Cum să alegi periuța de dinți: sfaturi practice și recomandări

Cum să alegi periuța de dinți

Sfaturi practice și recomandări

Atunci când vine vorba despre menținerea igienei orale, am fost învățați încă de mici că periuța de dinți, fie ea manuală sau electrică, este un instrument esențial pentru a ne bucura de o dantură sănătoasă.

La sfârșitul anilor 1930, când au apărut pe piață pentru prima dată periuțele de dinți cu peri de nailon, consumatorii nu aveau la îndemână prea multe opțiuni. Acum, povestea este cu totul diferită: găsim periuțe de dinți dintre cele mai diverse și adaptate tuturor tipurilor de nevoi.

Cum alegem, însă, cea mai potrivită periuță de dinți dintr-o ofertă atât de variată?

În primul rând, atunci când îți alegi periuța de dinți, ar trebui să iei în considerare nevoile tale dentare: ai dinți sau gingii sensibile, te confrunți cu placă bacteriană la nivelul liniei gingiilor sau direct pe suprafața limbii, gingiile tale sângerează în timpul periajului dentar, ai dinții înghesuiți, cu spații interdentare, care fac și mai dificil procesul de curățare, există sau nu retracții gingivale etc.?

Dacă nu ai un răspuns clar la toate aceste întrebări, cel mai bine este să ceri sfatul unui medic stomatolog pentru recomandări suplimentare.


Cuprins:

  • Tipuri de periuțe de dinți: manuale și electrice;
  • Periuța de dinți manuală;
  • Periuța de dinți electrică;
  • Periuța de dinți electrică vs. periuța de dinți manuală: avantaje și dezavantaje;
  • Reguli generale pentru un periaj corect al dinților.

Tipuri de periuțe de dinți: manuale și electrice

Atât timp cât îți cureți dinții în mod regulat, folosind metoda corectă de periaj, care să îndepărteze eficient placa bacteriană și să mențină gingiile sănătoase, orice tip de periuță de dinți, manuală sau electrică, poate fi o alegere potrivită.


Periuța de dinți manuală 

De-a lungul timpului, au fost efectuate mai multe studii științifice pentru a determina dacă periuțele de dinți manuale sau cele electrice sunt mai eficiente în prevenirea și reducerea bolilor gingivale și eliminarea plăcii bacteriene. Majoritatea studiilor care compară cele două tipuri de periuțe de dinți nu au descoperit diferențe semnificative în ceea ce privește capacitatea lor de a îndepărta placa și de a preveni afecțiunile gingivale. Totuși, unele studii sugerează că un anumit tip de periuță de dinți electrică, cu rotații oscilante (perii se rotesc înainte și înapoi), ar fi mai eficientă decât o periuță de dinți manuală.


Cea mai bună periuță de dinți manuală

Există anumite caracteristici pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când îți alegi o periuță de dinți manuală. Iată câteva sfaturi generale:

  • Dimensiunea - Mărimea ideală a capului periuței de dinți trebuie să permită o curățare ușoară și eficientă pe toate suprafețele dinților. Pentru majoritatea adulților, o lățime de 1,30 cm și o înălțime de 2,54 cm pot fi considerate dimensiunile ideale în alegerea unei periuțe de dinți. Pentru copii, periuța de dinți ar trebui să aibă perii moi pentru a proteja dinții și gingiile în curs de dezvoltare. Deși există periuțe de dinți cu capete mai mari disponibile, este posibil să descoperi că acestea sunt mai dificil de manevrat și nu pot pătrunde în zonele greu accesibile ale cavității orale, cum ar fi părțile laterale și spatele molarilor. De asemenea, periuța de dinți ar trebui să aibă un mâner suficient de lung pentru a o ține confortabil în mână. 
  • Tipul de peri - Dacă îți dorești înlocuirea periuței de dinți manuale, vei putea alege o periuță cu peri din nailon, de duritate mică (soft), medie (normal, regular, medium) sau mare (hard). Deși am tinde să credem că periuțele de dinți cu peri duri curăță cel mai bine și în profunzime, acest lucru nu este tocmai adevărat. Dimpotrivă, o periuță de dinți cu peri normali și flexibili reprezintă cea mai sigură și recomandată alegere. În funcție de cât de energic te speli pe dinți sau de sensibilitatea prezentă la nivelul gingiilor, o periuță cu peri medii spre duri nu face decât să lezeze gingiile, suprafața rădăcinii și a smalțului protector al dinților. De asemenea, pentru o mai bună protejare a dinților și gingiilor în timpul periajului, este recomandat să alegi un cap de periuță rotunjit. 


Periuța de dinți electrică

Spre deosebire de o periuță de dinți manuală, periuțele de dinți electrice sunt mai costisitoare, necesită încărcarea bateriei la un anumit interval de timp și schimbarea capetelor de periaj o dată la maximum 3 luni.

Însă, periuțele de dinți electrice au demonstrat o rată semnificativ mai mare de îndepărtare a plăcii în zonele molarilor și premolarilor decât periuțele de dinți manuale, se arată într-un studiu publicat în International Journal of Dental Hygiene.


Tipuri de periuțe electrice în funcție de tehnologie

  • Periuță de dinți electrică cu mișcări oscilante: acest lucru înseamnă că perii au mișcări circulare, adică se rotesc sau oscilează înainte și înapoi;
  • Periuță de dinți electrică sonică: o periuță cu vibrații sonice are de obicei cu 24.000 până la 40.000 de mișcări pe minut, tehnologia creând o vibrație puternică care mișcă fluidele și pasta de dinți prin locurile greu accesibile din gură (între dinți și de-a lungul gingiilor). Pe de altă parte, periuțele de dinți electrice oscilante se rotesc cu aproximativ 1.300 până la 8.800 de mișcări pe minut și folosesc o mișcare circulară de rotație pentru a curăța fiecare dinte. 

Tipuri de periuțe electrice în funcție de vârstă

  • Periuță de dinți electrică pentru adulți - capul de periaj și mânerul sunt mai voluminoase, în mod evident, față de periuțele de dinți electrice pentru copii;
  • Periuță de dinți electrică pentru copii - acestea au capul de periaj și mânerul mai mici, fiind astfel mai ușor de folosit. Ca în cazul adulților, există o varietate mare de modele, cu numeroase moduri de funcționare.

Caracteristici de luat în considerare pentru a alege cele mai bune periuțe de dinți electrice

Iată mai jos o serie de caracteristici de luat în considerare pentru a alege cele mai bune periuțe de dinți electrice:

  • Număr de rotații per minut - majoritatea periuțelor de dinți electrice, cu mișcări oscilante, pot avea de la 1300 până la 8800 de rotații pe minut, în timp ce periuțele de dinți sonice ajung și până la 30.000 de vibrații pe minut;
  • Cronometru (timer) - o funcție extrem de utilă, care te va anunța dacă ai efectuat cele 2 minute de periaj recomandate;
  • Modul de curățare - majoritatea periuțelor de dinți electrice vin cu mai multe funcții de curățare, cum ar fi viteze mai mari sau mai mici, funcții pentru dinți și gingii sensibile sau intensități diferite;
  • Senzori de presiune - periuțele de dinți electrice cu senzori de presiune te vor avertiza atunci când pui prea multă presiune pe dinți, pentru a nu leza gingiile;
  • Tipul și dimensiunea capului de perie - forma și dimensiunea capului de periaj pot varia, așa că este important să găsești unul compatibil cu dinții tăi;
  • Rigiditatea perilor - unii oameni preferă perii moi, în timp ce alții preferă perii rigizi. Totuși, dacă te confrunți cu dinți și gingii sensibile, este recomandat să alegi un cap de periuță cu perii moi. 
  • Nu în ultimul rând, periuțele de dinți electrice sunt mai potrivite pentru persoanele cu dizabilități, a celor cu dexteritate scăzută, copiilor și celor care nu acordă suficient timp periajului dentar.

Periuța de dinți electrică vs. periuța de dinți manuală: avantaje și dezavantaje

Spălatul regulat pe dinți, atât dimineața cât și seara, este baza unei bune îngrijiri orale și cel mai bun mod de prevenție a afecțiunilor dentare.

Potrivit Asociației Stomatologice Americane (ADA), atât periuțele de dinți manuale, cât și cele electrice sunt eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene care provoacă carii și afecțiuni dentare.


Și, totuși, ce periuță de dinți folosesc

Spre deosebire de periuțele de dinți electrice, periuța de dinți manuală are un cost mai accesibil și poate fi la fel de eficiente în curățarea dinților și gingiilor. Un dezavantaj al periuței de dinți manuale este că oamenii tind să se perieze mai agresiv atunci când o folosesc. De asemenea, nu are cronometru încorporat sau funcții de setare a presiunii.

În ceea ce privește periuța de dinți electrică, mai multe studii au arătat că acestea sunt mai eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene și scad, astfel, riscul de apariție a gingivitei, spre deosebire de periuțele manuale de dinți.

S-a constatat, de asemenea, că periuțele de dinți electrice sunt mai eficiente pentru persoanele care poartă aparat dentar, sunt mai interesant de folosit pentru copii și protejează mai bine gingiile în timpul periajului.

Reguli generale pentru un periaj corect al dinților

Cel mai important aspect legat de periajul corect al dinților îl reprezintă tehnica folosită și efectuarea igienei orale de două ori pe zi, dimineața și seara.

Iată câteva reguli generale pentru un periaj corect al dinților:

  1. Alege o periuță de dinți al cărei cap are o dimensiune potrivită pentru gura ta;
  2. Evită periuțele de dinți cu peri duri, pentru a nu irita gingiile. De asemenea, alege un cap de periaj cu peri multinivel sau înclinați;
  3. Folosește o pastă de dinți cu fluor;
  4. Ține periuța de dinți la un unghi de 45 de grade față de dinți și gingii;
  5. Periază ușor toate suprafețele dinților, timp de două minute, folosind doar mișcări de sus în jos (întotdeauna dintre gingie spre dinte);
  6. Folosește ața de gură înainte de fiecare periaj;
  7. Clătirea cu apă de gură este opțională și nu ar trebui să înlocuiască ața dentară sau periajul dinților;
  8. Dacă te confrunți cu sângerări gingivale, acesta poate fi un semn al unei igiene incorecte. Cel mai bine este să discuți cu medicul stomatolog;
  9. Clătește foarte bine periuța de dinți după folosirea ei și păstreaz-o în poziție verticală, într-un loc ferit de umiditate și departe de vasul de toaletă.

Indiferent că este manuală sau electrică, tipul de periuță de dinți nu contează foarte mult atât timp cât periajul dinților durează cel puțin 2 minute și este realizat de două ori pe zi, dimineața și seara. Totuși, este posibil să îți placă mai mult o periuță de dinți electrică dacă ai o dexteritate manuală limitată, ai obiceiul de a te peria prea agresiv sau ai nevoie de contorizarea timpului de periere. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Bibliografie:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/choosing-a-toothbrush-the-pros-and-cons-of-electric-and-disposable

https://www.colgate.com/en-us/oral-health/selecting-dental-products/choosing-the-right-toothbrush#

https://www.colgate.com/en-sg/oral-health/selecting-dental-products/electric-toothbrush-buying-guide-everything-you-need-to-know

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847535/

  1. Studiul ’’Is Plaque Removal Efficacy of Toothbrush Related to Bristle Flaring? A 3-Month Prospective Parallel Experimental Study’’
  2. Studiul  ’’Clinical comparison of an electric-powered ionic toothbrush and a manual toothbrush in plaque reduction: A randomized clinical trial’’

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată*
Metoda de comunicare preferată*

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...