Dr. Adelin Radu

Medic specialist - PROTETICĂ DENTARĂ

Despre

Dr. Adelin Radu este medic specialist în protetică dentară și  Asistent Universitar la Catedra „Tehnologia Protezelor Dentare” a Universității de Medicină și Farmacie „CAROL DAVILA”, București. Pasiunea pentru acest domeniu a crescut pe măsură ce a parcurs anii de studiu și a înțeles că lumea se poate schimba zâmbet cu zâmbet. 

Regăsește provocatoare misiunea de a reda estetica, dar și funcționalitatea zâmbetului, datorită componentei subiective și emoționale pe care o implică și, respectiv, pentru că de cele mai multe ori găsirea armoniei între toate aceste detalii este o provocare care îl stimulează. Satisfacția apare atunci când „zâmbetele renasc chiar sub ochii mei” și când citește fericirea pe chipurile pacienților. 

Își petrece timpul liber citind cărți de istorie, teologie, filozofie și chiar literatură de dezvoltare personală, pentru că își dorește să înțeleagă complexitatea lumii în care trăiește. Este atras de ceea ce înseamnă arta, studiind diverse instrumente muzicale, cântând în formații și dirijând coruri. Mai mult decât atât, se implică constant în proiecte de public speaking, adoră să asculte și să spună povești, dar cea mai bună formă de relaxare este timpul petrecut cu familia.

Cursuri de specialitate la care a participat dr. Adelin RADU:

2023

  • DSD residency 1 with Dr. Christian Coachman, 26-28 oct 2023, Sevilla DSD Center, Spania
  • European Association of Ossteointegration (Junior Summer Camp), 8-11 septembrie, Lisabona, Portugalia
  • Congresul Internațional de Implantologie și Tehnici  de Augumentare, AB Dental, 1-2 septembrie 2023, București, România
  • Implanto Days Congress, 8-10 iunie, Poiana Brașov, România

2022

  • TMD and occlusion Course with Dr. Ilia Roussou, OHI-S
  • Noi tehnologii în estetica dentară, Conferința Internațională de Estetică Dentară, București, România
  • Minimal Invasive Approach in Atrophic Jaws Rehabilitation, AB Dental International Congress, București, România

2019

  • Digital Full Mouth Rehabilitation – Motion and Emotion with Dr. Florin Cofar, Timișoara, România
  • Mastering Veneer, Onlay and Crown preparation, Belograd Academy, Kiev, Ucraina

2018

  • Soft Skills in Dentistry – University of Pavia, Italia

2017

  • Prosthodontics Internship – Hadassah School of Dental Medicine, Ierusalim, Israel
  • FDI, World Dental Congress, Madrid, Spania
  • SiroLaser Blue Dentsply Sirona Workshop – Lyon, Franța
  • CBCT – Imagistic Exploration in Implantology, Prosthodontics and Endodontics - București, Romania

2021

  • Full Mouth Reconstruction, Master Level Course with Dr. Lassman, Gdansk, Polonia
  • A team approach to diagnosis and treatment Course with Dr. William Robbins, OHI-S
  • Function Evolution Course with Dr. Nazzareno Bassetti, OHI-S
  • Occlusion in the treatment of edentulous patients Course with Dr. Giacomo Fabbri, OHI-S
  • Diagnosticul și Planificarea tratamentului implanto-protetic în zona frontală, Curs Megagen, București, România
  • Congres Internațional MAS – Medicina dentară între artă și știință, București, România

2020

  • Full Mouth Rehabilitation Course with Dr. Francesco Mintrone, gIDE Dental Institute
  • Adhesive and Esthetic Dentistry – minimally invasive procedures with Dr. Scopin, gIDE Dental Institute
  • Suturing Techniques in Oral Implantology – workshop, București, România
  • Art of Esthetics - al XIV-lea Congres International de Estetică Dentară, București, România
  • Biomedical Interdisciplinary Dentistry Course with Dr. Gregor Slavicek, București, România

2016

  • Oral Health Training, Karolinska Institute, Stockholm, Suedia
  • Resin Infiltration for eradicating white spots – ICON workshop, București, România
  • Absolute Esthetics – al XIII-lea Congres Internațional de Estetică Dentară, București, România

Filosofie

Sunt pasionat de provocarea unei reabilitări orale complexe, de nevoia de a stăpâni bine partea funcțională pentru a construi partea estetică și de îmbinarea cu măiestrie dintre cele două. Cred că în spatele fiecărui zâmbet nezâmbit există potențialul unei transformări cu final fericit.

Sunt adeptul stomatologiei minim invazive, cu restaurări biomimetice, care țin cont de biologia țesuturilor și de naturalețe. Sunt convins că natura este cel mai bun profesor.

Întrebări

Ce iubești cel mai mult la profesia ta?

Poveștile zambetelor.

Cel mai în vârstă pacient pe care l-am tratat avea, la momentul tratamentului, 86 de ani. Avusese parte de-a lungul timpului de o serie de lucrări cu punți care, rând pe rând, au cedat, tot afectând câte un dinte, doi, până când efectiv, singura soluție care să îi rezolve nevoile funcționale și estetice, a fost aceea de reabilitare cu lucrare fixă pe implaturi, atât la partea superioară, cât și la cea inferioară.

Pentru prima oară după mult timp, s-a simțit încrezător să-și dezvăluie zâmbetul și credeți-mă când vă spun că îl simt, inclusiv prin telefon, de fiecare dată când, la câteva luni, domnul respectiv mă sună așa din senin să-mi mulțumească pentru ceea ce am realizat. Aceasta este cea mai frumoasă recompensă a muncii mele!

Ce te entuziasmează cel mai tare la tehnologiile digitale?

M-aș rezuma spunând atât: Digital dentistry doesn’t turn bad doctors into good doctors, but it does turn good doctors into excellent ones.

Dacă mi-aș defini munca prin prisma tehnnologiei, aș putea spune fără rezerve că tehnologia îmi permite sa practic ceea ce numim Comprehensive Digital Dentistry, adica o stomatologie holistică, bazată întotdeauna pe o planificare detaliată și care îmi permite să construiesc mereu având finalul clar în față încă de la început.

Se vorbește tot mai mult în ultima vreme despre simularea zâmbetului. Ce înseamnă acest lucru?

Simularea zâmbetului este obligatorie!

Așa cum nu poți construi o casă fără un proiect de la un arhitect, tot așa nu poți reda corect și predictibil funcția și estetica fără a pleca de la un proiect. Simularea zâmbetului este întocmai acest lucru - un proiect, o schiță a formei, dimensiunii, poziției viitorilor dinți și a relației lor cu țesuturile înconjurătoare. 

Există o vorbă care spune că nu poți trata ceea ce nu poți vedea și Digital Smile Design tocmai aceasta face - ne deschide ochii să vedem posibilitățile de tratament.  Am avut marea plăcere să învăț chiar de la cel care a conceput acest mod de lucru - Dr. Christian Coachman. În opinia mea, un vizionar, un munte de pasiune și dedicare, care efectiv, te contaminează cu spiritul lui. De la el am învățat așa: că nu există tratament estetic care să nu țină cont de frame-ul feței pacientului, motiv pentru care tot ce facem este Facially Driven Dentistry.

Pentru a ajunge la estetică, trebuie bifate și funcția, și sănătatea țesuturilor înconjurătoare - nu practicăm Single Tooth Dentistry, ci Comprehensive Dentistry.  Așa că „nu știu alții cum sunt”, dar în ceea ce mă privește, am îmbrățișat complet acest mod de a lucra și pot spune că rezultatele pe care le obțin sunt zâmbete pline de naturalețe si armonie. 

Care crezi că este viitorul proteticii dentare?

Studiile realizate în țările din vestul Europei și în Statele Unite arată negru pe alb că oamenii cu un zâmbet frumos și sănătos au o viață socială mai activă și mai împlinită, câștigă mai mult, sunt percepuți ca fiind mai smart, etc.

De multe ori, reabilitările protetice, fie că vorbim de coroane, fie că vorbim de fațete, sunt percepute ca fiind un moft. Însă oamenii ar trebui să conștientizeze că de cele mai multe ori, recomandările de reabilitare orală complexă sunt o decizie medicală care are un singur scop: refacerea sănătății. Aceasta este ținta mea, aceasta este chemarea mea ca medic și cred că trăim într-un moment al schimbării de paradigmă inclusiv în țara noastră.

Reabilitările estetice ne pot face să arătăm mai tineri?

Cu siguranță că da! Biologic vorbind, dinții se tocesc pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce îi face să pară mai galbeni. Smalțul, partea albă, translucentă, care acoperă dintele la exterior, se tocește și lasă dentina, partea din interior, care este galbenă, în multe locuri expusă sau mult mai vizibilă. Deci strict din punct de vedere tehnic, mergând către o culoare mai deschisă, câștigăm ani. Nu mai vorbim aici de forma dinților sau de expunerea acestora în zâmbet.

Am o pacienta cu care am dezvoltat o relație tare faină, care a dus mare muncă de lămurire cu mine, din cauză că și-a dorit neapărat niște dinți mult mai albi decât ceea ce avea și cu siguranță mult mai albi decât ce îmi închipuiam eu că i s-ar potrivi. Însă am cedat în favoarea dumneaei și acum, retrospectiv, pot să spun că aș fi regretat extrem de mult dacă reușeam să castig disputa. Pacienta in cauza, un om extrem de vesel si cu o fata luminoasa, isi poarta intr-un mod extraordinar noul zambet care o intinereste si care ascunde anii din buletin si-i arata doar pe cei din suflet.

Cum poți obține un zâmbet care arată natural?

Protocolul de lucru digital ne permite să previzualizăm întâi într-un soft formele dinților, în cazul unor reabilitări. Ulterior, împreună cu pacientul, alegem formele potrivite care să ofere naturalețe zâmbetului. Nowadays, sky is the limit!

Evident că de la poză la realitate, proiectul trebuie să treacă prin mâinile unor tehnicieni dentari iscusiți. Ca medic în echipa DENT ESTET, sunt bucuros că pot lucra cu ASPEN DIGITAL SMILE DESIGN, un laborator cu oameni extrem de talentați, empatici, cu o pregatire solidă și care au capacitatea să insufle viață în lucrările protetice pe care le fac. 

Când avem nevoie de coroane dentare sau de fațete?

Coroana dentară este indicată ori de câte ori suprafața dintelui este extrem de afectată sau dacă structura lui este compromisă, cum ar fi, de exemplu, un dinte tratat endodontic. Fațeta dentară reprezintă o restaurare minim invazivă care ne ajută să corectăm de obicei probleme legate de formă, dimensiune, culoare. Nu există una mai bună decât cealaltă pentru că fiecare se adresează unui anume tip de problemă.

Spune-ne mai multe despre activitatea ta didactică.

Activitatea mea didactică presupune interacțiunea cu studenții de anul II la disciplina „Tehnologia protezelor dentare”. Pe românește, înseamnă că vorbim despre tot ce are de-a face cu protetica și estetica dentară - de la fațete, coroane și inlay/onlay, până la punți și proteze fixe sau mobile. Încercăm să urmărim tot procesul tehnologic, de la preparația intraorală, la alegerea materialului și realizarea respectivei lucrări în laborator, până la fixarea piesei finale. Este prima materie de reabilitare care se studiază în facultate.

Care sunt activitățile tale preferate din afara cabinetului?

Aș putea să zic că sunt un om plictisitor de simplu. Activitatea mea favorită din timpul liber este să petrec cât mai mult timp pot cu familia. Dincolo de aceasta, îmi place să cânt, să scriu și să citesc. Mă pasionează tot ce ține de cum funcționează mintea și de oameni.