Zâmbet digital în laboratorul dentar ASPEN vs. Sistemul CAD-CAM de cabinet

Zâmbet digital în laboratorul dentar ASPEN vs. Sistemul CAD-CAM de cabinet

Timpul este resursa cea mai importantă în era noastră. Iar de cele mai multe ori, poate fi un factor decisiv, atunci când vorbim despre orice fel de alegere. Tehnologia de astăzi a adus numeroase soluții “in office” pentru pacienții care pun mai mult accentul pe scurtarea timpului de tratament în detrimentul calității rezultatului final.

Un exemplu îl reprezintă sistemul Cerec în cabinet care, în ciuda faptului că promite protezarea unei lucrări direct în cabinet, aceasta nu va putea egala estetica, naturalețea și durabilitatea unei lucrări realizate într-un laborator dentar CAD-CAM sub coordonarea unei echipe de specialiști ceramiști.

Sistemul CEREC în cabinet funcţionează pe baza unui soft cu funcţii limitate, culori standardizate şi doar anumite materiale de prelucrare. Astfel, coroanele dentare realizate în cabinet pot fi obţinute de către medic într-o singură vizită, dar nu vor avea o garanţie extinsă pe termen lung şi nici o estetică deosebită.

Tocmai de aceea, este indicat să evaluăm valoarea timpului și raportat la calitatea dată de estetică, durabilitate, confort și siguranță pe termen lung.

Calitate vs. rapiditate

Cu ajutorul tehnologiei CAD – CAM de laborator, sub coordonarea unei echipe de specialiști ceramiști sunt realizate restaurări protetice prin frezare, modelate pe computer și desăvârșite cu ajutorul tehnicianului dentar, atent la detaliile calitative.

O lucrare protetică realizată într-un laborator CAD-CAM de ultimă generație asigură un rezultat de care pacientul se poate bucura cel puțin 10-20 de ani, pentru că este creată cu atenție din materiale rezistente și biocompatibile cu suportul biologic al pacientului.  

Dacă în cabinet medicul este limitat la anumite materiale și culori, în laborator, artizanul în tehnică dentară poate recrea în cele mai mici detalii duritatea și rezistența unui dinte natural.

”Nu voi alege niciodată rapiditatea execuției în detrimentul calității. Calitate, pe care laboratorul dentar ASPEN mi-o furnizează de fiecare dată.” susține dr. Cosmin Anițoiu, medic stomatolog, specialist Estetică Dentară.

Estetică vs. timp scurt (de realizare)

Un dinte reabilitat într-o oră poate fi o alegere foarte tentantă... Dar, dacă vorbim despre exigențele fiecăruia dintre noi, o lucrare protetică (fațetă, coroană, incrustație) ar trebui să aibă un înalt grad de estetică și să fie în armonie cu chipul nostru, mai degrabă decât “un zâmbet rapid”.

Conform AACD (Academia Americană de Stomatologie Cosmetică) peste 60% dintre pacienți își doresc un zâmbet ESTETIC și NATURAL... adică, bine realizat și insesizabil de către cei din jur!

Conceptul de “mirror teeth”, adică dinți noi care arată aproape identic cu cei naturali, pot fi CU SIGURANȚĂ OBȚINUȚI într-un laborator dentar digital performant. Un ceramist cu experiență acordă TIMP EXCLUSIV lucrării tale, reproducând în detaliu, pe baza unei simulări digitale și a setului de fotografii digitale cu dinții pacientului, fiecare particularitate a dintelui natural.

De aceea, pentru a da aspectul natural și armonizat cu întreaga fizionomie, o lucrare protetică (coroană, implant, fațetă dentară) are nevoie de măiestria unui tehnician dentar, care, cu atenție și migală, folosește o cheie de culori personalizată și o metodă de stratificare a ceramicii pentru a oferi profunzime și aspectul natural al lucrării, care de cele mai multe ori este confundat cu al unui dinte natural.

Însă, în cabinet, pacientul nu are posibilitatea de a alege culoarea dorită pentru dinții noi! Astfel, există riscul ca dintele reconstruit să aibă altă nuanță, din cauza lipsei unei palete complete de materiale ceramice de lucru.

Iar ca să ajungi la perfecțiunea naturalului ai nevoie de timp....în ore și zile, nu în minute; în liniște, nu constrâns de programarea altui pacient, așa cum se poate întâmpla în cazul unui proces de realizare a unei lucrări protetice “in office”!

Ca atare, pentru ca o lucrare protetică să aibă aspectul similar cu cel al dintelui natural, tehnicienii dentari utilizează chiar şi 20 de efecte de translucență, culori variate, luminozităţi diferite, adică 20 de straturi extrem de fine de mase ceramice, prelucrate timp de cel puţin 2 zile de lucru intens.

Experiență vs. timp scurt

Cei doi “E” din practica medicului (experiența și exercițiul) fac, de cele mai multe ori, diferența dintre eșecul și reușita unui tratament de estetică dentară. Sigur că un sistem “in office” poate părea ușor de utilizat, însă, înainte de a alege această soluție este important să ne documentăm și să solicităm câteva cazuri de reabilitare orală realizate cu ajutorul sistemului CAD-CAM de cabinet de către medicul dentist ales.

Până la urmă, atunci când vorbim despre sănătate contează să avem încrederea că specialistul căruia i-o încredințăm este cea mai bună alegere pentru noi!

Așteptări vs. rapiditate

Da! Chiar dacă pacientul alege varianta Cerec in office, o ședință obișnuită de o oră în cabinetul medicului dentist se poate extinde chiar și până la 3 ore dacă lucrarea pe care o realizează este mai amplă!

Așa că, reorganizarea programului din ziua programării este un aspect pe care pacienții ar trebui să îl ia în considerare. În plus, în situația în care zâmbetul nou diferă de așteptările acestuia, pacientul va reveni la cabinet pentru o nouă încercare!

În cazul laboratorului digital, pacientul știe de la prima vizită că va obține zâmbetul dorit în maxim 2-3 vizite! Poate că implică mai multe deplasări la cabinet, dar în același timp, pune și bazele unei relații REALE și de ÎNCREDERE cu medicul curant! Și ce poate fi mai frumos decât să participi pas cu pas, alături de medicul dentist, la crearea zâmbetului nou?

Unul vs. mai mulți

Indiferent că lucrarea protetică implică unul sau mai mulți dinți, anterior sau frontal, aceasta trebuie să își păstreze 3 calități esențiale: estetica, rezistența și funcționalitatea!

Iar în cazul în care reconstrucția dentară este mai amplă și implică îndeosebi linia surâsului (partea frontală) este important ca pacientul să aleagă corect din prima! O lucrare protetică mai amplă și vizibilă are nevoie de viziunea și îndemânarea unui specialist ceramist pentru a fi desăvârșită estetic și funcțional.

Timp scurt vs. efecte sociale

În cabinet, medicul trebuie să își concentreze întreaga atenție asupra actului medical. El se îngrijește atât de estetica zâmbetului, cat mai ales de sănătatea lui pe termen lung! Așadar, în timp ce în laborator ceramistul desăvârșește lucrarea, în cabinet, medicul rezolvă cu atenție toate afecțiunile dentare care pot afecta sănătatea generală a organismului!

În cazul sistemului Cerec, o parte din activitatea ceramistului este preluată de medic care împarte timpul între funcțional și estetic. Ceea ce poate însemna creșterea numărului de vizite la cabinetul stomatologic pentru a rezolva celelalte afecțiuni dentare.

Reține! La fel cum estetica neplăcută a dinților este, de multe ori, un inhibator social, așa poate fi și eșecul unui tratament dentar, care poate duce la neîncredere și izolare socială. 

Așadar, fie că este “zâmbet într-o oră” sau “zâmbet digital în laborator”, este important să alegem corect de prima dată! Un pacient informat este mai conștient și mai pregătit de orice schimbare și înțelege că, indiferent de alegere, este un rezultat pe care îl va purta pe chip pe termen lung!

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată
Metoda de comunicare preferată

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...