Medic Specialist – ORTODONȚIE ȘI ORTOPEDIE DENTO-FACIALĂ
Dr. Marius Ion este medic specialist în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială în cadrul clinicilor DENT ESTET din Brașov, Sibiu și Ploiești. A urmat programul de rezidențiat al Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie „Emil Palade” din Târgu Mureș pentru că, așa cum ne-a povestit, îi place să vadă totul aliniat și perfect simetric.
Și-a îndreptat atenția spre stomatologie fiind atras de estetica dentară, dar mai ales din dorința de a crea chiar el însuși zâmbete frumoase. Cea mai dificilă etapă în lucrul de zi cu zi este personalizarea soluțiilor de tratament, pentru că atât nevoile, cât și dorințele fiecărui pacient sunt diferite. Zâmbetele și bucuria de la finalul intervențiilor sunt motivele principale de fericire pentru medicul nostru și ceea ce îl motivează zi de zi să continue dezvoltarea sa profesională.
Îi place să călătorească împreună cu soția sa, să se bucure de ceea ce le oferă locurile pe care le vizitează. Fuge de cotidian în munte, acolo unde plimbările cu ATV-ul îi testează limitele, iubește sportul și este adeptul unui stil de viață sănătos. Face mișcare cât de des poate, pentru că își preia energia pozitivă din astfel de activități.
„Ortodonția este în strânsă legătură cu matematica, deoarece un medic ortodont nu se rezumă doar la dinți și poziția acestora, ci la întregul complex facial (dentar și osos), realizând măsurători individualizate pentru fiecare caz în parte. Gândirea în perspectivă și planificarea tratamentului încă de la momentul când pacientul se așează în scaun - aceasta înseamnă pentru mine să fii medic ortodont cu viziune.
De multe ori întâlnim probleme dentare care au fost amânate ani de zile, mergând pe premiza „lasă că merge și așa”. Dar orice afecțiune netratată are și urmări, care pot duce până la pierderea dinților, astfel că este „mai bine mai târziu, decât niciodată”. În orice moment este bine să venim și să cerem sfatul unui medic ortodont pentru tratarea anomaliilor dentare.”
Cum definești un rezultat de succes în ortodonție?
Un rezultat de succes în ortodonție este reprezentat de obținerea unor relații stabile și echilibrate în toate cele trei sensuri de deplasare ale dinților - transversal, sagital și vertical, care marchează tratamentul ortodontic și concordanțe cu funcționalitatea articulației temporo-mandibulare.
Succesul tratamentului nu poate fi atins dacă nu ar exista și o legătură cât mai strânsă medic-pacient. Astfel, rezultatele nu întârzie să apară, iar efectele pe termen lung sunt văzute și sesizate de către pacienți, care devin alți oameni după un tratament ortodontic, le crește atât stima de sine, cât și încrederea în propria persoană.
La ce să mă aștept de la o consultație de specialitate în ortodonție?
O consultație în ortodonție începe cu scanarea arcadelor dentare cu ajutorul scanerului intraoral, efectuarea de fotografii de diagnostic și radiografii: OPG și teleradiografie, urmată de realizarea planului de tratament.
În cazurile complexe, unde anomaliile dentare vin și cu afectarea articulațiilor temporo-mandibulare, folosim tehnologia digitală, respectiv scanarea Modjaw 4D pentru a putea realiza o evaluare funcțională a mișcărilor mandibulare, dar și depistarea principalului factor care a contribuit la apariția anomaliilor existente.
Care ar fi o tehnologie din clinică de care nu te-ai putea lipsi?
Scanerul intraoral și Modjaw 4D. Sunt indispensabile în ortodonția modernă, deoarece în cazul alignerelor, odată scanată, informația se va încărca către firma producătoare de alignere. Producția alignerelor ortodontice se face în afara țării și astfel scanarea respectivă, în comparație cu o amprentă clasică cu alginat a arcadelor dentare, care ar ajunge foarte greu și probabil inutilizabilă la fabrica de producție, se trimite în câteva minute, totul fiind digital. Nu se pierde nicio informație, totul este fidel și perfect reprodus și foarte rapid de transferat.
Care este cea mai memorabilă reacție pe care ai primit-o de la un pacient?
„Sunteți singurul medic stomatolog la care am stat cel mai puțin pe scaun și nu am simțit nicio durere”, mi-a spus un pacient care avea în jur de 35 ani. M-a făcut să mă simt mândru că am reușit să îi câștig încrederea și că a fost mulțumit de cum a decurs tratamentul pe care l-am realizat.
Ce aspect al ortodonției digitale te pasionează cel mai mult?
Ortodonția digitală vine cu sisteme din ce în ce mai eficiente și mai inovatoare în ceea ce privește îndreptarea dinților. Introducerea alignerelor ortodontice de tip ClearCorrect® by Straumann Group, Spark® sau Invisalign® în ortodonție aduce un plus în tratamentul ortodontic, putând fi vizualizată evoluția tratamentului de la început până la final și ne ajută să alegem tratamentul ideal pentru fiecare caz în parte.
Confortul pacientului este mult mai ridicat în comparație cu aparatele fixe, unde retenția pe suprafața acestora este destul de mare, la care se adaugă leziunile create la nivelul obrajilor la pacienții mai sensibili.
Care este cel mai mare mit despre ortodonție?
Că la vârste mai înaintate nu se mai poate pune aparat dentar, tratamentul fiind ineficient sau inutil. Tratamentele cu aparate dentare sunt eficiente la orice vârstă, și da, este drept că la adulți evoluția tratamentului este mai lentă din cauza densității osoase mai mari decât la copii, dar important este că funcționează și se poate aplica.
Beneficiile pe termen lung sunt reprezentate de o viață cât mai lungă a dinților naturali pe arcadă și evitarea altor probleme dentare care ar putea duce chiar la pierderea prematură a dinților. Le explic pacienților că beneficiile tratamentelor ortodontice la adulți depășesc cu mult eforturile depuse.
Cum colaborezi cu alte discipline sau alți colegi pentru planurile de tratament complexe?
În cazurile complexe, planul de tratament este prezentat la ședința unde avem o discuție comună cu toate disciplinele și stabilim varianta optimă de tratament.
Ortodonția este adesea o etapă premergătoare în cazurile mai complexe pentru o intervenție chirurgicală. În cazul pacienților cu mușcătură inversă (dinți de jos în fața celor de sus), chirurgia ortognată este varianta cea mai optimă de tratament. Pacientul va deveni un alt om, atât din punct de vedere estetic, fizionomia suferind o modificare majoră, dar și funcțională.
Situația este inversată în cazul pacienților cu afectare parodontală, când pentru a începe etapa ortodontică am nevoie de acordul și colaborarea medicului specialist parodontolog. În aceste cazuri, deplasările se fac lent cu forțe ușoare și pacientul este monitorizat permanent de colegul parodontolog.
Care sunt hobby-urile tale?
Îmi place să călătoresc, îmi place sportul și stilul de viață sănătos. Îmi place să mă plimb cu ATV-ul și îmi plac activitățile extreme care stimulează secreția de adrenalină.