Un abces dentar este reprezentat de apariția locală a unei pungi cu puroi, fie în interiorul dintelui, la nivelul gingiilor sau al osului care susține dinții pe arcada dentară. Cauza principală a abcesului dentar o reprezintă infecția bacteriană, una dintre principalale cauze fiind igiena orală zilnică deficitară.
După cum știm, în cavitatea bucală trăiesc mii de bacterii care ajută la descompunerea resturilor alimentare și reglează ph-ul. În lipsa unui ritual corect de igienizare dentară zilnică, pe dinți se formează placa bacteriană și tartrul. Pe termen lung, tartrul poate favoriza apariția diferitelor afecțiuni la nivelul dinților și al țesuturilor moi.
Un prim simptom al abcesului dentar este durerea intensă și continuă cu evoluție progresivă încă din primele ore după ce abcesul a apărut. În multe cazuri, infecția se poate extinde către urechi, maxilare sau chiar și la dinții vecini.
De aceea, este foarte important să vă adresați urgent medicului dentist, evitând automedicația.
Alte simptome ale abcesului dentar includ:
În cazurile severe pot apărea și spasme musculare la nivelul maxilarelor.
Cu toate că învelișul exterior al dintelui este dur, respectiv smalțul dentar, interiorul dintelui este format din țesuturi moi, vase de sânge și pulpa dentară. Iar, fără o îngrijire adecvată, pe suprafața dintelui pot apărea cariile dentare profunde care distrug smalțul și se extind la interiorul dintelui și provoacă infecția pulpei dentare.
Cele mai frecvente cauze care favorizează apariția infecției sunt:
Primul pas pentru un tratament eficient este reacția rapidă a pacientului! Abcesul dentar nu dispare de la sine și lăsat netratat el poate evolua negativ. Tratamentul standard în cazul unui abces dentar îl reprezintă eliminarea infecției cu ajutorul unei proceduri denumite drenaj, care presupune scoaterea puroiului din punga de infecție formată.
În funcție de localizarea abcesului și a severității infecției, tratamentele posibile pot include:
Există, totuși, și cazuri în care nu are niciun simptom. Acest lucru înseamnă că infecția a găsit un loc pentru drenaj. În această situație, medicul stomatolog poate depista abcesul dentar în cadrul consultației de rutină, putând fi observat pe radiografia digitală.
De tratarea abcesului dentar se ocupă, de regulă, medicul endodont, care deține experiența pentru a rezolva cu succes cazul.
Post-intervenție, medicul coordonator poate recomanda pacientului tratament medicamentos pentru a se asigura că sănătatea generală a acestuia va fi protejată.
De asemenea, pentru reducerea temporară a senzației de durere sau disconfort, pacientului i se recomandă:
Aceste acțiuni nu reprezintă o soluție pe termen scurt, vizita la medicul dentist fiind extrem de importantă!