Retragerea gingiilor – Cauze și soluții

Un zâmbet frumos și sănătos nu înseamnă doar dinți strălucitori, aliniați și fără carii sau alte probleme dentare. Este important să acordăm o atenție deosebită și gingiilor, care au rol esențial în asigurarea unei bune sănătăți orale.

Gingia sănătoasă are o culoare roz deschis, în marginea țesutului gingival care susține rădăcina dintelui, și o culoare mai închisă pe mucoasa neatașată de dinte. Acest țesut de protecție înconjoară osul pe toată circumferința rădăcinii, împiedicând depunerea de resturi alimentare.

O afecțiune orală des întâlnită este retragerea gingiilor. Aceasta apare atunci când marginea țesutului gingival se desprinde sau se retrage, expunând mai mult dintele sau rădăcina dintelui.

Mulți dintre pacienți nu sunt conștienți de faptul că au gingii în retragere, deoarece semnele pot apărea într-o perioadă îndelungată de timp. Din acest motiv, vizita la medicul stomatolog efectuată cu regularitate, de cel puțin două ori pe an, este vitală pentru a identifica eventuale simptome ale retragerii gingivale.

Retragerea gingiilor – semne

Atunci când gingiile se retrag, se pot forma goluri între gingie și dinte, ceea ce permite acumularea de bacterii și apariția de afecțiuni orale.

Pentru a evita astfel de probleme, putem fi atenți la anumite semne care indică retragerea gingiilor.
 

Dinți lungi

Un semn al retragerii gingivale este prelungirea vizibilă a dinților. Când gingiile se retrag din anumite cauze, dinții apar ca fiind mai lungi decât în ​​mod normal.


Rădăcina dinților este expusă

Rădăcinile expuse sunt un alt simptom al retragerii gingiilor, care necesită vizita la medicul stomatolog, deoarece în acest moment vorbim deja despre sensibilitate și stare de disconfort create de contactul cu alimente reci sau fierbinți.

Medicul dentist este singurul în măsură să identifice dacă sensibilitatea dentară sau disconfortul sunt semne ale bolii parodontale sau pot fi atribuite unui periaj agresiv cu cu o periuță de dinți cu peri duri.


Dinți mobili

Dinții care se mișcă pot fi un simptom al retragerii gingiilor. Cauzele apariției mobilității dentare sunt multiple și necesită intervenția de urgență a medicului dentist, pentru a nu se ajunge în situația de a pierde un dinte, ce poate fi înlocuit doar cu ajutorul unui tratament cu implant dentar.

Retragerea gingiilor – cauze

Există numeroase cauze ale retragerii gingivale. Principala cauză este boala parodontală (parodontoza), însă sunt și alte afecțiuni (malocluzii dentare) sau obiceiuri vicioase (bruxism) ce pot conduce la retragerea gingiilor.

Boala parodontală, cauza principală a retragerii gingiilor

Parodontoza reprezintă o inflamare a țesuturilor de susținere a dinților (parodonțiul dentar) cauzată de depuneri bacteriene și poate afecta atât gingia, cât și cementul dentar, osul alveolar și ligamentele.

Factorul cauzal al parodontozei, la fel ca și în cazul gingivitei, îl constituie bacteriile din placa bacteriană, formată în absența unei igiene orale periodice și efectuate corect. Bacteriile din placa bacteriană duc la distrugerea ligamentelor de susținere a dinților și retragerea gingivală.

Pentru că prima fază a bolii parodontale, respective gingivita, este de cele mai multe ori nedureroasă, simptome precum gingii care sângerează sau sunt inflamate pot trece neobservate.

Lăsată netratată, parodontoza poate duce la pierderea prematură a dinților. De altfel, afecțiunile parodontale reprezintă primul factor care determină pierderea dinților, la nivel global.


Malocluziile dentare

Problemele de aliniere a dinților (dinți strâmbi, înghesuiți, forme de malocluzii dentare) pot cauza și ele retracția gingivală. Astfel, dacă un dinte nu este aliniat în poziția normală pe arcada dentară, acesta va crește în interiorul sau exteriorul alveolei osoase, ceea ce va rezulta în descoperirea parțială a rădăcinii dentare.

Rezultatul acestei alinieri nepotrivite va fi o gingie subțire sau chiar lipsa parțială a gingiei în zona dintelui nealiniat.

Medicul ortodont este specialistul care poate identifica orice formă de malocluzie dentară, iar, împreună cu specialiștii în parodontologie și endodonție, poate contribui la îndepărtarea cauzelor care au generat apariția retracției gingivale.


Periajul dentar agresiv

De asemenea, un periaj dentar agresiv poate răni țesutul gingival provocând retracție gingiilor. În acest sens, specialiștii de la clinica stomatologică DENT ESTET vă pot oferi sfaturi pentru executarea corectă a procedurilor de curățare a dinților, fără acțiuni forțate care să îndepărteze placa pe de o parte, dar să rănească gingia pe de altă parte.

Medicul ne poate recomanda, de asemenea, cea mai bună soluție în alegerea periuței de dinți, dar și a pastei de dinți, care nu trebuie să fie abrazivă.


Igiena orală precară

Placa bacteriană se transformă mult mai rapid în tartru atunci când igiena orală nu este efectuată periodic și când nu este folosită ața dentară și dușul bucal, iar tartrul poate împinge marginea țesutului gingival, lăsând expusă rădăcina acestuia.

 

Bruxismul

Bruxismul sau scrâșnitul dinților, un obicei vicios, este un alt factor ce cauzează retracția gingiilor, deoarece presiunea exercitată de scrâșnirea dinților poate desprinde marginea țesutului gingival.

Fumatul excesiv și traumatismele dentare pot fi, de asemenea, cauze ale retragerii gingiilor. Studiile arată că fumătorii au de șapte ori mai multe șanse de a dezvolta o formă de boală parodontală, care, după cum am văzut, reprezintă principala cauză a retragerii gingiilor.

Metode de tratament pentru retragerea gingiilor

O ușoară retragere a gingiei poate fi tratată printr-o curățare profundă, realizată de medicul stomatolog în cabinet.

O igienizare profesională înseamnă detartraj ultrasonic, airflow și periaj profesional. În cadrul clinicilor DENT ESTET, tehnologia Guided Biofilm Therapy este o procedură „gold standard” în profilaxia dentară, datorită avantajelor pe care le oferă.

GBT este o tehnologie minim-invazivă, ce elimină complet durerea și disconfortul pacientului.  Această tehnică de detartraj poate fi utilizată cu succes pentru pacienții cu afecțiuni parodontale, cu tratamente protetice (coroane, fațete dentare) sau pentru cei care au aparat dentar și chiar implant.

În timpul igienizării profesionale, placa și tartrul sunt îndepărtate, iar zona rădăcinii expuse este netezită, astfel încât bacteriile să se atașeze mai greu.

În cazul în care curățarea profesională nu este suficientă pentru tratarea afecțiunii, este posibil să fie necesară o intervenție chirurgicală asupra gingiilor aflate în retragere, pentru corectarea acestora.

Este important să menționăm că retragerea gingiilor poate fi prevenită, prin:

  • igienă orală realizată corect acasă (periaj dentar efectuat de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de minimum 2 minute);
  • vizitele periodice la medicul dentist;
  • sesiuni de igienizare profesională o dată la fiecare șase luni sau în funcție de recomandările medicului;
  • o alimentație echilibrată bogată în nutrienți buni din fructe și legume și un consum scăzut de zaharuri.

În concluzie, este important să știm că trebuie să acordăm mai multă atenție simptomelor apărute în zona gingiei, deoarece o gingie sănătoasă înseamnă un dinte sănătos.

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată*
Metoda de comunicare preferată*

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...