Centru de radiologie digitală

Centru integrat de radiologie digitală – ce este și cum ajută pacienții

Un centru integrat de radiologie digitală presupune integrarea tuturor metodelor și tehnologiilor de ultimă generație utilizate în diagnosticarea unei afecțuni dentare într-un singur loc, astfel încât pacientul nu se va mai deplasa pentru a efectua o investigație radiologică, iar medicul va primi în cateva minute imaginea tridimensională procesată pe computer și îi va putea oferi pacientului un diagnostic corect și o propunere de plan de tratament chiar de la prima întâlnire.

Ce este radiografia dentară digitală

Radiografia dentară digitală este extrem de utilă în diagnosticarea unei afecțiuni dentare, oferindu-i medicului o unealtă extrem de precisă în detalii și măsurători pe baza cărora medicul poate evalua cantitatea și calitatea structurii osoase, poate vedea structuri anatomice precum nervii sau sinusurile maxilare.

Pentru a realiza o radiografie dentară digitală este utilizat un aparat care emite o cantitate extrem de mică de radiații cu ajutorul cărora este captat materialul informațional (dinții, rădăcinile, așezarea lor pe arcadă, osul) și transferat imediat  în format digital pe un computer. Astfel, medicul poate observa în timp real în detaliu fiecare structură dentară osoasă și non-osoasă și poate oferi pacientului un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat.

Care sunt top beneficii ale radiografiei dentare digitale:

1.

Acuratețe în diagnosticare

2.

Eficientizarea timpului – preview și transfer imediat către computer

3.

Imagini digitale la calitate înaltă

4.

Expunere minimă la radiații

5.

Elimină costurile pentru transfer pe film ca în cazul radiografiei clasice

6.

Posibilitatea de a aplica tehnici de procesare a imaginii pentru a crește calitatea imaginii și posibilitate de zoom pe o singură suprafață dentară

7.

Posibilitatea păstrării materialului în format electronic (e-mail, computer) pe o perioadă îndelungată fără a suferi deteriorări

8.

Proces confortabil pentru pacient la preluarea imaginilor

9.

Precizie în identificarea cariilor interdentare sau a infecțiilor de la nivelul oaselor, a chisturilor, tumorilor etc.

10.

Alternativă eco-friendly prin eliminarea procesării chimice și a substanțelor care afectează mediul înconjurător

11.

Ușor transferabile în cazul unei evaluari de către mai mulți medici dentiști

Tipuri de radiografii digitale ce pot fi preluate pacientului pentru diagnosticare:

Radiografiile dentare digitale pot fi preluate intraoral și extraoral.

 

Radiografia dentară digitală intraorală este cel mai des tip de radiografie dentară preluată în diagnosticarea unei afecțiuni orale și este utilizată pentru identificarea cariilor dentare, pentru verificarea statusului și a stării de sănătate a dinților și a oaselor maxilare.

 

Radiografiile dentare digitale intraorale sunt de mai multe feluri:

  • Radiografia dentară intraorală de tip Bitewing, preluate pacientului prin mușcătură pe film și prezintă detalii asupra dinților de pe arcada superioară și arcada inferioară dintr-o singură zonă a cavității orale. Acest tip de radiografie digitală este folosit pentru a identifica o eventuală carie interdentară (între dinți) și modificări în densitatea osoasă cauzate de afecțiuni parodontale. De asemenea, ajută la verificarea potrivirii coroanei dentare după o restaurare protetică și a integrității dintelui post obturație dentară.
  • Radiografia dentară intraorală periapicală prinde pe filmul digital întregul dinte de la coroană, până la rădăcină și țesuturile osoase de suport. Radiografia dentară periapicală ne ajută să identificăm anomalii la nivelul rădăcinii și a structurii osoase a dintelui.
  • Radiografia dentară extraorală este utilizată pentru a identifica dinții afectați, pentru a monitoriza dezvoltarea mandibulei și maxilarului și identificarea anumitor probleme dentare ce pot afecta articulațiile temporo-mandibulare sau alte oase de la nivelul feței.

 

Tipuri de radiografii dentare digitale extraorale:

  • Radiografia dentară panoramică (OPG) – poate oferi o imagine digitală asupra întregii cavități orale, incluzând dinții de pe arcada dentară superioară și de pe arcada dentară inferioară. Este utilizată în tratamentele cu implant dentar, indentifică poziția molarilor de minte, îi oferă medicului informații exacte despre oasele maxilare și densitatea osoasă, ajută la diagnosticarea tumorilor osoase și a chisturilor de la nivelul cavității orale.
  • Proiecțiile cefalometrice – sunt utilizate îndeosebi de medicii ortodonți, prezintă structura întregului cap, ajută la examinarea unei afecțiuni dentare în legătură cu maxilarele.
  • Tomografia computerizată (CBCT) – transferă în imagistică tridimensională, pe computer, interiorul structurii osoase și a țesuturilor de la nivelul cavității orale și a capului.

Mai multe detalii

Radiografiile digitale sunt utilizate pentru:

  • Identificarea cariilor dentare
  • Verificarea structurii unui dinte (de la coroană la osul de suport)
  • Identificarea unei infecții dentare
  • Identificarea anomaliilor dentare
  • Diagnosticarea tumorilor osoase
  • Probleme la nivelul articulațiilor temporo-mandibulare

Ce este tomografia computerizată (CBCT)

Este utilizată pentru a identifica probleme la nivelul oaselor, precum tumorile sau fracturile osoase și pentru pacienții care urmează un tratament cu implant dentar pentru a mapa structura pe care va fi realizat implantul și pentru a evita complicații pe parcursul intervenției.

Avantajele tomografiei computerizate CBCT:

  • Facilitează comunicarea dintre medic și pacient
  • Oferă detalii foarte specifice despre oasele de la nivelul maxilarelor pentru succesul intervenției cu implant dentar
  • Medicul poate identifica aspecte în structura maxilară ce ar trebui evitate în timpul intervenției cu implant dentar, precum poziționarea nervilor etc.
  • se pot realiza ghiduri chirurgicale pe care medicul specializat în implantologie dentară le va folosi ca reper în plasarea corectă a implanturilor
  • Oferă predictibilitate tratamentului
  • Prezintă un soft ce permite controlul și personalizarea măsurătorilor privind angulația în cazul implanturilor inserate posterior, fapt care oferă predictibilitate pentru tratamentele de reabilitare orală completă în 24 de ore cu ajutorul sistemului All-on-4

Tomograful computerizat CBCT este utilizat cu succes în diagnosticarea afecțiunilor dentare din următoarele specializări stomatologice:

  • Implantologie dentară – diagnosticare și plasarea implanturilor dentare
  • Realizarea ghidurilor chirurgicale pentru intervenția chirurgicală cu implant dentar
  • Măsurarea densității osoase a maxilarelor
  • Identificarea unor afecțiuni ale sinusurilor
  • Identificarea tumorilor și a chisturilor de la nivelul cavității orale
  • Identificarea fracturilor oaselor maxilare
  • Chirurgie orală
  • Ortodonție
  • Endodonție

Cât durează realizarea unei radiografii digitale sau a unei tomografii computerizate:

Preluarea unei radiografii digitale sau a unei tomografii computerizate durează foarte puțin, de la câteva secunde până la maxim 60 secunde, în funcție de suprafață investigată și de pregătirea pacientului.

Există riscuri sau restricții în cazul realizării de investigațiilor radiologice?

O întrebare a pacienților atunci când vine vorba despre investigații radiologice este legată de gradul de expunere la radiații și la necesitatea realizării acestei proceduri.

Acest tip de investigație este absolut necesar medicului pentru a stabili cu exactitate diagnosticul și planul de tratament pentru pacient. Realizarea investigațiilor de acest tip se face într-un timp extrem de scurt și eficient.

Investigațiile radiologice digitale sunt recomandate cu o frecvență nu mai mică de 1,5 ani – 2 ani, ca metodă de prevenție. În cazul în care există suspiciune de o afecțiune care necesită un spectru mai larg de investigații, medicul va recomanda pacientului care sunt acestea și când trebuie realizate.

În ceea ce privește expunerea la radiații, computerul tomograf CBCT prezintă cel mai mic grad de radiații la care este expusă o persoană într-o zi normală de activitate sau în decursul unui zbor de 3 ore (spre Londra, de exemplu).