Anestezia dentară

Tipuri, avantaje și dezavantaje, contraindicații

Anestezia dentară reprezintă un mare progres în gestionarea durerii care poate apărea în timpul tratamentelor stomatologice, mai ales în cazul intervențiilor chirurgicale. Aceasta blochează temporar propagarea semnalelor electrice de-a lungul nervilor, pentru a elimina senzația de durere, în timp ce medicul efectuează diverse proceduri. Iată mai jos ce tipuri de anestezie dentară există, care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia și ce contraindicații au.

Tipuri de anestezie stomatologică

La nivel general, există două mari tipuri de anestezii dentare: locală și generală. Alegerea tipului potrivit de anestezie depinde de mai mulți factori:

  • Procedura pe care o va efectua medicul dentist;
  • Gradul de dificultate al acesteia (tratarea unei carii, implant etc.);
  • Perioada de timp de care are nevoie medicul pentru a efectua procedurile;
  • Percepția pacientului privind injecțiile;
  • Istoricul medical al pacientului (medicamente administrate, eventuale alergii etc.).

Toți acești factori sunt importanți, deoarece, ca orice procedură medicală, anestezia dentară poate avea efecte secundare și contraindicații. Iată mai jos care sunt tipurile de anestezie dentară.


Anestezie dentară locală

O anestezie dentară locală este utilizată în mod obișnuit atunci când se fac obturații (plombe dentare), pentru tratarea bolilor gingiilor sau pentru tratamentele cu coroane dentare. Acest tip de anestezic stomatologic oprește temporar și reversibil excitabilitatea fibrelor nervoase, inhibând durerea. Pentru aceasta se folosesc produse care conțin un anestezic, de exemplu, lidocaina, care poate fi combinat sau nu cu adrenalină. Aceasta din urmă are efect vasoconstrictor, respectiv reduce sângerarea și previne difuzarea substanței anestezice în regiunile învecinate.

Anestezia de acest tip este relativ lipsită de riscuri: medicii stomatologi sunt instruiți să administreze anestezicul în anumite părți ale gurii în funcție de procedura pe care o vor efectua. După 10-15 minute, medicul poate începe tratamentul vizat.


Pre-anestezia

Multor persoane - de exemplu, pacienți suferind de anxietate sau copii - le este frică de injecție, iar pentru aceste cazuri se folosește pre-anestezia. Aceasta presupune amorțirea zonei în prealabil, cu ajutorul unui spray anestezic, gel anestezic sau al unui spray criogenic (care provoacă frig intens localizat).



Anestezia osteocentrală

Numită și anestezia fara durere, acesta reprezintă o alternativă interesantă la cea clasică locală injectabilă. Cu un dispozitiv electronic se administrează anestezicul în osul spongios din jurul dintelui. Procedura este rapidă, nedureroasă și fără consecințe postoperatorii. Medicul nu trebuie să mai aștepte 10-15 minute pentru ca anestezicul să-și facă efectul ca în cazul celui clasic, iar pacientul nu va resimți senzația de amorțeală specifică după intervenție.
 


Sistemul Wand

Anestezia locală (prin injecție) este una dintre procedurile din stomatologie care provoacă anxietate atât la copii, cât și la adulți. Dispozitivele folosite pentru a face puncțiile cu ace mai puțin dureroase (injecție lentă, anestezic local încălzit, ac subțire și pretratament cu gel anestezic topic) nu sunt suficiente pentru anumiți pacienți, în special pentru copiii anxioși, care nu colaborează. Un sistem computerizat pentru administrarea lentă a anestezicului local, numit Wand STA (Milestone Scientific, Livingston, NJ), a fost dezvoltat ca o posibilă soluție pentru a reduce durerea legată de această procedură, împiedicând pacienții să evite tratamentul stomatologic.

Sistemul Wand STA este alcătuit dintr-o unitate controlată de computer și o componentă de mână, permițând livrarea soluției anestezice la o presiune constantă și într-un ritm lent, potențial sub pragul durerii. Anestezia dentară devine mult mai confortabilă pentru pacient, dar și mai puțin amenințătoare, comparativ cu seringa dentară tradițională.
 


În ce constă sistemul Wand STA?

Folosind un flux lent, picăturile de soluție pot anestezia țesuturile imediat înaintea acului, rezultând o injecție imperceptibilă. În plus, piesa de mână ușoară, asemănătoare stiloului, permite un mai bun control al inserării acului, îmbunătățind confortul pacientului și scăzând percepția durerii și, în consecință, frica de injectare.

Cu ajutorul acestui dispozitiv pot fi executate toate tehnicile de anestezie locală (infiltrație maxilară și mandibulară, bloc mandibular, intraligamentară, injecție alveolară medie superioară anterioară și chiar injecție de abord palatin, care este considerată cea mai dureroasă).

Sistemul Wand STA poate fi util în mai multe ramuri ale stomatologiei, ca cea pediatrică, restaurativă, endodonția, parodontologia și chirurgia orală. Mai multe studii au stabilit că utilizarea sistemului de anestezie Wand la copii și adolescenți a determinat o percepție mai scăzută a durerii și a fost în general mai bine acceptată decât cea locală convențională.

Pe lângă faptul că este mai puțin dureros, sistemul Wand ar putea fi considerat mai satisfăcător pentru pacienți, reducând amorțeala țesuturilor moi și evitând rănile autoprovocate postoperatorii (mușcarea limbii sau a buzelor) inducând o anestezie strict locală.

 

Dentapen

Anestezierea locală controlată de computer (C-CLAD) permite administrarea de injecții mult mai confortabile în orice zonă a cavității bucale. Dentapen este un sistem C-CLAD mic, de mână, care permite administrarea oricărei injecții intraorale dentare. Sistemul Dentapen-ul este ușor de utilizat și folosește ace de anestezie locală tradițională și cartușe dentare. Injecțiile oferă un flux de anestezic constant, în ritmul potrivit, ceea ce permite medicului stomatolog să se concentreze mai mult pe inserarea acului. Se obține astfel un control mai bun al injecției și o reducere a durerii pentru pacient.


Avantajele sistemului Dentapen

Dentapen este un dispozitiv ergonomic, ușor, autonom, fără fir, intuitiv, pentru care nu este nevoie de consolă, suporturi pentru picioare, tuburi sau articole de unică folosință. Poate fi ținut în două moduri diferite - de aripi, ca o seringă manuală, sau ca un stilou, pentru o injecție precisă în timpul procedurilor speciale. Dentapen folosește cartușe standard de 2,2 ml, ceea ce înseamnă că dentiștii pot folosi anestezicul local ales și acul lor dentar preferat.

De asemenea, permite realizarea de injecții provocatoare, precum cele intraligamentare, și realizează aspirațiile, pentru o procedură sigură. Pacienții consideră că aspectul mic și modern este mai puțin amenințător și mai liniștitor, ajutându-i să se relaxeze.


Tehnicile de sedare
 

Acestea permit pacientului anxios să se relaxeze, având și efect amnezic. Deși sedarea produce o stare de relaxare, nu are același efect ca anestezia dentară clasică. Pacientul va avea nevoie în continuare de o injecție cu anestezic local pentru a elimina durerea cauzată de procedură. Sedarea pur și simplu ameliorează starea de nervozitate și anxietatea care însoțește adesea o vizită la dentist.

Sedarea poate să fie conștientă și să permită pacienților să se simtă relaxați, dar și să rămână treji și capabili să răspundă. Cu această sedare, pacientul nu își va aminti cea mai mare parte a procedurii. Sedarea profundă plasează pacientul într-o stare undeva între conștient și inconștient. Pacientul nu poate răspunde la comenzi și poate avea nevoie de suport respirator.
 

Sedarea prin inhalare de protoxid de azot

Sedarea prin inhalare de protoxid de azot (gaz ilariant)  poate fi utilizată în cazul pacienților anxioși ori a copiilor, având proprietăți analgezice, sedative și anestezice. Este eficientă în cazul durerilor reduse și are ca avantaj viteza de acțiune, medicul putând interveni la 2-3 minute după ce pacientul a început să inhaleze gazul. De asemenea, la final, efectul acestuia dispare în câteva minute, pacientul putând chiar să șofeze dacă este necesar.
 

Sedarea intravenoasă

Aceasta constă în administrarea intravenoasă a unuia sau mai multor anestezice ce vizează diminuarea stării de conștiență a pacientului, care poate fi însă capabil să răspundă la stimuli și la întrebările puse de medicul dentist. Sedarea intravenoasă este eficientă și sigură, amnezia indusă pacientului este reală, iar timpul de recuperare este mai scurt. Totuși, pacientul trebuie să aibă însoțitor după intervenție. Dezavantajele sedării intravenoase țin de necesitatea instalării unui cateter pentru perfuzie, fapt care poate fi dificil de acceptat de unii pacienți, și a unei monitorizări mai atente.

Sedarea intravenoasă nu este recomandată pacienților care sunt claustrofobi, au căile nazale blocate, suferă de obezitate sau de apnee în somn.


Anestezia generală
 

În cazul intervențiilor chirurgicale majore, care pot dura mai multe ore, al pacienților cu dizabilități ori anumite boli, al copiilor mici, se poate decide realizarea de anestezie generală. De asemenea, acest tip de anestezic poate fi indicat în cazuri rare de alergie dovedită la anestezia locală.

Anestezia generală este efectuată de un medic specialist anestezist, într-o clinică sau spital, dar nu este neapărat nevoie ca pacientul să rămână internat peste noapte. După anestezia generală, pacientul își revine în aproximativ o oră, dar va avea nevoie de un însoțitor.

Anestezie dentară în sarcină

Contrar unor credințe populare, perioada sarcinii sau cea de alăptare nu este incompatibilă cu un anestezic dentar local administrat în timpul tratamentelor, dacă este necesar. Lipsa îngrijirii stomatologice în timpul sarcinii poate avea repercusiuni asupra viitoarei mame și fătului și poate fi un factor de risc pentru complicații.
De exemplu, boala parodontală poate însemna un risc crescut de naștere prematură, preeclampsie, întârziere de creștere in utero și greutate mică la naștere.

Anestezic fără adrenalină - anestezie dentară pentru cardiaci

Adrenalina, un hormon care este de obicei asociat cu anestezicele și utilizat în timpul tratamentelor pentru a le spori eficacitatea și a limita sângerarea, are ca efecte secundare tremor, reducerea glicemiei, tahicardie și hipertensiune arterială. Din aceste motive, pacientilor care sufera de diabet, hipertensiune sau de insuficiență coronariană li se recomandă anestezie dentară fără adrenalină.

Cum să te pregătești pentru anestezia dentară

Anestezia dentară nu este o procedură complicată, însă trebuie să ții seama de câteva recomandări înainte de a merge la medic:

  • Evită consumarea produselor cu cofeină cu cel puțin 12 ore înainte de a ajunge la cabinet;
  • Mănâncă înainte de a ți se face anestezia, pentru că nu vei putea consuma nimic câteva ore după;
  • Ia-ți medicamentele obișnuite, dacă este cazul;
  • Nu uita să menționezi medicului afecțiunile de care suferi;
  • Relaxează-te și ai încredere în medicul tău.
     

Pregătirea pentru sedare

Starea de sănătate a pacientului trebuie să fie una bună înainte de sedare. La inhalosedare nu se consumă alimente sau băuturi cu o oră înainte de a face procedura, la sedarea profundă, nu se bea și nu se mănâncă nimic cu trei ore înainte. În caz contrar, după intervenția medicului stomatolog, pot apărea stări de greață sau de vomă.

Efecte secundare ale anesteziei dentare - în cât timp se elimină anestezicul din organism

Multe dintre tratamentele stomatologice necesită anestezie în prealabil. Iată care sunt principalele efecte secundare pe care diferite tipuri de anestezic dentar le pot avea:

  • Anestezia locală se administrează cel mai frecvent injectabil, cu un ac foarte subțire, doza necesară fiind foarte mică și, de obicei, fără niciun efect toxic. Totuși, pot exista complicații anestezie dentară, respectiv reacții alergice. Este recomandat să spui medicului dentist dacă ai o alergie cunoscută la un medicament, inclusiv la substanțe anestezice.
  • Stare de rău după anestezie dentară locală este temporară, respectiv efectele ei dispar de obicei în trei-patru ore.
  • Uneori, însă efectele anesteziei locale secundare durează câteva zile, printre acestea numărându-se hematoame pe buze sau obraz și o ușoară pierdere a sensibilității cutanate.
  • Lipsa de sensibilitate a zonei care a fost anesteziată poate fi asociată cu un risc de mușcături (buze, obraji, limbă).
  • Reacțiile secundare posibile în cazul inhalosedării cu protoxid de azot sunt grețuri/ vărsături, amețeli și stare de surescitare.
  • Reacțiile secundare posibile ale anesteziei generale sunt greața, durerile de cap, dezorientarea temporară și hematoamele la locul injectării. În cazuri rare, complicațiile anesteziei generale sunt grave, putând chiar pune viața în pericol. Riscurile mai mari le prezintă pacienții cu boli grave, cu alergii severe sau cu antecedente de abuz de alcool.
  • Sedarea și anestezia generală mai pot avea ca efecte secundare transpirația/ frisoanele, halucinațiile, vorbirea împleticită, durere în gât, imposibilitatea de a deschide complet gura.
  • Persoanele care practică sport în mod profesionist trebuie să știe că anestezicele conțin un ingredient activ care poate induce o reacție pozitivă la testele efectuate în timpul controalelor antidoping.

Contraindicațiile administrării de anestezice

În pofida beneficiilor extraordinare ale anesteziei dentare, acest tip de substanțe are și contraindicații:

  • Pacienți suferind de alergii la una sau mai multe substanțe din anestezic;
  • Pacienți fără raționament sau cu care nu se poate coopera (copii mici și foarte mici, persoane cu handicap mintal etc.);
  • Pacienți cu diverse anomalii, de exemplu o structură mai densă a osului care face ca anestezia să nu mai ajungă la nerv.

În concluzie, există mai multe tipuri de anestezii dentare, fiecare cu propriile caracteristici, avantaje, dezavantaje și contraindicații. Medicul dentist este cel mai în măsură să ofere recomandări în acest sens, pentru ca tratamentul stomatologic să se desfășoare în condiții optime. Pentru a beneficia de îngrijire adecvată și pentru o bună sănătate orală, asigură-te că mergi la dentist pentru un control cel puțin o dată pe an.

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată
Metoda de comunicare preferată

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...