Medic Primar – STOMATOLOGIE GENERALĂ
Medic Specialist – CHIRURGIE DENTO-ALVEOLARĂ
Atestat IMPLANTOLOGIE
Atestat PARODONTOLOGIE
Dr. Codruța Ciurescu, absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, este medic specialist chirurgie dentoalveolară și medic primar medicina dentară. Pregătirea în implantologie și parodontologie a definitivat-o la Universitatea Paul Sabatier, Toulouse.
Dr. Codruța Ciurescu este unul dintre primii medici stomatologi din România specializați în stomatologia laser, Master In Science la Universitatea RWTH din Aachen, Germania, iar în prezent este membru AALZ (departamentul educațional postuniversitar al departamentului de stomatogie laser al RWTH) speaker și trainer în utilizarea laserilor în medicina dentară și ambasador ISLD pentru România. Este în continuare implicată activ în proiecte de cercetare clinică și activitate științifică și membru al Advisory Board al revistei Lasers in Dental Science.
Este medic coordonator al echipei de medici DENT ESTET - KronDent.
Pentru dr. Codruța Ciurescu, cele mai mari satisfacții profesionale vin din rezolvarea cazurilor dificile. În medicina dentară, pregătirea solidă, multidisciplinaritatea și creativitatea i-au oferit posibilitatea să rezolve situații clinice foarte dificile și să aducă zâmbetul pe fața multor pacienți.
Îi place să lucreze în echipa și vede chirurgia dentară ca pe o continuă și adorabilă provocare.
Fiind un domeniu în continuă dezvoltare, timpul liber îl alocă studiului individual, congreselor, conferințelor și cursurilor, astfel încât să poată oferi pacienților săi cele mai bune tratamente.
Timpul personal îl dedică copiilor și sporturilor în aer liber fiind o mare iubitoare a sporturilor de apă.
„Cred că sunt o persoană avangardistă și îmi place să fiu informată constant. Sunt la curent cu tot ce este nou, urmăresc literatura de specialitate în permanență. Acest obicei m-a ținut conectată la tendințele în care evoluează chirurgia orodentară, parodontologia și stomatologia laser.
Îmi place să lucrez într-o echipă multidisciplinară de medici implicați și pasionați de evoluția stomatologiei și consider că cele mai performante tratamente pot fi realizate doar atunci când putem avea o viziune completă asupra unui caz, luând în considerare perspectiva mai multor specialități.”
Încă din primul an de facutate am înțeles că nu este suficient să memorez și să reproduc cursurile predate ca sa fiu un medic bun. În spatele performanțelor se află mult studiu individual.
Pe toată perioada facultății—o perioadă minunată, studenția în Cluj-Napoca, mai ales la medicină sau stomatologie, în acea perioadă, era o combinație miraculoasă de studiu, prietenie, distracție, dezvoltare, solidaritate și din nou studiu. Mi-am completat pregătirea profesională în regim de mentorat. A fost o perioadă extrem de formativă, în care am acumulat multe cunoștințe practice în special în chirurgie orodentară.
Ulterior, am decis să-mi completez studiile în implantologie și parodontologie în Germania și Austria, ca să pot oferi pacienților mei cele mai bune tratamente.
Cu laserii m-am împrietenit mai târziu. Citisem deja destul de mult despre ele și știam că viitorul meu va fi în acest domeniu.
Cele mai mari satisfacții profesionale le am azi din tratamentele laser: tratamentul laser al afecțiunilor parodontale cred că sunt un progres extraordinar pentru pacient. Tratamentul este mult mai delicat, mai puțin traumatizant și rezultatele sunt cu mult mai bune. În chirurgie orală de asemenea îl folosesc cu rezultate extrem de bune atât pentru os cât și pentru țesuturi moi. Și nu numai. Sunt aparate extrem de versatile care pot fi utile pentru un număr foarte mare de tratamente.
În 2017, după încheierea masteratului ștințific la universitatea RWTH și Aachen, Germania, am fost invitată să țin cursuri și conferințe pe această temă.
Cred că laserele fac parte din „terapiile viitorului” și că va fi un domeniu care se va dezvolta foarte mult.
Pacienții de azi își doresc tratamente cât mai puțin traumatizante, nedureroase și recuperare rapidă, care să nu le întrerupă prea mult ritmul alert de viață, dar în același timp materiale cât mai biologice, care sa îi expună cât mai puțin la molecule chimice de sinteză.
Cred că viitorul în stomatologie înseamnă tot mai multă tehnologie, decizii medicale care nu sunt întotdeauna ușoare dar și foarte multă empatie pentru pacienți. Medicina dentară a evoluat și s-a ramificat astfel încât tratamentele complexe sunt în prezent realizate de echipe multidisciplinare de medici având diferite specialități.
Ceea ce pot să promit este că vor primi întotdeauna tratamentul cel mai bun și mai potrivit pentru sănătatea lor dentară.
Cei mai mulți îmi spun că apreciază onestitatea, empatia și siguranța cu care fac un tratament. Siguranța vine din pregătire și experiență. Onestitatea și empatia în profesia de medic, cred că sunt cele care definesc latura umană. Componenta „tehnică” în profesia medicală vine din învățare, pregătire constantă, exercițiu și experiență, în timp ce componenta „umană” în profesia medicală vine din empatie și onestitate. Cred că este nevoie de amandouă în doze maxime pentru a fi un medic bun.
Să aibă încredere în medicul sau echipa medicală aleasă. Să nu își facă proiecte personale de tratament pe care să le ofere medicului spre executare. Pregătirea și experiența medicală, dacă sunt concurate de internet sau voința personală a unui om care „știe ce-i mai bine pentru el” nu pot aduce un tratament mai bun.
Doi copii minunați. Și faptul că oamenii pe care i-am tratat ieri, acum 10 ani sau acum 22 de ani îmi zâmbesc când mă văd pe stradă și pot să văd aprecierea în ochii lor.
Bună parte din timpul meu liber este în continuare alocat studiului, conferințelor, activității de cercetare și universitare în care sunt ancorată. În afară de asta, familia și prietenii sunt cei care îmi încarcă bateriile. De asemenea, îmi găsesc starea de bine prin sport și călătorii.