Medic specialist în ORTODONȚIE ȘI ORTOPEDIE DENTO-FACIALĂ
Dr. Valeria Ștefănescu a absolvit cursurile Facultăţii de Medicină Dentară, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din București.
Atunci când a ales stomatologia, obiectivul său principial a fost și este în continuare acela de a reda sănătatea și estetica zâmbetelor oamenilor. Ortodonția conturează foarte bine această dorință, iar complexitatea fiecărui caz reprezintă o provocare pe care, cu multă determinare, o depășește întotdeauna și are satisfacția de a-și vedea pacienții fericiți după fiecare vizită.
Pe dr. Valeria Ștefănescu o caracterizează seriozitatea, organizarea și perseverența, iar motivația de a-și depăși limitele constant a determinat-o să participe în ultimii ani la mai multe programe și cursuri de dezvoltare profesională.
Timpul liber îl dedică familiei sale și activităților în aer liber care o ajută să se relaxeze și să se detașeze de viața cotidiană.
În ceea e privește ortodonția, cred într-o abordare conservatoare și asemeni unui artist, am o viziune de ansamblu asupra a ceea ce va arăta plăcut din punct de vedere estetic atunci când vine vorba de forma și poziția dinților. Ceea ce iubesc cel mai mult la profesia mea este că am oportunitatea de a face viața cuiva mai bună, prin a-i oferi un zâmbet sănătos și liber, și de a-l face să se simtă bine cu sine și mai încrezător.
De ce ai ales să studiezi medicina dentară?
Pot spune ca ea m-a ales pe mine sau, mai mult, că a fost aleasă pentru mine. Având mai multe opțiuni în minte, profesoara mea de limba franceză, cu care am făcut meditații începând din clasa a treia, mi-a spus la un moment dat că sigur mie mi s-ar potrivi medicina dentară. Atunci am început să cochetez cu acest gând. Aveam un stomatolog la care mergeam de mulți ani, am început treptat să fiu mai interesată și atentă când mergeam la controale și am observat că îmi plac atmosfera din cabinet și rezultatele pe care le oferi pacienților. De aici a început totul.
Dar specializarea în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială?
Aici a fost mult mai simplu. În facultate, am trecut prin toate specializările și Ortodonția a fost de departe cea care mi-a starnit cel mai mult interesul, pentru ca este o specializare care implica multă planificare și organizare. De asemenea, rezultatele spectaculoase pe care le poți atinge au atât implicații estetice, dar și sociale. Când vezi un pacient a cărui stimă de sine crește atunci când zâmbește, care pare că prinde aripi și că poate își poate atinge orice scop în viață, atunci vine și satisfacția ta ca medic.
Care este cel mai important lucru atunci când vine vorba de un zâmbet sănătos?
Să fie zâmbetul pe care nu mai vrei să îl ascunzi, pe care vrei să îl arăți tuturor.
Când a început călătoria ta alături de DENT ESTET?
În urmă cu patru ani și jumătate, la scurt timp după ce am terminat facultatea.
Există vreun curs sau un moment care ți-a marcat dezvoltarea profesională?
Da, este cursul FACE, un curs modular întins pe o perioadă de aproape doi ani, care m-a făcut să văd ortodonția ca pe o specializare mult mai complexă. Tematica pornește de la analiza detaliată a esteticii dentare și faciale a pacientului și pune la fel de mult accent pe ocluzie, pe mușcătura pacienților, aceasta fiind cea care asigură sănătatea dinților. Chiar este un curs care pot spune că mi-a schimbat întreaga viziune asupra diagnosticului pus pacienților și implicit, asupra soluțiilor de tratament.
Ce le-ai spune pacienților adulți care, din diverse motive, amână să apeleze la un tratament ortodontic?
Consider că sunt două lucruri foarte importante pe care pacienții trebuie să le știe: tratamentul ortodontic nu are vârstă și indiferent la ce vârstă este realizat, poate prelungi durata de viață a dinților pe arcadă.
De ce orice copil ar trebui să meargă la un consult ortodontic?
Pentru că în perioada creșterii, cu un diagnostic adecvat, poate fi prevenită instalarea unor anomalii. Deci avem un scop profilactic. De asemenea, daca e vorba de tratament, tratamentul la copii are marele avantaj al creșterii pacientului, care ne ajută să dirijăm atât creșterea dinților, cât și creșterea osoasă într-o direcție favorabilă.
Tratamentul ortodontic între șapte și zece ani poate corecta complet anumite anomalii și poate ușura și scurta tratamentul din perioada adolescenței.
Cum arată stomatologia viitorului în ortodonție?
În ortodonție, ca și în alte specializări, viitorul este digital: pornind de la amprentă, la diagnostic și planificarea planului de tratament, până la realizarea aparatelor dentare.
Ai un mentor sau o persoană care te inspiră? De ce?
Mentorii din momentul acesta sunt lectorii pe care îi am la cursul FACE: Dr. Renato Cocconi, Dr. Domingo Martin și Dr. Alberto Canabez. Ei sunt cei care mi-au deschis orizonturile.
Dar un MOTTO preferat?
„Un zâmbet sănătos îi permite unei persoane să își atingă potențialul maxim în viață.”
Ce iubești cel mai mult la profesia ta?
Că fiecare pacient e diferit și, practic, e o nouă provocare.
Alege 3 cuvinte care te-ar descrie cel mai bine.
Organizată, perseverentă, serioasă.
Cum te-ar caracteriza pacienții tăi?
Să îi întrebăm pe ei. Pot spune cum consider că sunt eu pentru pacienții mei: răbdătoare și dornică să îi fac să înțeleagă diagnosticul, obiectivele tratamentului și scopul fiecarui aparat în parte.
Care este cea mai mare satisfacție în ocupația ta?
Satisfacția pacientului de la finalul tratamentului, când punem în paralel situația inițială cu cea finală și faptul că știu că am făcut niște schimbări în bine, atât de ordin estetic, cât și funcțional.
Care este promisiunea ta pentru pacienți?
În ședința planului de tratament, cea în care eu și pacientul ne stabilim obiectivele comune, discutăm atât despre parcurs, cât și despre rezultat, iar ceea ce le spun mereu pacienților este faptul că voi ține cont de toate dorințele, în condițiile în care îndeplinirea acestora stă în mâinile mele. De asemenea, pacienții mei știu că, deși uneori parcursul poate părea greu și de lungă durată, rezultatele vor merita pe deplin.
Cine este Valeria Ștefănescu atunci când nu se ocupă de alinierea zâmbetelor?
Mama unui băiețel de doi ani și sotie, pasionată de citit și de plimbări cu bicicleta.