Dr. Ioana Barbu

Medic Specialist – PROTETICĂ DENTARĂ

Despre

Medic cu specializarea Protetică Dentară în clinica KrondentT-DENT ESTET din 2018, dr. Ioana Barbu este definiția pozitivității și a voiei bune. Practicarea cu atâta dedicare a  meseriei de stomatolog a doctorului de familie, a determinat-o să urmeze același drum și să evolueze în acest domeniu. Aseamănă protetica dentară cu jocurile puzzle de care este pasionată și a ales să se specializeze pe această ramură a stomatologiei pentru că, în mod evident, îi place să creeze un întreg estetic și perfect funcțional, dar și pentru satisfacția și energia pe care i le oferă bucuria pacientului de a vedea succesul planului de tratament. Dr. Ioana Barbu practică în timpul liber Crossfit, Kickboxing și tenis de câmp, acestea fiind sporturile cu ajutorul cărora reușește să își mențină un stil de viață activ. De asemenea, pasionată de frumos și foarte creativă, colecționează produse de machiaj și exersează tehnici noi pe prietenele ei.

Studii universitare

„Misiunea noastră ca medici stomatologi este sa menținem sănătatea țesuturilor dentare. Prin țesuturi mă refer nu doar la dinți, dar și la gingii, oase și articulația temporomandibulară, care este foarte importantă în ecuația sănătății orale. În primul rând, în calitate de profesioniști în medicină dentară, trebuie să avem cunoștințele necesare să facem acest lucru și apoi să aplicăm acest deziderat, să avem știința de a transmite ceea ce gândim și să o punem în practică.”

Întrebări

Definiția unui zâmbet perfect este…

Un zâmbet perfect este un zâmbet sănătos, natural și încrezător, care să se integreze perfect în armonie cu fizionomia fiecărui pacient în parte, care vorbește de la sine.

Cum ai ales protetica dentară?

Pasionată de puzzle încă de mică am ales specialitatea care reușește sa pună piesele cap la cap rezultând un întreg frumos și mai ales funcțional. Am știut de la început că protetica este singura specialitate pe care vreau să o aleg dintre toate specialitățile din medicină dentară. Am fost interesată mai ales de ocluzologia dentară, o mică parte din protetică, dar atât de importantă. Toate drumurile se întretaie la ocluzia dentară (adică mușcătura), și orice medic care se respectă știe că fără contacte corecte, orice tratament nu poate să aibă longevitate.

Ce aspect este cu adevărat unic în felul în care realizezi tratamentele?

Este literă de lege pentru mine că nu încep niciun tratament până nu pot vizualiza rezultatul final și etapele pe care trebuie să le parcurg pentru a-l obține. Aș putea să compar simularea unui zâmbet în curs de reabilitare cu un test drive, și anume pentru a fi convins că o mașină întrunește toate caracteristicile dorite, atât cele estetice, cât și cele funcționale, trebuie să o conduci mai întâi. Același lucru și în obținerea unui zâmbet care să dureze în timp, dar să ne și placă.

Care este primul lucru pe care-l urmărești într-un tratament protetic?

Articulația temporo-mandibulară, mușchii și dinții - triada definitorie pentru o reabilitare de succes, care asigură un tratament complet. Trebuie să fim siguri de la început că pornim călătoria de reabilitare cu țesuturi sănătoase și într-o situație extrem de stabilă, de aceea dacă observăm ceva, oricât de mic, în neregulă într-una sau mai multe dintre aspectele amintite, atunci primul pas trebuie să adreseze diagnosticarea și tratarea acelui aspect.

Ne poți relata o reacție memorabilă a unui pacient?

Este chiar reacția unei paciente, medic la rândul său, care mi-a spus la sfârșitul călătoriei de reabilitare orală complexă și completă că trebuie să reînvețe să zâmbească, datorită mie.

Care este un lucru de care nu te-ai putea lipsi?

Nu ar fi un lucru, ci cu mult mai mult de atât - nu aș putea sa îmi exercit profesia de protetician fără echipa care sa mă ajute să duc la final cu succes tratamentele cele mai complexe.

Ce este special la echipa din care faci parte?

Compatibilitatea și dorinta comună de a oferi cele mai bune tratamente pacienților noștri - astfel am ajuns la concluzia că doar prin interdisciplinaritate putem oferi un diagnostic complet pentru a trata cât mai corect. Acest lucru înseamna că ne folosim de tot ceea ce avem la dispozitie pentru a obține siguranță și predictibilitate în tratamentele pe care le oferim. De asemenea, comunicarea este un aspect esențial în colaborare, pentru a oferi cel mai bun și complet plan de tratament. Astfel, dacă fiecare dintre membrii echipei își oferă întreaga viziune și experiență, atunci ne vom bucura mai mult să lucrăm sub mult mai puțin stres. Totuși, să nu uităm că profesia pe care o practicăm zi de zi este una dintre cele mai stresante.

Există o inovație care te încântă cel mai tare?

Orice ține de tehnologia digitală care face invizibilul să fie mai vizibil și mai aproape de un diagnostic cât mai corect, este complet îmbrățișat de către mine.

Ce ai vrea ca fiecare pacient să știe?

Că încerc de fiecare dată să mă identific în postura în care ei sunt în momentele în care îmi cer ajutorul și că întotdeauna le propun ca variante de tratament exact ceea ce mi-aș propune mie sau celei mai apropiate persoane mie.

Cum îți petreci timpul liber?

Tonusul îl mențin ridicat cu ajutorul acitivității fizice (Interval Functional Training sau tenis de câmp) și sunt pasionată de frumos, colecționez produse de machiaj și exersez tehnici noi, atât pe mine, cât și pe persoanele apropiate mie.