Ce este nevralgia dentară?

Cauze, simptome, tratament

Nevralgia dentară, mai cunoscută ca durerea de dinți, este o problemă destul de comună în rândul populației. După cum o indică numele, nevralgia dentară este durerea (“algie”) unui nerv (“nevr”) dintr-un dinte. Dacă te confrunți cu nevralgie dentară, iată ce trebuie să știi despre cauzele acesteia și cum poți să gestionezi problema cât mai eficient. 

Cauzele nevralgiei dentare

Durerile de dinți pot avea mai multe cauze, de la carii la parodontita și hipersensibilitate dentară. Iată ce trebuie să știi despre principalele motive pentru care apare nevralgia dentară:

  • Cariile sunt printre cele mai frecvente cauze pentru durerea de dinți și se manifestă prin distrugerea localizată a smalțului, apoi a dentinei până la nerv. Cu cât deteriorarea este mai profundă, cu atât durerea este mai intensă.
  • Durerea ascuțită la contact cu frigul sau o substanță dulce indică frecvent o carie. 
  • Pulpita este o inflamație a nervului dintelui. Ea poate fi reversibilă (când inflamația este ușoară și pulpa dintelui poate fi salvată) sau ireversibilă (atunci când pulpa dentară este afectată grav și nu mai poate fi salvată). Durerea provocată de această afecțiune poate fi foarte violentă și crește în intensitate la expunerea la frig, căldură sau în poziția culcat. 
  • Parodontita, în general, provoacă dureri mai difuze și care radiază. În cazul acesteia, dintele este sensibil la presiunea mecanică, de exemplu, în timpul masticației.  Parodontita se asociază cu retracție gingivală șii resorbție osoasă, ceea ce favorizează depunerea de resturi alimentare între dinți si apariția cariilor interdentare.
  • Durerea postextracție este una inevitabilă și care poate fi gestionată, de obicei, cu calmante prescrise de medicul dentist. 
  • Hipersensibilitatea dentară apare atunci când smalțul, stratul de la suprafața dintelui,  se deteriorează, expunând dentina, care, din cauza structurii sale tubulare, permite stimulului să ajungă la nivelul nervului. Această hipersensibilitate poate apărea și atunci când sunt consumate cantități mari de produse acide și dulci, de exemplu, băuturi carbogazoase, care duc la demineralizarea dintelui.
  • Un abces este o infecție bacteriană provocată de cangrena pulpei dentare asociată cu apariția parodontitei apicale. Abcesul poate fi însoțit de febră și se poate răspândi în țesuturile din jurul dintelui. Este important ca abcesul dentar să fie tratat la timp, pentru că poate fi localizat în vecinătatea dinților cu structuri și formațiuni anatomice importante, cum ar fi: sinusurile maxilare, creierul.
  • Erupția măselelor de minte este un fenomen care are loc, de obicei, între 18 și 25 de ani, dar și mai târziu, iar, la unele persoane, niciodată. Erupția acestor molari poate provoca dureri și carii la dinții vecini, dacă sunt poziționați incorect, și poate duce uneori la infecții. 
  • Gingivita sau inflamația gingivală poate fi rezultatul unui periaj insuficient, care poate duce la umflarea și sângerarea gingiilor. Periajul eficient și apele de gură antiseptice pot fi metode de a reduce durerea în așteptarea unui eventual detartraj la medicul dentist. Gingivita netratată poate evolua în boala parodontală.
  • Stresul poate avea consecințe și asupra sănătății fizice. În perioadele foarte stresante, unele persoane au tendința de a-și strânge maxilarul foarte tare, iar acest obicei poate duce la nevralgie dentară, dureri articulare. Alte persoane suferă de bruxism, adică își freacă dinții unii de alții în timpul somnului, provocând deteriorarea lor și apariția unor zone mai sensibile la stimuli. În acest caz, trebuie să fie tratată cauza. Se poate apela la un psiholog, care poate eventual prescrie anxiolitice. Se pot folosi diverse tehnici de relaxare, meditație, respirație etc.
  • Sinuzita este inflamația mucoasei sinusale, asociată cu acumularea de mucus în interiorul sinusurilor. Poate apărea în urma unei răceli sau a unor afecțiuni dentare netratate la timp sau corespunzător. Presiunea din interiorul sinusurilor poate provoca dureri de cap și dinți. Tratarea sinuzitei duce de obicei la dispariția durerii de dinți. 

Tipuri de nevralgii dentare

Există mai multe tipuri de nevralgii în funcție de localizare și de cauza acestora:


Nevralgie dentară esențială

Acest tip de durere nu are o localizare clară, este intermitentă, de scurtă durată, cu debut și sfârșit brusc. Nu are o cauză cunoscută.


Nevralgie dentară secundară

Aceasta are o cauză care poate fi localizată, identificată. Durerea poate fi persistentă, de lungă durată, care poate trimite pacientul la urgențe.


Nevralgie trigeminală

Nevralgia trigeminală, cunoscută și sub numele de tic dureros, este o durere ascuțită, ca un junghi sau șoc electric, resimțită în mandibulă, în maxilar, dar și în jurul nasului și deasupra ochiului. Este provocată de iritația nervului trigemen și poate fi declanșată de o acțiune banală, ca spălatul pe dinți, bărbieritul, mâncatul sau un curent de aer. Inițial, crizele pot fi de scurtă durată, dar, negestionată, o nevralgie de trigemen se poate agrava treptat.

Această afecțiune nu poate fi vindecată, dar tratamentele disponibile - inclusiv anticonvulsive - sunt  prescrise de medic. De asemenea, se poate interveni chirurgical asupra zonei afectate. Sunt două tipuri de nevralgie de trigemen, primară și secundară. Prima, esențială sau idiopatică, nu are o cauză evidentă de compresie a nervului trigemen. Cea secundară poate fi cauzată de presiunea exercitată de o tumoare, un chist, leziuni faciale, afecțiuni din sfera stomatologică etc.

Nevralgia trigeminală afectează mai mult femeile decât bărbații și mai ales persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.

Simptomele nevralgiei dentare

Principala manifestare a nevralgiei dentare este, după cum o indică numele, durerea severă, cu caracter acut sau pulsatil, care debutează la nivelul dintelui afectat și se deplasează în țesuturile vecine, putând iradia spre restul capului. Durerea de dinți este bruscă, apare în urma contactului dintelui afectat cu frigul, căldura, dulciurile, în timpul mestecatului sau chiar când pacientul vorbește. Durerea poate să fie violentă și pulsatilă, ca un șoc electric sau înțepătură de ac. 

În afară de durere, printre simptomele problemelor dentare se numără:

  • Sângerare;
  • Febră;
  • Inflamație;
  • Leziuni în zona infectată;
  • Dificultate la înghițire;
  • Respirație urât mirositoare.


Indiferent de simptomele asociate, nevralgia dentară este un semn că trebuie să îți faci o programare la medicul dentist.

 

Predispoziții și factori de risc pentru apariția nevralgiei dentare

Nevralgia dentară este, de multe ori, un simptom al unei boli din sfera stomatologică. De aceea, printre factorii de risc se numără:

  • Dieta bogată în alimente dulci sau acide;
  • Fumatul;
  • Consumul de alcool;
  • Igiena orală deficitară;
  • Lipsa controalelor stomatologice regulate;
  • Cariile și alte afecțiuni ale dinților.

Este recomandat să mergi la medicul stomatolog la primul acces de durere, pentru a nu lăsa afecțiunea să se agraveze. Unele complicații ale afecțiunilor stomatologice pot fi grave. De exemplu, în cazul unui abces lăsat netratat, infecția se poate răspândi în organism și cauza endocardită/miocardită sau septicemie. 

Tratament nevralgie dentară

Există numeroase tratamente pentru durerea de dinți, în funcție de cauzele acesteia. Inițial, medicul dentist va stabili cauzele, iar, în funcție de acestea, va concepe o schemă de tratament, urmând în același timp să reducă durerea prin prescrierea de ape de gură anestezice, medicamente antiinflamatoare și/sau antibiotice. Astfel:

  • dacă este vorba despre o carie simplă, el va curăța zona și va pune o plombă. 
  • dacă este vorba despre un dinte/ molar care trebuie să fie extras, va face intervenția și apoi îl va înlocui.
  • în cazul unui abces sau al parodontitei, medicul dentist va institui corect tratamentul specific oricăreia dintre afecțiuni. Dacă nu este tratat rapid, poate duce la complicații grave.

În ceea ce privește tratamentul medicamentos, specialistul stomatolog ar putea prescrie analgezice (antiinflamatoare nesteroidiene). Ibuprofenul și paracetamolul se numără printre medicamentele antiinflamatoare pentru dinți. Antibioticele pot fi, de asemenea, necesare dacă nevralgia dentară este provocată de o infecție bacteriană. Și în acest caz este necesar sfatul medicului, precum și o rețetă medicală. Totodată, se pot folosi anumite ape de gură antiseptice vândute la liber în farmacii.

Remedii naturale pentru nevralgia dentară

Există numeroase metode naturale de a gestiona nevralgia dentară. Totuși, prevenția, respectiv cel puțin o vizită anuală la medicul dentist, rămâne cea mai bună modalitate de a limita apariția durerilor dentare. De asemenea, periajul corect și utilizarea periuțelor sau a aței  interdentare pot elibera o zonă blocată cu resturi de mâncare, calmând durerea. În așteptarea programării la medicul dentist, iată ce remedii temporare poți folosi:

  • Mușețelul, sub formă de ceai sau granule are proprietăți de calmare a durerii.
  • Cuișoarele conțin un nivel mare de eugenol, o substanță antiinflamatoare, antibacteriană și analgezică. Poți zdrobi o cuișoară și aplica în cavitatea dureroasă la nevoie. Sau poți folosi ulei esențial de cuișoare, câteva picături pe un disc de bumbac pe care apoi îl aplici pe zona dureroasă.
  • Usturoiul are proprietăți antiinfecțioase, antiinflamatorii și anestezice și se folosește sub formă de compresă. 
  • Argila este antiseptică, antiinflamatoare, cicatrizantă și se poate aplica sub formă de cataplasmă pe zona dureroasă. 
  • Ghimbirul este analgezic și se poate folosi sub formă de pulbere amestecată cu apă. 
  • Oțetul activează circulația sângelui, acționând asupra membranelor mucoase ale gurii. Îl poți folosi ca apă de gură. 
  • Uleiul esențial de salvie este util în cazul inflamațiilor bucale, vindecând rănile. Se poate folosi în amestec cu un ulei vegetal, întins pe ulcerul bucal. 
  • Aloe vera are proprietăți antiinflamatorii. Aplicată sub formă de gel, este utilă contra inflamațiilor, sângerărilor gingiei. 
  • Apa sărată - o linguriță de sare într-un pahar de apă - poate fi folosită pentru clătirea gurii, înlăturând resturile de mâncare adunate în diverse zone, care pot provoca dureri. 
  • Punga cu gheață, înfășurată într-un prosop, aplicată pe obraz, poate reduce edemul după extracția unui dinte. 

Recomandări pentru pacienții care suferă de nevralgie dentară

Este important să reții că nevralgia dentară este un simptom al unor afecțiuni diverse, iar cauzele acesteia pot fi stabilite doar de un specialist, de la medicul dentist la neurolog. În cazul durerilor de dinți, apariția lor poate fi prevenită cu ajutorul unei igiene orale impecabile, prin limitarea consumului de zahăr, alcool, alimente acide și printr-un detartraj anual efectuat la cabinetul stomatologic.

  • Dacă suferi de durere de dinți, încearcă să îți faci o programare la medicul dentist cât mai curând posibil. Între timp, poți încerca să reduci durerea prin următoarele metode:
  • Periază dinții de mai multe ori pe zi, cu o periuță cu duritate medie și cu perii dispuși la înălțimi inegale.
  • Folosește o apa de gura antiseptică, potrivit recomandărilor medicului, fără a face excese. 
  • Folosește calmantele prescrise de medic, dacă ai reușit să vorbești cu el la telefon. Nu este indicat să iei pastile pentru durerea de măsea sau dinți mai mult de 48 de ore fără a consulta medicul. 
  • Folosește remedii naturale dintre cele prezentate mai sus.
  • Gestionează sensibilitatea dentară prin folosirea unor produse specifice recomandate de specialist, precum pastă de dinți, apă de gură, dar și prin tratarea bruxismului (scrâșnitul dinților).

Durerea de dinți sau nevralgia dentară, chiar dacă este o neplăcere destul de comună, nu trebuie să fie ignorată. Ea poate fi simptomul unor afecțiuni mai mult sau mai puțin grave, de aceea nu ezita să consulți medicul dentist, care îți va oferi un plan de tratament și cele mai bune sfaturi.

Bibliografie

Te-ar mai putea interesa...

Prenume, Nume*

Metoda de comunicare preferată*
Metoda de comunicare preferată*

Număr de telefon*

Adresa de e-mail*

Orașul*
Orașul*

Clinica*
Clinica*

Mesajul tău...