Sinuzita maxilară este o afecțiune acută des întâlnită, de aceea medicul dentist trebuie să fie capabil să distingă această afecțiune de una dentară.
Sinuzita acută este o infecție bacteriană și apare, de regulă, după o infecție virală a tractului respirator superior (URTI) (Haemophilus, Pneumococcus, Streptococcus, Staphylococcus și anaerobi) și poate afecta oricare dintre sinusurile paranazale.
Sinusurile maxilare sunt cele care au cel mai mult legătură cu activitatea medicului stomatolog, deoarece pot fi interconectate cu durerea resimțită de un pacient, care poate fi cauzată de infecția la nivelul sinusurilor.
Sinuzita maxilară poate fi adesea observată întâmplător pe radiografii, la un control la medicul dentist. De aceea, este foarte important ca odată ajuns în cabinetul dentar, medicul să discute detaliat cu pacientul asupra istoricului medical și să recomande pacientului toate investigațiile clinice de care are nevoie pentru a obține un diagnostic corect și a realiza un plan de tratament complet.
Sinusurile maxilare sunt două cavități de-o parte și de cealaltă a nasului ce conțin aer și sunt acoperite de către mucoasa sinusală. Ele ajută la filtrarea aerului și în vorbire.
Sinuzita maxilară reprezintă inflamația mucoasei de la nivelul sinusurilor maxilare produsă de bacterii și fungi. Adesea, sinuzita maxilară este produsă de o infecţie mixtă, la care se poate adăuga şi o infecţie micotică.
Cel mai frecvent mod de apariție a sinuzitei maxilare este prin trecerea unei infecții de la nivelul cavităţii nazale către cavitatea maxilară.
Există și situații în care, trecerea se face de la dinți, în special cei 2 premolari, uneori inclusiv caninul către sinusuri. Aceste situații sunt provocate de cariile complicate și profunde, tratamentele endodontice incorecte și extracțiile traumatizante sau inserarea incorectă a unui implant dentar.
Alți factori care pot determina apariția sinuzitei maxilare îi reprezintă deviația de sept, rinita acută sau cronică, apariția polipilor, tumori, refluxul gastroesofagian ,HIV sau alte afecțiuni ale sistemului imunitar, traumatisme cranio-cerebrale sau cranio-faciale.
Sinuzita maxilară poate fi acută sau cronică.
Sinuzita maxilară acută poate fi identificată după următoarele simptome:
Sinuzita maxilară cronică nu prezintă simptome atât de evidente ca în cazul sinuzitei maxilare acute, însă, odată identificate acestea nu pot fi ignorate:
De cele mai multe ori, sinuzita maxilară este confundată cu o complicație a unei răceli, diferența fiind aceea că, în cazul sinuzitei maxilare, simptomele se agravează, în vreme ce în cazul unei răceli tind să se amelioreze după 6-8 zile.
Atât sinuzita maxilară acută, cât și sinuzita maxilară cronică, au ca tablou simptomatic următoarele manifestări:
Cu toate că medicul dentist poate observa nereguli la nivelul sinusurilor prin investigații radiologice de tip radiografie digital sau tomografie computerizată, acesta te va îndruma către un medic specialist ORL pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat afecțiunii.
Adițional, medicul specialist ORL va realiza și alte investigații specifice precum culture și teste nazale, endoscopie nazală și teste de alergie.
Tratamentul sinuzitei maxilare poate fi de tip profilactic sau curativ.
Tratamentul profilactic presupune tratarea și evitarea tuturor problemelor dentare și accidentelor care pot duce la aparitia sinuzitei maxilare, cum ar fi:
Acestora li se alătură și măsurile legate de păstrarea distanței față de persoanele bolnave, igienizarea mâinilor cât mai frecvent și aerisirea spațiilor închise.
Tratamentul curativ pentru sinuzita maxilară cronică presupune îndepărtarea factorului cauzal, tratament medicamentos și chirurgical.
După îndepărtarea factorului cauzal, se asigură drenajul sinuzal și se administrează tratament antibiotic și antiinflamator. Dacă în urma acestui tratament simptomele nu dispar sau nu se ameliorează, medicul specialist ORL va realiza o intervenție chirurgicală pentru a debloca sinusurile.
În cazul în care sinuzita maxilară acută este cauzată de o infecție la nivelul dintelui, medicul dentist va îndepărta factorul cauzal, dacă dintele care a determinat sinuzita este un dinte irecuperabil, adică mult prea distrus din punct de vedere al structurii dentare.
Daca dintele poate fi păstrat, el se tratează pe canal, așteptându-se remiterea simptomelor și monitorizând radiologic evoluția cazului.
După îndepărtarea factorului cauzal, se asigură drenajul prin decongestive nazale sau puncții nazale.
Tratamentul medicamentos este indispensabil în acest tip de afecțiune.