Deși pare greu de crezut, cea mai simplă metodă de a evita durerea de dinți și de a obține un zâmbet sănătos și luminos pe termen lung este o igienă orală corectă acasă, controale de specialitate și detartraj periodic.
De altfel, vizitele la dentist pentru control și detartraj, de două ori pe an, îți vor oferi, nu doar încrederea de a zâmbi, ci vei fi protejat și de alte afecțiuni dentare precum cariile, boli parodontale și chiar pierderea dinților.
În ceea ce privește ritualul de igienizare la domiciliu, pe lângă periajul clasic, medicii dentiști recomandă și utilizarea aței dentare care, conform statisticilor, poate îndepărta până la 40% din placa bacteriană.
În cavitatea bucală există o floră bacteriană bogată. De aceea, chiar și cel mai riguros ritual de igienizare acasă nu poate îndepărta complet placa bacteriană și tartrul care se depun pe dinți. În completarea metodelor de curățare dentară realizate la domiciliu, medicii dentiști pun accentul pe importanța măsurilor de prevenție, precum vizitele la cabinet și ședințele de detartraj o dată la șase luni.
Dacă nu se intervine în timp util, bacteriile pot provoca boli ale gingiilor, sângerări, dureri, infecții sau carii. Fiind cunoscut ca cel mai mare inamic ai gingiei, tartrul dentar poate fi îndepărtat cu ușurință prin detartraj.
În cazul în care pacientul nu realizează ședințele de profilaxie dentară conform recomandărilor medicului și se abate de la rutina de igienizare orală zilnică acasă, la nivelul gingiilor ar putea apărea sângerarea și inflamarea. De altfel, Academia Americană de Parodontologie recomandă ca fiecare adult să își facă o evaluare parodontală în fiecare an pentru a determina daca este nevoie de tratament suplimentar.
În cazul în care s-a instalat boala parodontală, cel mai probabil, medicul dentist va recomanda o curățare mai profundă, pentru a îndepărta placa bacteriană și pentru a trata gingiile.
Curățarea profundă a dinților ar putea suna ca ceva ce ar trebui să facă un pacient după ce a ratat câteva vizite la dentist sau a mâncat o masă deosebit de lipicioasă sau dezordonată. Această curățare este, de fapt, o procedură specifică efectuată de igienistul dentar pentru a trata gingiile și bolile parodontale.
Zilnic, pe suprafețele dinților se acumulează bacterii și resturi alimentare, între dinți sau în zona de contact cu gingiile, formând ceea ce se numește placă bacteriană dentară. Atunci când aceasta nu poate fi îndepărtată complet, pe dinți se dezvoltă o peliculă tare numită tartru.
Tartrul dentar poate fi situat deasupra gingiei sau subgingival. La început are o culoare alb-gălbuie, care mai apoi, devine maronie, din cauza pigmenților alimentari sau a nicotinei, în cazul fumătorilor. Neîndepărtat de pe suprafața dinților, tartrul poate favoriza apariția afecțiunilor parodontale.
Pentru eliminarea tartrului de pe dinți există o metodă modernă cu ajutorul unui dispozitiv electric, cu ultrasunete, care are un vârf fin, vibrează la viteze mari și emite un jet de apă. Împreună, dispozitivul electric și jetul de apă, curăță atât tartrul, cât și resturile alimentare rămase interdentar.
Al doilea pas în realizarea unei igienizări profesionale corecte o reprezintă periajul dentar în cabinet. Pentru această procedură se folosesc o perie rotativă și o pastă de dinți cu fluor și se curăță individual fiecare suprafață dentară.
Este recomandat ca fiecare pacient să realizeze ședința de să aibă parte de un detartraj și curățare profesională la fiecare 6 luni.
Detartrajul este, în general, o procedură nedureroasă, nu provoacă disconfort, însă poate fi percepută diferit de un pacient cu gingii sensibile (se poate oferi un anestezic local, dacă durerea este insuportabilă).
În urma detartrajului, un număr restrâns de pacienți pot resimți sensibilitate la nivelul dinților. Astfel, medicul stomatolog poate recomanda o pastă de dinți desensibilizantă pentru a ajuta la ameliorarea acestui disconfort, sau o apă de gură pe bază de rețetă (ajută și la menținerea gingiilor curate).
Este esențial să fie respectat ritualul de igienizare acasă pentru a încetini formarea plăcii bacteriene pe dinți.
Pe lângă tratamentul profilactic, detartrajul este considerat prima prima linie a tratamentului parodontal nechirurgical. Acesta are efecte benefice atât la nivel estetic, prin îndepărtarea diferitelor pete apărute pe dinți, cât și la nivel psihologic, oferind o senzație de „curățenie”.
Dacă este realizată la un interval regulat de timp, detartrajul poate reduce și chiar elimina riscul apariției afecțiunilor gingivale.
Astfel, trebuie să acordăm o atenție foarte mare acestei proceduri, să nu fie amânată sau neglijată. Alături de tehnicile de periaj și vizitele regulate la medicul stomatolog, detartrajul este absolut necesar pentru o igienă orală adecvată.