Totul despre gutierele dentare

Tipuri și utilizări, beneficii și îngrijire

Dacă medicul stomatolog ți-a recomandat purtarea unei gutiere dentare, fie te confrunți cu o problemă precum bruxismul, fie tocmai ai terminat un tratament ortodontic sau ai trecut printr-o procedură de implantologie, fie ai nevoie de aceasta pentru protecția dinților. Pe lângă aceste situații, mai este posibilă și purtarea unei gutiere pentru albirea dinților, al cărei beneficiu principal este de ordin estetic. În cele ce urmează, vei afla totul despre gutierele dentare și tratamentele în care sunt necesare, despre tipologiile acestora și proprietățile pe care le au, dar și despre modul corect de curățare și îngrijire a unei gutiere dentare.

Ce sunt gutierele dentare?

Gutierele dentare sunt definite ca instrumente sau aparate dentare, confecționate din materiale precum foliile de plastic calibrate sau acrilatul, pe care medicul stomatolog le recomandă pentru corectarea unor probleme de natură dentară (bruxism), diagnosticarea sau facilitarea unor intervenții stomatologice. Acestea sunt, de cele mai multe ori, transparente, dar pot fi realizate și dintr-un material colorat, când vine vorba despre stomatologia pediatrică; de asemenea, sunt non-toxice și se realizează în laboratoarele de tehnică dentară, după un mulaj al danturii pacientului, pentru o potrivire perfectă. Gutierele dentare sunt ușor de purtat, nu implică niciun disconfort și pot fi aplicate și îndepărtate de către pacient, în condiții igienice.

Tipuri de gutiere dentare

În funcție de scopul pentru care au fost recomandate și concepute, gutierele dentare sunt de mai multe tipuri:


Gutiere dentare pentru bruxism 

Bruxismul este un obicei patologic de scrâșnire a dinților, care se manifestă cu precădere în timpul somnului și provoacă daune la nivelul smalțului (uzură, fisuri), dar și dureri de cap și mandibulare. Gutiera dentară este recomandată pentru a proteja dantura de efectele acestuia.

Gutiera dentară pentru bruxism este realizată dintr-un plastic dur, dar flexibil și se aplică pe o singură arcadă. Se aseamănă cu gutierele folosite în sporturi precum boxul, însă, este importantă personalizarea acesteia pentru fiecare pacient.

Dacă ai nevoie de o astfel de gutieră, trebuie să știi că realizarea ei impune două vizite la cabinetul stomatologic: una pentru amprentarea arcadelor și înregistrarea ocluziei, respectiv una pentru adaptarea gutierei pe dantură.

Gutiera dentară pentru bruxism previne pierderile de țesut dentar dur, cauzate de frecarea dinților, din pricina bruxismului. Totodată, rolul gutierei este de a proteja restaurările protetice (coroane dentare, fațete dentare), de a preveni apariția disfuncțiilor temporo-mandibulare, dar și de a echilibra poziția maxilarelor, înainte de o intervenție restaurativă.

Prețul unei gutiere pentru bruxism variază, în funcție de materialele folosite. Pentru mai multe detalii legate de prețuri, accesează secțiunea tarife DENT ESTET. Aceasta trebuie purtată pentru o perioadă de cel puțin trei luni, până la ameliorarea problemei. Gutiera pentru bruxism nu poate fi, însă, purtată pentru perioade mai îndelungate de doi ani sau chiar mai puțin, deoarece semnele de uzură, precum fisurile și perforațiile, îi afectează eficiența. În consecință, gutiera trebuie evaluată periodic de către medicul stomatolog și schimbată, la recomandarea acestuia.

În ceea ce privește utilizarea gutierei pentru bruxism, aceasta se folosește seara, după igienizarea dinților prin periaj, chiar înainte de culcare. Se îndepărtează dimineața, se igienizează și se depozitează în recipientul special conceput.


Gutiera ortodontică, de contenție sau de repoziționare

Gutiera dentară de contenție se adresează pacienților care au urmat un tratament ortodontic. Aceasta se recomandă, de regulă, imediat ulterior purtării aparatului dentar și are rolul de a împiedica revenirea dinților în poziția lor inițială. Gutiera de contenție este mult mai subțire decât cea pentru bruxism, are grosimea de 1-1,5 mm, este confecționată din acrilat sau o rășină rigidă. În general, gutierele sunt transparente, dar, la cererea pacientului, se pot executa din folii colorate sau cu diferite modele. În mod frecvent, se recomandă ca în primele două luni de la îndepărtarea aparatului dentar să fie purtată permanent, ulterior menținându-se doar pe timpul nopții. Medicul ortodont poate recomanda treptat limitarea purtării gutierei la una, două nopți pe săptămână.

În unele cazuri, contenția este permanentă, pentru a preveni orice fel de recidivă.  Gutierele de contenție au rolul de a proteja articulația mandibulară și arcadele dentare și de a menține dinții în noua lor poziție. Prețul unei gutiere de contenție este variabil. Pentru mai multe detalii legate de prețuri, accesează secțiunea tarife DENT ESTET.

Gutiera de repoziționare este o gutieră specială, cu rol activ, spre deosebire de cele de contenție, care sunt pasive. Se folosește, în general, pentru a repoziționa unul, doi dinți ce au suferit mici deplasări, ca urmare a unei recidive ortodontice. Aceste gutiere se recomandă a fi purtate 15-20 ore/zi, urmând ca ulterior, după ce dinții s-au îndreptat, să se aplice o gutieră de contenție permanentă.

Gutiera dentară pentru implanturi

Un subtip al gutierei de contenție este gutiera pentru implanturi. Aceasta se recomandă pacienților care au trecut printr-o procedură de implantologie, dar și pentru lucrări dentare mai simple, precum plombarea (pentru protejarea nocturnă a acestora), și pentru a relaxa mușchii faciali.

Costul unei gutiere pentru implanturi variază în cabinetele stomatologice. Pentru mai multe detalii legate de prețuri, accesează secțiunea tarife DENT ESTET


Gutiera dentară pentru albire

Tratamentele de albire dentară au ca scop îmbunătățirea aspectului dinților, afectați de o igienă orală necorespunzătoare, de obiceiuri precum fumatul sau consumul de  băuturi care pătează dinții (cafea, ceai, vin roșu). Medicii stomatologi recomandă ca aceste tratamente să fie realizate în mod profesional, în cabinetul stomatologic. Însă, pe piață există și tratamente de albire pe care le poți realiza acasă, iar unele dintre acestea includ purtarea unei gutiere dentare pentru albire.

Gutiera pentru albirea dinților este confecționată dintr-o masă plastică moale, transparentă și foarte flexibilă. Pentru rezultate optime, gutiera pentru albire se realizează în cadrul  cabinetului stomatologic și de tehnică dentară, având la bază amprenta dentară a pacientului, însă există și varianta achiziționării din farmacii.

Gutiera dentară pentru albire se folosește cu un gel special. În funcție de concentrația acestuia, perioada tratamentului poate varia. Deși gelul nu afectează smalțul dinților și nu duce la pierderea substanței dentare, se recomandă ca un astfel de tratament să fie realizat o dată la un an sau un an și jumătate. Totodată, este posibil ca pacienții să resimtă o sensibilitate la finalizare tratamentului, dar aceasta se ameliorează în decurs de câteva zile.

Prețul unei gutiere dentare pentru albire poate porni de la 100 lei, în farmacii. Pentru mai multe detalii legate de prețuri, accesează secțiunea tarife DENT ESTET.


Gutiera dentară de protecție, destinată sportivilor  

Gutierele de protecție concepute pentru sportivi se folosesc în sporturile de contact, precum boxul, fotbalul european și american, baschetul, hocheiul, baseballul, dar și în  gimnastică, ciclism montan sau skateboarding. Aceasta va proteja dinții și va preveni leziunile bucale. În cele mai multe cazuri, se recomandă purtarea unei astfel de gutiere pentru maxilarul superior, însă, în cazul purtării unui aparat ortodontic sau al existenței unei punți dentare pe partea inferioară, se va folosi o gutieră și pentru mandibulă.

Există trei tipuri de gutiere dentare de protecție:

  • Individuale;
  • Universale;
  • Gutiere dentare de protecție performante, realizate din acrilat autopolimerizabil.

Beneficiile purtării gutierei dentare pe timpul nopții

Gutierele dentare au o serie de beneficii, în funcție de scopul în care au fost concepute. Cele care se poartă în timpul nopții (cele pentru bruxism, contenție sau implanturi) au mai multe avantaje:

  • Previn pierderile dentare, care pot sensibiliza dinții;
  • Reduc tensiunea mandibulară, relaxează mușchii faciali și previn apariția durerilor acestora, inclusiv în cazul unor afecțiuni precum disfuncția articulației temporomandibulară (aceasta apare atunci când articulația mandibulară nu este aliniată corect);
  • Previne apariția durerilor de cap și de dinți, cauzate de bruxism (oboseală musculară, dureri mandibulare, de ureche sau de gât);
  • Contribuie la dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase de odihnă, deoarece reduce disconfortul și relaxează mușchii;
  • Previne sforăitul;
  • Previne apariția unor probleme dentare grave și încurajează o igienă dentară sănătoasă, datorită recomandărilor privind purtarea și întreținerea.

Purtarea, depozitarea, îngrijirea și întreținerea gutierei dentare

Pentru rezultate optime în ceea ce privește purtarea gutierei, dar și pentru a-i asigura o perioadă de viață îndelungată, este important să o porți și îngrijești corect:

  • Acordă o atenție sporită igienei orale și curăță-ți eficient dinții, folosind atât periuța și pasta de dinți, cât și ața dentară, înainte de a utiliza gutiera;
  • Clătește atât gura, cât și gutiera cu apă de gură sau cu apă rece înainte și după aplicarea acesteia , pentru a preveni modificarea formei din cauza căldurii;
  • Folosește periuța și pasta de dinți pentru a igieniza gutiera dentară după fiecare utilizare;
  • Verifică în mod constant gutiera, pentru a observa eventualele semne de deteriorare;
  • Pentru a te asigura de eficiența gutierei, ia-o cu tine la programările stomatologice; medicul va verifica dacă aceasta se potrivește perfect formei dinților și dacă este în stare bună;
  • Folosește cutiuța specială pentru depozitarea gutierei, pentru a te asigura că materialul acesteia nu va avea de suferit din cauza căldurii și a altor factori, precum umiditatea scăzută a aerului;
  • Nu îți lăsa gutiera la îndemâna animalelor de companie, nici măcar atunci când este depozitată în cutia specială.

Ține cont de faptul că gutierele dentare au o durată de viață limitată, odată ce ai observat semne de uzură sau atunci când atingi limita maximă de purtare (doi, trei ani, în funcție de tipul acesteia), gutiera trebuie înlocuită. Iată ce trebuie să faci sau să eviți pentru a-i asigura longevitatea:

  • Nu expune gutiera la căldură, deoarece își poate modifica forma, se poate usca și fisura;
  • Folosește întotdeauna containerul special de depozitare, chiar și atunci când călătorești;
  • Curăță gutiera după fiecare purtare și las-o să se usuce la aer, timp de câteva minute.

Discută cu medicul tău stomatolog cu privire la necesitatea purtării unei gutiere, dar și în cazul în care intenționezi să achiziționezi una pentru albirea dinților, pentru utilizarea acasă. Acesta îți va da cele mai bune sfaturi și recomandări privind alegerea gutierei potrivite, îți va lua în mod corect amprenta pentru realizarea uneia în cabinetul de tehnică dentară, te va învăța să o porți și să o întreții corespunzător și va sesiza când este nevoie de înlocuirea acesteia.

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată
Metoda de comunicare preferată

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...