Top 7 riscuri ale implantului dentar efectuat greșit

Zâmbetul este important, fără îndoială, dar o dantură sănătoasă este vitală!

În ciuda eforturilor și a îmbunătățirilor continue aduse în zona stomatologiei, fenomenul “pierderii dinților” este încă des întâlnit în rândul populației.
Cauzele sunt deopotrivă cariile dentare netratate, afecțiuni ale gingiilor sau loviturile. De altfel, o perioadă îndelungată de timp tratamentele dentare pentru persoanele cu dinți lipsă erau o alegere restrictivă între punțile și protezele dentare.

Conform unui studiu realizat recent de către ADA (Asociația Medicilor Dentiști din America), peste 30% dintre persoanele care se confruntă cu lipsa mai multor dinți, în special frontali, renunță la posibilitatea de a avea un zâmbet perfect funcțional din cauza timpului, a costurilor și a efortului pe care le poate implica realizarea mai multor implanturi dentare.

Un element cheie în decizia de a opta pentru un implant dentar îl reprezintă alegerea medicului implantolog.

De aceea, este important să alegi corect din prima specialistul în Implantologie, pentru a diminua riscurile și pentru a evita complicațiile ce pot apărea după efectuarea procedurii.

“O intervenție cu implant dentar poate fi considerată un succes când depășește perioada de 1 an. De asemenea, eșecurile sunt fie premature, în cursul primelor 2 luni, fie târzii, până la 1 an. Garanția oferită pacientului este atât pentru mine ca medic, cât și pentru pacient, dovada siguranței unui tratament reușit”, afirmă dr. Cătălin Martișcă, medic specialist în Chirurgie Dento-Alveolară  în clinicile DENT ESTET.

7 riscuri ale implantului dentar nereușit:

  1. „Paralizie parțială”- leziunea nervilor
    Dacă implantul este inserat lângă sau chiar în nervi, pacientul poate suferi o desensibilizare a unei părți a gurii (amorțirea locală permanentă). Unele cazuri rămân netratabile, efectele fiind permanente.
  2. Infecțiile apărute în locul în care a fost realizat implantul
    Apariția infecțiilor în zona gingivală și a țesturilor moi reprezintă unul dintre factorii de risc în cazul unui implant dentar efectuat greșit. Severitatea și extinderea infecției pot duce la eșecul intervenției. Pentru a preveni acest efect secundar este necesară o bună igienă bucală și urmarea întocmai a instrucțiunilor post-operatorii.
  3. Pierderea implantului dentar
    Mobilitatea implantului (atunci când se mișcă) este rezultatul inserării necorespunzătoare sau lipsa acceptării de către organism a acestuia. Dacă este cazul, înlocuirea implantului dentar ar trebui să fie făcută cât mai curând posibil. Locul unde a fost inserat implantul suportă un retratament. Retratamentul presupune costuri de aproximativ 2.500 euro/implant.
  4. Eșecul fuziunii dintre implant și osul pe care este efectuat
    Unul dintre cele mai mari riscuri la care se expune un pacient cu implant dentar este eșecul fuziunii dintre implant și osul pe care este pus acesta. Osteointegrarea, procesul în care se reușește conexiunea dintre maxilar și rădăcina din titaniu, este vitală pentru succesul implantului.
  5. Apariția de leziuni la nivelul nervilor și a țesuturilor moi
    Deși cu o incidență foarte mică, în unele situații, în momentul efectuării implantului se pot produce inflamații temporare sau leziuni la nivelul nervilor și a țesuturilor moi. Dacă după câteva zile aceasta nu trece, trebuie urgent consultat medicul dentist implantolog. În cel mai rău caz, implantul este scos, fiind necesare intervenții de adjuvare care pot dura câteva luni.
  6. Afectarea sinusurilor
    Operația de inserare poate afecta, de asemenea, sinusurile atunci când lungimea implantului inserat este prea mare. Uneori, implantul se retrage, recuperarea durează câteva luni, iar apoi medicul dentist decide dacă se mai poate reinsera un nou implant.
  7. Ruperea sau fracturarea implantului dentar
    Sunt cazuri în care, din cauza materialelor neadecvate sau a medicului dentist implantolog, implantul dentar să se rupă sau să se fractureze. În această situație, pacientul se poate folosi de garanția lucrării pentru a solicita retratamentul implantului. Diagnosticarea tipului de factor declanșator al acestei situații neplăcute, este esențială. Metoda prin intermediul căreia este înlăturat implantul este absolut crucială pentru felul în care acesta va fi înlocuit cu alt implant dentar. De aceea, este foarte important ca aceste proceduri să fie realizate cu tehnologii de ultimă oră în domeniu. De asemenea, în cazul unor fracturi la nivelul maxilarului sau a pierderii din volumul osului, intervenția va necesita o grefare prealabilă.

Vino la DENT ESTET și află de la medicul tău implantolog dacă tratamentul prin implant dentar este potrivit pentru tine! Programează-te online la o consultație acum.

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată*
Metoda de comunicare preferată*

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...