraocluzia verticală poate avea o cauză ereditară sau poate fi influențată de obiceiurile vicioase, precum suptul degetului sau a suzetei după vârsta de 2 ani. O astfel de anomalie dento-maxilară poate afecta negativ capacitatea de a mesteca alimente, de a ne alimenta corect, poate genera dificultăți de vorbire, uzura excesivă a smalțului, dar și probleme la nivelul articulațiilor temporo-mandibulare. În consecință, este important să o corectăm cu ajutorul tratamentelor cu aparate ortodontice.
Ocluzia inversă (underbite) este o malocluzie dentară clasa III și este diagnosticată atunci când dinții frontali inferiori sunt ieșiți mult în față sau cei superiori sunt retrași mult în spate. Acesta este și tipul de malocluzie cel mai greu de tratat. Pacientul cu ocluzie inversă va avea dificultăți în deschidere normală a gurii, procesul de masticație fiind afectat semnificativ. În cazul ocluziei deschise, la mușcătură, între dinții superiori și cei inferiori rămâne un spațiu, ceea ce poate afecta pronunția.
O altă formă de malocluzie este ocluzia încrucișată, diagnosticată de medicul ortodont atunci când dinţii superiori nu se potrivesc în faţă peste cei inferiori, la o muşcătură normală.
Medicul ortodont este cel care are expertiza necesară pentru a identifica și corecta aceste tipuri de malocluzii cu ajutorul aparatelor ortodontice. Medicul va decide tratamentul în funcție de vârsta pacientului, starea generală de sănătate, dar și de gravitatea anomaliei dento-maxilare.
Macrodonția reprezintă dezvoltarea excesivă a dinților în volum și poate fi localizată, parțială sau generalizată. Tratamentul macrodonției se poate face cu ajutorul unui aparat dentar, în urma recomandării medicului ortodont. În concluzie, acestea sunt principalele anomalii dento-maxilare care pot fi corectate cu aparatele ortodontice. În funcție de severitatea cazului, medicul ortodont poate recomanda și proceduri adiționale pentru a asigura succesul tratamentului pe termen lung, iar opțiunile de tratament pentru malocluzii sunt mai convenabile ca niciodată odată cu inovațiile în ortodonție.
Dacă v-ați hotărât să urmați un tratament ortodontic, medicul va recomanda tipul de aparat dentar potrivit dumneavoastră.
Aparatele dentare disponibile în clinicile DENT ESTET sunt:
Un aparat dentar te ajută să îți recapeți zâmbetul mult-dorit și îmbunătățește considerabil calitatea vieții, iar amânarea unui astfel de tratament poate avea consecințe negative asupra sănătății dentare și a celei generale.