Durerea de dinți

De ce apare și cum o tratăm

Cu siguranță, fiecare dintre noi a simțit, la un moment dat, o durere de dinți bruscă, fie sub forma unor înțepături la nivelul gingiei care dispar rapid, fie sub forma unei dureri continue, care nu dispare de la sine.  

22% dintre adulți se confruntă cu durere de dinți, durere în zona gingiilor sau dureri maxilare cel puțin o dată la șase luni, conform unui studiu realizat de către Asociația Americană a Medicilor de Familie.

Două dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de dinți sunt sensibilitatea dentară sau infecția dentară. Vestea bună este că, în cele mai multe cazuri, durerea de dinți poate fi eliminată cu succes de către medicul dentist.

Alte simptome ale durerilor de dinți pot include:

  • Înțepături la nivelul dinților;
  • Durere surdă continuă;
  • Inflamarea gingiilor;
  • Respirație neplăcută persistentă;
  • Apariția pungilor de puroi;
  • Senzație de iritație la nivelul mucoasei bucale;
  • Stări febrile.

Durerea de dinți - cauze

  1. Sensibilitate la fierbinte sau rece
    Sensibilitatea dentară este cauzată îndeosebi atunci când există o sensibilizare a smalțului dentar cauzată de o infecție. De aceea, atunci când consumi alimente sau băuturi foarte reci sau foarte calde poți resimți durere la nivelul dinților.
  2. Cariile dentare
    Cariile dentare lăsate netratate pot evolua și pot ajunge la nervi. Atunci se instalează o durere continuă, care se ameliorează pentru scurt timp cu tratament medicamentos, dar care dispare doar atunci când medicul stomatolog tratează afecțiunea. De cele mai multe ori, atunci când nervii și pulpa dentară sunt afectați se realizează obturația de canal la microscop.
  3. Retracția gingivală 
    În cazurile în care avem o igienă dentară la domiciliu neadecvată, dar și pe măsură ce înaintăm în vârstă, apare fenomenul de retracție gingivală, care înseamnă că gingia se retrage din poziția sa normală și expune rădăcina dintelui, astfel încât dintele devine vulnerabil și predispus la apariția unor infecții.  
  4. Afecțiunile parodontale (gingivita, parodontita, parodontoza)
    Afecțiunile de la nivelul gingiei, denumite și afecțiuni parodontale (gingivita, parodontita, parodontoza), se instalează la aproximativ 47% dintre pacienții adulți (conform studiului realizat de Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor). Sensibilitatea dentară și gingivală poate fi semnalul instalării unei gingivite. De cele mai multe ori, pacienții nu știu că suferă de o afecțiune parodontală în fază incipientă.
  5. Eroziunea smalțului 
    Hipersensibilitatea dentinei poate apărea ca urmare a consumului îndelungat de alimente și băuturi cu un nivel de aciditate ridicat sau atunci când periajul dentar este agresiv sau se realizează cu o periuța de dinți nepotrivită.  Durerea apare în timpul mesei și dispare atunci când procesul este finalizat.
  6. Traumatisme dentare (fracturi, dinți sparți etc.)
    Orice traumatism la nivelul dinților poate provoca durere, dar există și cazuri în care, de exemplu, atunci când dintele se ciobește ușor, nu apare durerea. 
  7. Scrâșnitul din dinți (bruxismul)
    Sunt persoane care suferă de bruxism, scrâșnitul din dinți, fenomen care apare îndeosebi noaptea sau în situații de stres și disconfort psihic. Din cauza presiunii puse pe dinți, aceștia resimt durere la nivelul dinților, al articulațiilor temporo-mandibulare sau chiar au dureri de cap. 

Alte cauze care pot stimula apariția durerii de dinți pot fi infecțiile la nivelul sinusurilor, anumite procedurii stomatologice (tratamente complexe cu grad mai ridicat de invazivitate sau proceduri de estetică dentară, precum albirea dentară).

Fii responsabil cu sănătatea ta dentară! Dacă resimți o durere constantă de dinți vizitează medicul dentist. Prevenția dentară te poate feri de tratamente complexe și costisitoare. 

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată*
Metoda de comunicare preferată*

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...