Efectele funcționale și emoționale ale dinților lipsă
Lipsa unuia sau a mai multor dinți are un impact deosebit asupra calității vieții, afectând atât funcționalitatea și estetica zâmbetului, cât și sănătatea fizică și mentală.
Implantul dentar schimbă modul în care trăim: conceput ca structură de bază pentru a înlocui un dinte lipsă, care odată protezat cu coroana dentară definitivă arată, are aspectul și funcționează ca un dinte natural.

După tratamentul cu implant dentar, pacientul își recapătă funcția masticatorie și își redobândește armonia feței și estetica zâmbetului.
Ce este implantul dentar?
Tratamentul cu implant dentar reprezintă cea mai modernă metodă de înlocuire a dinților lipsă sau care se află într-un stadiu avansat de deteriorare și nu mai pot fi salvați.
Păstrarea integrității pe termen lung și faptul că preia toate funcțiile și caracteristicile unui dinte natural, fac din implantul dentar soluția cea mai recomandată de către medicii dentiști din întreaga lume.
La nivel mondial, rata de succes a implantului dentar depășește 98% fapt ce îl poate transforma într-o soluție de tratament pe viață. (Conform US National Library of Medicine National Institutes of Health)

În țara noastră, 7 din 10 români au cel puțin un dinte lipsă, iar 93% dintre pacienții care au beneficiat deja de înlocuirea dinților cu implant dentar sunt satisfăcuți de alegerea făcută (conform studiul efectuat de DENT ESTET cu suportul agenției de cercetare de piață 360insights).

“Implanturile dentare ceramice, soluții premium și de ultimă generație în implantologie, reprezintă fuziunea ideală între estetică și biocompatibilitate, adaptându-se în mod natural la materialul biologic al pacientului!”
Beneficiile unui implant dentar
Îmbunătățește sănătatea dentară și generală
- Tratamentul cu implant dentar previne accentuarea resorbției osoase. Atrofierea naturală a osului alveolar începe în momentul în care s-a pierdut dintele, și dacă nu se acționează imediat, aceasta determină complicații care pot duce până la pierderea dinților vecini. Statistic, volumul osos scade cu 50% în primii 3 ani de la extracția dentară ceea ce face ca intervențiile după această perioadă să devină mai complexe.
- Implanturile dentare arată și funcționează ca dinții naturali. Odată inserate, acestea se osteointegrează pentru a preveni pierderea de masă osoasă și pentru a menține armonia feței și sănătatea țesuturilor moi (gingiile)
- Tratamentul cu implantul dentar îmbunătățește sănătatea generală a organismului. Cu dinți puternici și funcționali, pacienții pot reveni la o alimentație normală și sănătoasă.
Reprezintă o soluție de încredere
- Implanturile dentare se osteointegrează în 1-3 luni de la intervenție, astfel încât devin corp comun cu osul, neexistând riscul să se mobilizeze.
- Cu o îngrijire orală adecvată, implanturile dentare pot rezista toată viața, fiind, astfel, cea mai bună investiție atunci când vorbim despre înlocuirea unui dinte lipsă.
- Rata de succes a tratamentului cu implant dentar este de peste 98%, conform studiilor internaționale – nivel care depinde de calitatea implantului dentar și de complexitatea cazului.
Redă încrederea zâmbetului
-
Lucrarea completă formată din implant dentar și protezare finală are efect de facelifting: corectează asimetriile feței și redă chipului un aspect armonios și întinerit (în special în cazul pacienților cu multiple edentații dentare, al căror contur facial avea un aspect îmbătrânit).
-
Crește nivelul încrederii de sine și ajută la menținerea unei stări optime de sănătate orală.
-
Implanturile tale dentare sunt unice. Fiecare dinte nou (coroana permanentă) este personalizat în culoarea, forma și dimensiunea asemănătoare dinților naturali pentru a reda zâmbetului aspectul natural.

„Alegem implantul Nobel pentru calitatea lui premium, dar și pentru beneficiile pe care le oferă în soluțiile de tratament unitare sau în cazul sistemului All-on-4. Implantul dentar Nobel Biocare oferă mai mult decât un zâmbet, este, practic, o șansă la o nouă viață pentru pacient. Este o alegere care oferă siguranță și validare internațională prin studii științifice publicate în jurnale acreditate.”
Implantul dentar vs. alte metode de tratament
De la lansarea sa în 1952 și până în prezent, implantul dentar a fost perfectat astfel încât a devenit alegerea primară a specialiștilor pentru înlocuirea dinților lipsă.
Pe lângă tratamentul cu implant dentar, există și soluții temporare de tratament, mai puțin costisitoare, dar cu implicații nedorite asupra sănătății dentare pe termen lung:
- Puntea dentară este soluția tradițională care presupune înlocuirea dintelui lipsă cu o lucrare dentară care se susține pe dinții vecini. Lucrarea protetică formată din cele 3 coroane presupune șlefuirea celor 2 dinți sănătoși pe care este fixată.
- Proteza dentară mobilizabilă este o lucrare protetică mobilă care se sprijină pe gingii pentru suplinirea dinţilor lipsă. Aceasta poate fi realizată pentru întreaga arcadă sau parțial, pentru câțiva dinți.
Aceasta accentuează resorbția osoasă, iar ulterior o intervenție cu implanturi dentare devine un caz complex.
Iată mai jos un tabel comparativ cu cele 3 tipuri de tratamente pentru dinții lipsă:
Când este recomandat tratamentul cu implant dentar?
Dacă ai pierdut cel puțin un dinte sau ai un dinte care nu mai poate fi salvat printr-un alt tratament dentar conservativ, prima recomandare a medicului dentist va fi tratamentul cu implant dentar.
Este foarte important să iei decizia la timp pentru a preveni pierderea de os, deplasarea dinților, și alte efecte negative care îți pot influența sănătatea dentară, aspectul facial și chiar calitatea vieții.


Implanturi dentare pentru toată gura
Pacienții care au nevoie să înlocuiască o arcadă sau ambele arcade dentare cu un nou set de dinți pot opta pentru sisteme de protezare fixă, în urma cărora pacientul poate beneficia de lucrări provizorii în 24 de ore.

Implant dentar multiplu
În multe dintre situații, pacientului îi lipsesc mai mulți dinți, sau îi poate pierde ca urmare a gradului avansat de deteriorare, dar gingiile și țesuturile moi rămân sănătoase. Pentru a menține integritatea dinților vecini, medicul implantolog recurge la o soluție de tratament cu implanturi multiple.

Implant dentar individual
În cazul pierderii unui singur dinte din cauza unei carii avansate, a unui accident sau afecțiunii parodontale, acel dinte poate fi înlocuit cu un implant dentar care arată și se simte ca un dinte natural.

„Cu un design modern, implantul Bredent are o excelentă stabilitate primară, fapt care îl face extrem de potrivit atât în cazurile în care trebuie înlocuit un singur dinte, cât și în cazurile complexe de reabilitare a unei arcade edentate.Este o soluție fiabilă și sigură pentru implantare și restaurare imediată, astfel încât masticația să se poată relua într-o singură zi.”
Recuperare și recomandări după implant dentar
Pentru majoritatea pacientilor cu interventii simple uni sau bidentare disconfortul post operator este minim. Acești pacienți trebuie să respecte recomandările medicului pentru a preveni eventuale complicații.
În cazul intervențiilor mai complexe, pacienții pot simți un disconfort local, gingiile se vor inflama, pot apărea echimoze, edemul și sângerări minore.
Medicul va recomanda medicamente pentru ameliorarea durerii și calmarea inflamațiilor locale și tratament cu antibiotice.

Pentru a evita posibile complicații, pacientul trebuie să țină cont de următoarele indicații ale medicului stomatolog:
- După intervenție se ține o compresă rece pe obraz pentru a reduce inflamarea.
- Se respectă medicația recomandată de medic.
- Nu se atinge cu limba zona operată pentru a evita apariția inflamațiilor. Sensibilitatea va scădea treptat, pe toată perioada de recuperare.
- Periajul poate fi reluat la indicațiile medicului chiar din prima zi după intervenție pentru a preveni acumularea de placă bacteriană, însă este recomandat să se foloseasca o periuță cu peri moi pentru zona operată și în niciun caz periuța electrică.
- Se evită consumul de alimente sau băuturi fierbinți până când va trece efectul anesteziei și evită consumul de cafea sau alcool în primele șapte zile după operație, deoarece poate crește riscul de apariție a hemoragiei.
- Nu este recomandat să se consume alimente făinoase, deoarece se lipesc de gingie și pot provoca inflamații. În schimb, pot fi consumate alimente moi până când sunt îndepărtate firele de sutură.
- Se evită fumatul, deoarece poate duce la apariția unor complicații serioase și la eșecul tratamentului.
- Sunt obligatorii vizitele regulate pentru controlul periodic, așa cum sunt stabilite de către medicul stomatolog.
Implantul dentar - contraindicații și riscuri
Implantul dentar nu este recomandat persoanelor cu diabet necontrolat, afecțiuni ale oaselor sau afecțiuni oncologice.
Există totuși cazuri în care un pacient cu diabet poate face implant dentar dacă glicemia este ținută sub control și pacientul are o dietă controlată.
În ceea ce privește vârsta, implantul dentar poate fi făcut doar după ce s-a încheiat creșterea osoasă, adică după perioada adolescenței.
Factori de risc care influențează negativ succesul tratamentului cu implant dentar:
- Supraîncărcarea protetică
- Infecții ale zonei recent operate
- Deteriorarea nervului, vaselor de sânge sau a sinusurilor
- Nerespectarea indicațiilor post-intervenție
Simptome de pierdere a implantului dentar
Apar la doar 2% din cazuri la nivel mondial
- Durere acută și disconfort
- Inflamarea gingiilor
- Mobilitatea dinților pe implant
- Dificultate la masticație
- Mobilitatea implantului
- Retracția gingivală
- Secreție purulentă
Ce cuprinde prețul implantului dentar
Costul implantului dentar – o investiție pentru toată viața
Implantul dentar este varianta cea mai apropiată, funcțional și estetic, de dinții tăi naturali.
Este soluția care îți redă bucuria de a-ți relua viața în mod normal, fără eforturi și restricții.
Atunci când iei decizia de a face un implant dentar ar trebui să iei în considerare mai mulți factori:
- Realizarea tuturor investigațiilor necesare (tomografie computerizată CBCT, analize de sânge etc.) pe baza cărora medicul realizează un plan de tratament corect, fără costuri suplimentare apărute pe parcurs
- Numărul de implanturi necesare și tipul de implant dentar ales (acesta poate fi premium sau standard, single sau sistem de protezare fixă)
- Experiența și pregătirea profesională a medicului implantolog, dar și a echipei medicale care se ocupă de cazul tău
- Tehnologiile utilizate – există numeroase opțiuni de tratament care ajută la vindecarea mai rapidă a zonei asupra căreia s-a intervenit, sau care reduc durata tratamentului.
Atunci când compari diferite prețuri pentru implantul dentar, ține cont de toate etapele tratamentului. Minimum pe care trebuie să-l ai în vedere este prețul șurubului, al bontului, al coroanei dentare cât și al biomaterialelor, acolo unde este cazul.
La DENT ESTET principiile pe care le aplicăm atunci când comunicăm tarifele tratamentelor sunt:
Evaluare interdisciplinară a cazului:
plan de tratament realizat de o echipă interdisciplinară de medici, astfel încât ne asigurăm că pacientul primește tratamentele de care are nevoie
Asigurarea celei mai bune opțiuni pentru pacient:
tratamente și soluții de implant
Transparența:
toate costurile sunt comunicate clar, de la început
Oferirea de Beneficii suplimentare:
în care sunt incluse unele investigații în mod gratuit și un program de mentenanță gratuit timp de 2 ani
Garantarea Investiției:
La fiecare implant, DENT ESTET eliberează un Certificat de ASUMARE a CALITĂȚII
Fiecare pacient este unic, organismul nostru este unic și de aceea, un plan de tratament corect este realizat exclusiv în baza particularităților medicale dar și a asteptarilor pacientului.
- materialul biologic al pacientului
- istoricul medical și eventuale afecțiuni preexistente
- alte tratamente necesare înainte pentru asigurarea unei sănătăți dentare optime
- nevoia de proceduri corective în cazul pierderii densității masei osoase – adiție de os
- materialele din care este realizat implantul dentar
- numărul de implanturi dentare necesare
- tehnologiile utilizate pentru investigații, diagnostic și tratament
Consultă tarifele pentru fiecare tip de implant dentar

“Tehnologia All-on-4 vine ca o soluție la o provocare importantă, aceea de a reabilita oral persoanele edentate și îndeosebi pe cele fără dinți și fără os. În acest caz, recomandarea clasică era purtarea protezei dentare pentru toată viața. Astfel, după câțiva ani de cercetare am descoperit că dacă inserăm doar 4 implanturi cu o angulație specifică și într-o anumită poziție, putem crea o proteză fixă cu o rată de succes ridicată, în multe cazuri de 100%. Succesul este imens numai imaginându-vă cum este să ii spui unui pacient căruia i s-a oferit ca alternativă pe viață proteza dentară că îi poți oferi dinți ficși în aproximativ o zi și că putem face asta fără adiție osoasă și cu o rată de reușită mult mai mare decât în cazul grefei osoase. În plus, această tehnică nouă care nu necesită adiție de os are costuri reduse la jumătate față de o procedură completă standard (care include și adiție osoasă) și reprezintă un fel de miracol pentru pacienți.”