Tipuri de carii dentare și complicațiile acestora

Tipuri de carii dentare și complicațiile acestora

Caria dentară reprezintă cea mai comună afecțiune dentară la nivel global, atât la copii, cât și la adulți, și poate avea efecte negative asupra sănătății generale și a calității vieții.

Potrivit Federației Dentare Internaționale, 44% din populația globului suportă consecințele netratării cariilor dentare, care pot fi dintre cele mai grave atunci când infecția conduce la apariția unor boli sistemice.

Ce este caria dentară și de ce apare

Caria dentară reprezintă o afecțiune care implică degradarea smalțului dintelui, sub acțiunea acizilor produși de bacteriile din cavitatea orală.

În cavitatea bucală trăiesc aproximativ 700 de tipuri de bacterii, dintre care o mare parte sunt bacterii bune care ne protejează sănătatea orală. Există, totuși, și bacterii care se acumulează sub formă de placă bacteriană și care transformă alimentele rămase pe dinți în acizi, provocând eroziunea smalțului.

În absența unei igiene dentare zilnice, dar și a ședințelor periodice de profilaxie, bacteriile pot favoriza apariția cariilor dentare, a afecțiunilor gingivale, dar și a bolii parodontale.

Moștenirea genetică, consumul frecvent de alimente dulci, carbohidrații sau băuturile acidulate pot favoriza, de asemenea, apariția și complicații ale cariilor dentare.

Tipuri de carii dentare și complicațiile provocate de acestea

Cariile dentare nu se vindecă de la sine. Lăsate netratate, cariile pot avansa și pot avea drept consecință chiar și pierderea dintelui. O carie profundă este atunci când leziunea carioasă afectează smalțul, dentina și camera pulpară, provocând infecția pulpei dentare și, implicit, durere.


Tipuri de carii dentare

Cariile dentare se pot clasifica după mai multe criterii.

În funcție de stadiul cariei, pot fi:

  • Superficiale;
  • Medii;
  • Profunde.

În funcție de locul unde apare leziunea, pot fi:

  • Carii coronare sau carii pe suprafața de contact (ocluzale, interdentare și de colet);
  • Carii pe suprafețele laterale ale dintelui;
  • Carii radiculare (pe rădăcina dintelui);
  • Carii secundare (apar sub obturațiile deja executate.

Complicații ale cariilor dentare

Complicația cariei dentare reprezintă una dintre principalele cauze ale pierderii dinților, însă stă în puterea noastră să prevenim extinderea leziunilor carioase. Lipsa unui dinte sau a mai multor dinți influențează în mod negativ sănătatea orală, dar și stilul de viață. Procesul de masticație este afectat, astfel că digestia alimentelor nu se face corespunzător, iar absorbția nutrienților este diminuată.

Profilaxia dentară (periaj de două ori pe zi și igienizare profesională periodică în cabinetul medicului stomatolog) este o modalitate eficientă de a preveni dezvoltarea de carii dentare, în acest fel, fiind evitate tratamente ulterioare complexe și costisitoare.

Tipuri de carii dentare și tratamentul acestora

Cariile coronare sau pe suprafața de contact pot fi, la rândul lor: carii ocluzale, carii interdentare și carii de colet (care apar în vecinătatea gingiei).


Cariile ocluzale

Cariile ocluzale sunt leziuni care apar pe suprafața cu care mușcăm și afectează, în mod obișnuit, molarii din spatele cavității bucale.

Acest tip de carie dentară este frecventă pentru că alimentele se pot bloca în șanțurile și fosetele suprafeței ocluzale și, în lipsa unui periaj corect și periodic, apar demineralizările și apoi leziunile carioase.

Pentru că, de cele mai multe ori, cariile incipiente pot fi observate doar de către medicul stomatolog, vizitele periodice la cabinet și ședintele de profilaxie dentară de cel puțin două ori pe an sunt esențiale pentru a preîntâmpina apariția lor, dar și extinderea leziunilor.

În situația în care vorbim de carii ocluzale complicate, va fi nevoie de un tratament de canal cu laser. Datorită beneficiilor majore pentru pacienți, în cadrul clinicilor DENT ESTET se folosesc laserele Biolase – WaterLase® și Epic Biolase – în tratamente endodontice.

Medicul stomatolog va folosi laserul pentru curățarea și dezinfectarea peretelui canalului radicular în tratamentele de canal. Waterlase realizează astfel o curățare profundă a dentinei, îndepărtând bacteriilor și facilitând tratarea țesutului afectat.

Comparativ cu instrumentele clasice, laserele WaterLase și Epic Biolase asigură o experiență confortabilă, reducând semnificativ senzația de durere, dar și un timp mult mai scurt de vindecare.


Cariile interdentare

Cariile interdentare sunt depistate, de cele mai multe ori, în urma controalelor efectuate la cabinetul medicului stomatolog, deoarece nu sunt ușor vizibile. De obicei, apariția cariilor interdentare este observată abia atunci când dintele este deja afectat.

În cazul în care dinții sunt înghesuiți sau strâmbi, depistarea cariilor interdentare devine mai dificilă. Pentru a evita apariția acestui tip de carie, medicii stomatologi recomandă periajul dinților cu periuțe interdentare, folosirea aței dentare, dar și a dușului bucal.


Cariile de colet

Cariile de colet sunt cele care apar în vecinătatea gingiilor, în zona intermediară între coroana dentară și rădăcină, numită coletul dentar. În lipsa unui periaj corect și a folosirii aței dentare, placa bacteriană și tartrul se acumulează la linia de întâlnire a dinților cu gingia, ceea ce conduce la apariția acestui tip de carie dentară.

În concluzie, igiena orală necorespunzătoare favorizează depunerea tartrului și retragerea gingivală, care poate duce la complicații.

Cariile pe suprafețele laterale ale dintelui apar în mod obișnuit pe dinții care se găsesc pe părțile laterale și afectează suprafața netedă a acestora.

Acest tip de leziune se dezvoltă cel mai lent și este cel mai rar întâlnit. Deoarece avansează mai lent, cariile pe suprafața laterală a dintelui sunt mai ușor de tratat. De multe ori, acest tip de carie se poate rezolva cu ajutorul tratamentelor cu fluor, precum geluri, pastă de dinți sau apă îmbogățită cu fluor.

Dacă, totuși, leziunea carioasă nu este depistată la timp și rămâne netratată, va fi necesară o obturație pentru tratarea acesteia.

O complicație a acestui tip de carie este caria interdentară. Pentru a putea interveni, medicul stomatolog va avea nevoie de o radiografie digitală care va stabili gravitatea leziunii și tratamentul necesar.

Cariile radiculare sunt leziuni care afectează rădăcina, partea dintelui aflată în interiorul osului maxilar şi care are rol de fixare a dintelui în os.

Cariile radiculare sunt mai frecvente la persoanele în vârstă, care pot suferi de retracții gingivale. Când gingiile se retrag, rădăcina dintelui este expusă factorilor ce favorizează apariția cariilor, precum bacteriile și tartrul.

Tratarea cariilor radiculare se face cu ajutorul tratamentelor de canal, care prezintă o rată de succes în 95% din cazuri. Pentru a asigura reușita unui tratament de canal, medicul endodont va urma anumiți pași:

  • izolarea corectă a dintelui (cu diga dentară);
  • accesul și identificarea corectă a tuturor canalelor din interiorul dintelui;
  • utilizarea microscopului dentar care mărește imaginea în interiorul dintelui.

Pentru că rădăcina nu este protejată de smalț, cariile dentare se pot răspândi relativ repede, astfel că intervenția cât mai rapidă a medicului endodont este necesară pentru salvarea dintelui de la extracție.

Cariile secundare sunt acele leziuni care apar în jurul obturațiilor (plombelor) sau lucrărilor protetice deja existente. Ele apar, în general, între materialul folosit pentru obturație și marginea cariei apărute inițial.

Unul dintre motivele apariției cariilor secundare este realizarea necorespunzătoare a obturațiilor inițiale, astfel că este extrem de importantă alegerea unui medic stomatolog cu experiență, dar și a clinicii care poate garanta calitatea serviciilor oferite pacienților.

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată
Metoda de comunicare preferată

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...