Respirația neplacută, denumită și halitoză sau halenă, este unul dintre semnalele care ar trebui să te îndrume către controlul de rutină la medicul stomatolog și care poate indica prezența unei afecțiuni dentare. Conform studiilor, aproximativ 50% dintre adulți au experimentat respirația neplăcută, halitoza, la un moment dat în viața lor.
Spray-ul bucal mentolat, guma de mestecat, mentosanele și alte produse menite să îți reîmprospăteze respirația și să lupte împotriva halenei (respirației urât mirositoare) sunt doar soluții de moment, deoarece nu tratează cauza, ci doar efectul pe care îl resimțim.
Anumite alimente, anumite afecțiuni dentare și obiceiuri (fumatul, consumul în exces al alimentelor condimentate etc.) pot accentua halitoza. În majoritatea cazurilor, respirația neplăcută poate fi combătută print-o igienă orală zilnică realizată corect. Dacă igienizarea zilnică este realizată cu rigurozitate de 2 ori pe zi, te rugăm să programezi un control de rutină la medicul tău stomatolog.
* conform Academiei Americane de Stomatologie
Respirația neplăcută (halitoza) este diferită de la persoană la persoană, în funcție de factorul declanșator. De asemenea, un aspect important de menționat este faptul că și propria percepție asupra halenei poate fi diferită, persoane care au o respirație normală o percep ca fiind intensă, iar persoane care au realmente o respirație neplăcută intensă nu conștientizează acest aspect. Întrucât este dificil să avem o abordare obiectivă în ceea ce privește propria sănătate, dacă sesizăm o problemă care persistă pe o perioadă îndelungată de timp, recomandarea medicilor specialiști este de a programa o vizită de specialitate.
Respirația neplăcută poate avea drept cauză flora bacteriană din cavitatea bucală. Anumite tipuri de bacterii pot provoca apariția halitozei. De altfel, cavitatea bucală este un mediu prielnic în care se dezvoltă și trăiesc sute de bacterii, în general, bune. Iar atunci când te alimentezi și bacteriile se hrănesc cu resturile alimentare, cauzând depunerea unor deșeuri alimentare cu miros neplăcut.
Anumite băuturi și alimente cu un gust intens precum cafeaua, usturoiul, ceapa, diferite condimente exotice pot provoca schimbări la nivelul respirației și pot intensifica respirația (asta însemnă că respiri mai des și mai intens).
Fumatul este un obicei vicios care afectează întreg organismul. Un prim efect, ușor de sesizat este la nivelul respirației. Printre efectele negative ale fumatul și ale tutunului asupra sănătății orale enumerăm: dinții pătați, respirația neplăcută, pot favoriza apariția afecțiunilor gingivale, sau chiar depunerea mai accelerată a tartrului. Deoarece fumatul alterează inclusiv propria percepție asupra mirosului, este posibil ca fumătorii să nu fie conștienți de modul în care miroase respirația lor.
Există situații în care respirația neplăcută, halena, nu dispare pentru o perioadă îndelungată de timp, iar gustul din gură devine din ce în ce mai accentuat în sensul neplăcut. Acesta este semnalul de alarmă că organismul ne avertizează că se întâmplă ceva la nivelul țesuturilor moi, că gingiile suferă și există posibilitatea să existe depuneri mari de tartru și placă bacteriană sau că s-a instalat o afecțiune parodontală.
În cavitatea noastră bucală, în mod normal, există o cantitate de salivă adecvată care acționează în permanență pentru a ne igieniza natural cavitatea bucală. Sunt și situații în care cantitatea de salivă din gură este redusă, iar curățarea nu se realizează complet. Gura uscată, așa cum este cunoscută această afecțiune, poate fi cauzată de o anumită medicație, probleme ale glandelor salivare sau prin simpla respirație orală.
Infecțiile orale pot duce la apariția respirației neplăcute. Cu toate acestea, dacă medicul dentist coordonator a exclus alte cauze, iar ritualul de igienizare orală zilnică este corect, respirația neplăcută poate fi cauzată de o altă afecțiune la nivelul sinusurilor, refluxul gastroesofagian, afecțiuni hepatice sau renale, sau chiar diabetul zaharat.
Rețineți! Cel mai important aspect este să mențineți o igienă orală zilnică corectă!
Respirația neplăcută poate fi ameliorată într-un mod simplu – cu o igienă orală zilnică adecvată:
Rămâi vigilent și informat atunci când vine vorba despre sănătatea organismului! Corpul nostru ne transmite mereu semnale că starea de sănătate se alterează și că trebuie să acordăm mai multă atenție simptomelor care, deși nu dor, așa cum este și cazul halenei, pot afecta buna funcționare a cavității orale și pot favoriza apariția unor afecțiuni dentare care necesită tratamente mai complexe.
Dacă prezinți respirație neplăcută persistentă pentru care nu ai găsit încă o soluție, medicii stomatologi de la DENT ESTET îți recomandă un control de rutină la cabinetul dentar.