Profilaxie dentară

Profilaxia dentară, prima și cea mai importantă etapă a îngrijirii dinţilor!

Respectarea măsurilor profilactice ne ajută să salvăm timp și efort şi să eliminăm un eventual disconfort al tratamentelor stomatologice.

Menținerea unui zâmbet sănătos pe termen lung începe cu noi, de la igiena dentară zilnică la domiciliu realizată corect, până la vizitele de prevenție programate o dată la 6 luni pentru profilaxia dentară și consultul periodic de specialitate.

Importanța periajului dentar de seară

Periajul de seară este cea mai importantă procedură de igienizare personală la domiciliu ce trebuie realizată zilnică.

Tipuri de măsuri de prevenție dentare:

Profilaxia dentară personală

Adică periajul dentar regulat, dar și utilizarea unor mijloace auxiliare de igienizare precum ața dentară, apa de gură sau periutele interdentare (în cazul purtătorilor de aparate dentare, pacienților cu afectare parodontală sau cu lucrări protetice de tip punte dentară). Pe langă acestea, medicii dentiști recomandă pacienților și utilizarea dușului bucal care indeparteaza resturile de mancare din spatiile interdentare si subgingivale. Nu trebuie neglijată nici o alimentaţie sănătoasă.

Igienizarea orală zilnică de acasă realizată corect, de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara), are rolul de a îndepărta placa bacteriană și de a menține sănătatea dinților și a gingiilor.

Importanța periajului dentar de seară

Periajul de seară este cea mai importantă procedură de igienizare personală la domiciliu ce trebuie realizată zilnică.
Este suficientă omiterea demersului într-o singură seară pentru a afecta echilibrul microbian și a favoriza apariția cariilor sau a inflamațiilor gingivale. 

Profilaxia dentară profesională

Adică detartrajul, periajul profesional și controlul stomatologic periodic – efectuate de două ori pe an.

Periajul dentar zilnic este extrem de important, dar chiar şi în cazul în care este efectuat corect şi regulat, nu este 100% eficient în a impiedica depunerile de tartru care se acumulează pe dinţi. Așadar, este necesară și intervenţia periodica de îndepărtare profesională a tartrului prin efectuarea ședințelor profesionale de profilaxie!

O ședință de profilaxie dentară profesională în clinicile DENT ESTET are o durată de aproximativ 60 de minute și cuprinde detartraj, periaj și air-flow.

De asemenea, controalele periodice la medicul dentist au rolul de a descoperi din faza incipientă orice nouă afecțiune și de a menține pe termen lung sănătatea dentară.

O bună igienă orală este importantă atât din punct de vedere estetic, cât și pentru starea generală de sănătate. O igienă dentară necorespunzătoare poate conduce la probleme medicale complexe precum afectiuni gingivale si parodontale, pierderi osoase, afectiuni cardiace, accidente vasculare, nastere prematura, progresia diabetului, etc. Vizitele regulate la medicul stomatolog previn aceste probleme și ajută la menținerea unei bune igiene dentare.

Tehnicile corecte de periaj dentar

Este important ca periajul să fie realizat de cel puțin 2 ori în fiecare zi, în special seara înainte de culcare, fără a mai consuma alimente sau lichide după, în afară de apă.

Tehnica de periaj se recomandă individualizat fiecărui pacient în funcție de starea dinților și de afecțiunile prezente la nivel dentar. Cea mai utilizată presupune aşezarea periuţei de-a lungul gingiei, în unghi de 45˚ faţă de suprafaţa verticală a dinţilor. Perii trebuie să atingă atât gingia, cât şi suprafaţa dinţilor. Se periază cu blândeţe suprafaţa exterioară a dinţilor, descriind o mişcare dinspre gingie spre dinte (de la roz la alb). Păstrând unghiul de 45˚, tehnica este aceeasi si pentru suprafaţa interioară a dinţilor realizandu-se miscari scurte şi blânde, din interior către exterior. La final, se face periajul suprafeței orizontale (ocluzale) a dinţilor, atât la maxilar, cât şi la mandibula.

Nu apăsaţi în mod excesiv sau nu utilizați cu o periuța prea dură deoarece se pot produce leziuni traumatice la nivelul dinților. Dacă aveți sângerări în timpul periajului, înseamnă că gingia este inflamată din cauza acumulării de placă. În acest caz, insistați cu periuța în acea zonă pentru a elimina placa și pentru a detensiona gingia.

Iar pentru o igienă completă, dar şi pentru o respiraţie proaspătă este recomandat să vă periaţi şi limba dinspre interior către exterior. Clătiţi de trei-patru ori după efectuarea periajului.


 

Pacienții noștri ne recomandă

Alex Negrea

Vin la DENT ESTET de mulți ani și știu cât de mult accent se pune pe calitate în clinicile lor, indiferent de tipul de intervenție, așa că alegerea a fost foarte simplă când am decis să-mi pun un implant dentar. Domnul doctor Dragoș Calangiu mi-a explicat tot procesul și mi-a oferit toate informațiile de care am avut nevoie înainte, în timpul și după intervenția chirurgicală, astfel încât procesul de vindecare a decurs ca la carte.

Citește mai multe pe același subiect

12 motive pentru profilaxia periodică

12 motive pentru profilaxia periodică

Respirația neplăcută - 6 cauze și 8 soluții pentru a elimina halitoza

Respirația neplăcută - 6 cauze și 8 soluții pentru a elimina halitoza

Gingivita – cauze, simptome, tratament și prevenire

Gingivita – cauze, simptome, tratament și prevenire