Ai nevoie de pivot dentar? Află tot ce trebuie să știi

Ce este un pivot dentar
Un pivot dentar este un element protetic conceput pentru a asigura stabilitatea unui dinte natural atunci când a suferit un traumatism dentar, o infecție sau dintele s-a deteriorat extrem de mult din cauza unei carii profunde. Pivotul dentar înlocuiește un dinte a cărui rădăcină este suficient de bună pentru a suporta o tijă, de obicei metalică sau din fibră de sticlă, pe care se susține apoi o coroană dentară.


Tipuri de pivot dentar:
•    Pivot dentar metalic;
•    Pivot dentar din fibră de sticlă;
•    Pivot dentar realizat în laboratorul de tehnică dentară.

Pentru că asigură o estetică superioară, mai apropiată de nuanța dintelui natural, medicii dentiști recomandă pivotul din fibră de sticlă.

Pivotul dentar este un element esențial pentru restaurarea dintelui natural asupra căruia s-a intervenit endodontic și care a devenit fragil și casant. Acesta reprezintă elementul pe care se montează coroana dentară.
Tipul de manoperă dentară prin care se reconstruiește un dinte profund deteriorat cu ajutorul unui pivot dentar poartă numele de reconstrucție corono-radiculară.

 

Tratamentul cu pivot dentar poate fi realizat în două moduri:
•    Dintr-o singură piesă care se montează în rădăcina dintelui;
•    Din două piese: tija, apoi coroana dentară ceramică sau din zirconiu. Această tehnică este mai recomandată, deoarece sistemul amortizează mai bine forțele mecanice ale masticației.

 

Când este necesar un pivot dentar
Un pivot dentar se montează atunci când dintele natural este atât de deteriorat încât partea sa vizibilă, coroana, nu mai poate fi recompusă cu o simplă incrustație sau obturație fizionomică. Prin urmare, este necesar să se foloseasă un pivot dentar pe care să se sprijine noua coroană dentară. Principalele indicații ale unui pivot dentar și ale unei coroane, în general, sunt:
•    Traumatism sau fractură dentară mult prea gravă pentru alt tratament de reconstrucție;
•    Carii dentare în stadii avansate;
•    Uzură semnificativă a dintelui;
•    Discromie severă;
•    Malpoziție severă a dintelui.

 

Ce este o coroană dentară
Coroanele dentare sunt elemente protetice fixe care acoperă partea superioară a dintelui pentru a-i restabili morfologia inițială și care va avea aspectul dintelui natural. Acestea pot fi realizate pe țesutul dentar rămas (mulțumită unei preparații) sau atașate unei tije metalice sau din fibră de sticlă: pivotul dentar. În ultimul caz, coroana nu este lipită, ci sigilată pe pivotul dentar din rădăcina dintelui.

Există mai multe tipuri de coroane dentare în funcție de indicație, dar și în funcție de nivelul estetic și economic dorit de către pacient.

Coroana dentară mixtă combină două materiale: un aliaj și o ceramică. În coroanele vestibulare (VIC), suprafața bucală este acoperită cu ceramică. În coroanele metalo-ceramice, ceramica acoperă complet suprafața dintelui.

După cum sugerează și numele, coroana ceramică este în totalitate realizată din material ceramic, fiind de altfel foarte rezistentă. Coroana dentară ceramică este cea mai estetică dar are și un cost mai mare. Criteriul estetic nu este însă singurul, coroana dentară trebuie să răspundă nevoilor cavității bucale. Reconstituțiile metalice sunt încă utilizate pe scară largă în ciuda laturii lor inestetice dar și proprietățile lor mecanice sunt limitate.

 

Cum funcționează tratamentul cu pivot dentar

Atunci când un dinte este mult prea deteriorat, ca urmare a unui proces carios sau a unui traumatism puternic, este adesea devitalizat pentru a opri progresia infecției și a elimina orice sensibilitate a dintelui. Acest lucru implică în esență îndepărtarea nervilor și a vaselor de sânge din dintele infectat și închiderea canalelor.

Dacă dintele este deteriorat doar parțial, acesta este șlefuit pentru a căpăta o formă obișnuită; se ia amprenta și se cimentează o coroană dentară.

Dacă dintele este prea deteriorat structural, este necesar să se ancoreze la rădăcină unul sau doi pivoți dentari pentru a stabiliza viitoarea coroană dentară. Pentru a finaliza tratamentul sunt necesare două vizite la medicul stomatolog.

 

Diferența dintre pivot dentar și implant dentar

Uneori poate fi dificil pentru pacieți să cunoască sensul tuturor diferiților termeni dentari. De aceea, mulți oameni nu știu diferența dintre „implant dentar” și „pivot dentar”.

Un implant dentar este o structură care înlocuiește rădăcina unui dinte natural lipsă. Implantul este de fapt un șurub mic de titan sau ceramică introdus în os direct în locul în care se găsea dintele lipsă. Acest implant dentar fuzionează perfect la țesutul osos și se comportă exact ca rădăcina unui dinte natural.

Un pivot dentar prefabricat sau realizat în laboratorul dentar ASPEN este un ac din fibră de sticlă plasat în rădăcina unui dinte suficient de sănătos pentru a-l ține. Rădăcina dinților naturali este astfel conservată. O coroană dentară este întotdeauna fixată pe pivotul dentar după ce a fost efectuat un tratament de canal sau devitalizarea rădăcinii.

Medicul stomatolog este singura persoană care determină care tratament este cel mai potrivit pentru tine. Programează-ți o programare la unul dintre centrele noastre stomatologice pentru a afla despre toate opțiunile disponibile.

 

Citește mai multe pe același subiect

Pulpita dentară: ce este, simptome, cauze și metode de tratament

Pulpita dentară: ce este, simptome, cauze și metode de tratament

Rezecția apicală, intervenția care salvează dintele

Rezecția apicală, intervenția care salvează dintele

Durerea de dinți – de ce apare și cum o tratăm

Durerea de dinți – de ce apare și cum o tratăm