Xerostomia sau sindromul de gură uscată

Cauze, simptome, tratament

Saliva este esențială pentru a menține cavitatea bucală umedă și joacă un rol important în asigurarea sănătății orale, dar și în funcția digestivă. Astfel, saliva împiedică înmulțirea germenilor din gură și ajută la neutralizarea acizilor din cavitatea bucală, prevenind astfel apariția cariilor dentare. Totodată, saliva are proprietatea de a preveni infecțiile, prin controlul pe care îl are asupra bacteriilor și fungilor de la nivelul florei microbiene orale.

Atunci când glandele salivare nu produc suficientă salivă, gura devine uscată și apare senzația de disconfort. În cele ce urmează, vei afla totul despre xerostomie sau sindromul de gură uscată.

Ce este xerostomia sau sindromul de gură uscată

Gura uscată sau xerostomia este o afecțiune care se manifestă prin senzația insuficienței salivei. Este, mai degrabă, un simptom al unei afecțiuni, decât o afecțiune în sine. Cel mai adesea, este un efect secundar al anumitor tratamente medicamentoase precum sunt antihistaminicele sau decongestionantele administrate pentru alergii și răceli.

Cauze care determină manifestarea simptomelor de gură uscată

Gura uscată poate fi determinată de o afecțiune preexistentă, poate apărea ca urmare a stilului de viață - alimentație, hidratare, consumul diferitelor substanțe - sau ca efect advers al anumitor tratamente. Iată care sunt cele mai frecvente cauze care determină manifestarea acestui simptom:
 

Tratamente medicamentoase

Gura uscată este un efect advers comun pentru tratamente care se eliberează cu sau fără prescripție medicală. Printre acestea se numără tratamentele medicamentoase pentru tratarea depresiei, anxietății, durerii, alergiilor și răcelii comune - antihistaminicele și decongestionantele, obezității, acneei, epilepsiei, hipertensiunii - diureticele, problemelor gastrice precum scaunele moi sau grețurile, tulburărilor psihotice, incontinenței urinare, astmului sau bolii Parkinson. Gura uscată poate fi un efect secundar și în cazul administrării sedativelor și al relaxantelor musculare.
 

Tratamente pentru cancer: chimioterapie și radioterapie

Deteriorarea glandelor salivare poate determina scăderea producției de salivă. Aceasta se poate întâmpla ca urmare a radiațiilor de la nivelul capului și al gâtului, generate de tratamente pentru cancer precum chimioterapia și radioterapia.
 

Deshidratarea

Afecțiunile sau simptomele care duc la deshidratare, cum sunt febra, transpirația excesivă, stările de vomă și afecțiunile gastrointestinale care se manifestă prin scaun moale, pierderea de sânge sau insolația și arsurile pot provoca senzația de gură uscată.
 

Consumul sau abuzul de substanțe

Obiceiuri precum fumatul, consumul de tutun sau de diferite substanțe pot afecta proprietățile salivei și duce la deshidratare, intensificând simptomul de gură uscată.
 

Oscilațiile hormonale asociate cu înaintarea în vârstă

Gura uscată poate fi cauzată și de înaintarea în vârstă și schimbările hormonale asociate acesteia - menopauza și andropauza. Totodată, afecțiunile cronice asociate înaintării în vârstă și administrarea tratamentelor pentru acestea pot contribui la apariția senzației de gură uscată.
 

Alte afecțiuni

Gura uscată poate fi un efect secundar al altor afecțiuni, printre care se numără infecția cu virusul HIV, sindromul Sjogren, diabetul, anemia, fibroza chistică, artrita reumatoidă, hipertensiunea, accidentele vasculare cerebrale, oreionul, dar și bolile Alzheimer și Parkinson.

Totodată, gura uscată poate fi un rezultat al distrugerii nervilor din zona capului și a gâtului, cauzată fie de o intervenție chirurgicală sau de un accident. Deviația de sept este o altă afecțiune care poate determina manifestarea de gură uscată noaptea, deoarece persoanele care suferă de aceasta se odihnesc adesea cu gura deschisă.

Gura uscată: simptome

Simptomele xerostomiei sunt:

  • Senzația de gură uscată și setea;
  • Creșterea vâscozității salivei;
  • Senzația de gură lipicioasă;
  • Respirația urât mirositoare;
  • Apariția unor leziuni la nivelul limbii și al colțurilor gurii și buzele crăpate;
  • Estomparea gustului;
  • Senzația de gust amar;
  • Gâtul și limba uscate;
  • Răgușeala;
  • Stările de amețeală;
  • Dificultăți de vorbire și ingerare a alimentelor (masticație și înghițire îngreunate);
  • Disconfort la purtarea protezei dentare.

Gura uscată: complicații

Atunci când nu este tratată, xerostomia poate degenera în numeroase complicații. Gura uscată poate determina apariția cariilor, deoarece saliva insuficientă nu va mai proteja dinții împotriva culturii de bacterii. Totodată, aciditatea crescută poate afecta smalțul dinților și contribui la această complicație.

La rândul lor, cariile netratate pot impune necesitatea unor obturații fizionomice (plombe), realizate de către medicul stomatolog, dar și a extracției și înlocuirii dintelui natural cu un implant dentar, în cazul în care dintele nu mai poate fi salvat din cauza profunzimii cariei. Tocmai de aceea, vizita la cabinetul stomatologic este necesar a fi efectuată de cel puțin două ori pe an, pentru prevenirea unor astfel de situații și tratamente costisitoare.

Pe lângă cauzarea simptomelor menționate mai sus, uscăciunea gurii crește și riscul de apariție a gingivitei și a infecțiilor orale, cum ar fi aftele bucale. De asemenea, în cazul în care o persoană este diagnosticată cu xerostomie (gura uscată), acest lucru ar poate îngreuna purtarea protezelor dentare.

Gura uscată: tratament și recomandări

Tratamentul pentru gura uscată poate varia în funcție de cauza apariției xerostomiei. Dacă aceasta este provocată de o afecțiune preexistentă, medicul va recomanda administrarea unor medicamente pentru creșterea fluxului de salivă. Dacă este cauzată de administrarea unui tratament medicamentos, medicul poate recomanda schimbarea tratamentului sau micșorarea dozelor administrate (de exemplu, în cazul antihistaminicelor și a decongestionantelor).
 

Recomandări pentru echilibrarea fluxului salivar

Dropsurile și guma de mestecat fără zahăr și în special cele care conțin xylitol pot stimula producția de salivă. Evită-le însă pe cele acide, care conțin extracte citrice, deoarece acestea pot afecta smalțul dinților. Înghețata fără zahăr sau chiar gheața pot, de asemenea, să echilibreze producția de salivă. Pentru a reduce riscul apariției cariilor dentare, consumă aceste produse cu moderație; chiar dacă nu conțin zahăr, pot afecta smalțul dinților.

Hidratează-te corespunzător și bea apă, pentru a menține vâscozitatea redusă a mucoasei bucale și pentru a umezi gura.

Folosește o pastă de dinți și o apă de gură care conțin fluor și evită-le pe cele care conțin alcool sau peroxid, deoarece aceste ingrediente pot intensifica senzația de gură uscată.

Alte recomandări pentru echilibrarea fluxului salivar:

  • Respiră cât mai mult pe nas și cât mai puțin pe gură;
  • Folosește un umidificator de aer pentru cameră;
  • Folosește un produs substituent pentru salivă (gel sau spray);
  • Consumă mâncăruri moi și ușor de ingerat, cu ingrediente umede sau lubrifiante, cum ar fi supele, sosurile, smântâna sau untul. Optează pentru servirea preparatelor reci și la temperatura camerei.
  • Evită alimentele sărate, foarte uscate sau fade și pe cele care conțin zahăr (inclusiv băuturile).
  • Evită consumul de alcool și cafeină, deoarece ambele substanțe pot cauza deshidratare.
  • Evită băuturile acide, cum sunt sucurile de portocale, mere, struguri sau roșii.


Recomandări pentru limitarea iritațiilor bucale

Pentru a preveni apariția leziunilor la nivelul limbii și al colțurilor gurii, este recomandat să:

  • Limitezi consumul alimentelor sărate și picante;
  • Renunți la fumat;
  • Folosești un balsam de buze hidratant;
  • Utilizezi o periuță de dinți moale, gentilă cu dinții și cu gingiile;
  • Clătești gura înainte și după masă cu apă potabilă sau o soluție diluată de apă de gură.

Gura uscată: Gura uscată: întrebări și răspunsuri

Poți avea gura uscată dacă ai un consum optim de apă?

Deshidratarea nu este singura cauză posibilă a xerostomiei, astfel că poți suferi de gură uscată și dacă bei suficientă apă și consumi lichide.
 

Poate fi gura uscată un simptom al altei afecțiuni?

Gura uscată poate indica preexistența unor afecțiuni precum diabetul, deviația de sept, anemia, artrita reumatoidă, fibroza chistică sau hipertensiunea. Totodată, gura uscată este un simptom specific pentru Alzheimer, Parkinson și sindromul Sjogren. Accidentele vasculare cerebrale, dar și oreionul se pot manifesta prin apariția senzației de uscăciune la nivelul gurii și al gâtului.
 

De ce este gura uscată o problemă și cum te poate afecta?

Gura uscată poate determina apariția cariilor, a aftelor bucale și a unor afecțiuni precum gingivita. De aceea, este important ca programarea la cabinetul stomatologic să se facă de la apariția primelor simptome, astfel încât medicul să stabilească dacă este vorba despre xerostomie și să stabilească tratamentele corespunzătoare.

Referințe:

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată
Metoda de comunicare preferată

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...